Actualizado 04/01/2015 09:18

La Policia Local de Salt ja patrulla per l'interior de 56 comunitats de veïns

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La Federació de Municipis inclou el projecte 'Passadissos nets, passadissos segurs' al catàleg de bones pràctiques en matèria de seguretat

Salt (ACN).-

La Policia Local de Salt ja patrulla per l'interior de 56 blocs de pisos, en el marc del programa 'Passadissos nets i segurs'. Les comunitats de veïns que s'han adherit al projecte han hagut de signar un acord de propietaris i canviar el pany d'accés perquè la policia tingui una còpia de les claus d'entrada. A partir d'aleshores, els agents han inclòs les escales i passadissos dels blocs en la seva ruta de patrullatge, com si fos un carrer més de la població. Aquests edificis representen 1.143 habitatges. A més, hi ha una trentena de comunitats més que estan en procés de sumar-se al programa. La Federació de Municipis ha inclòs el projecte pioner al banc de bones pràctiques en matèria de seguretat.La Policia Local de Salt va començar fa quasi tres anys a patrullar per l'interior de deu comunitats, que representaven uns 200 pisos. Es tractava d'un projecte pioner al país que l'ajuntament va importar de Nova York. Actualment, els agents de Salt ja han convertit en zona de vigilància habitual les escales i els passadissos de 56 edificis, la majoria del sector centre, que s'han sumat al programa 'Passadissos nets i segurs'.

La regidora de Comunitats i Habitatge, Glòria Pàmies, ha explicat que patrullar dins els edificis està donant molt bon resultat perquè ha servit per detectar i eradicar alguns delictes, com ara ocupacions il·legals de pisos o defraudacions de subministraments. A més, contribueix a millorar la comunicació entre els veïns, la policia i l'ajuntament per detectar qualsevol tipus de problema de convivència amb més rapidesa i trobar solucions. Aquesta seixantena d'edificis es tradueixen en un total de 1.143 habitatges.

A més, actualment hi ha 29 comunitats més que estan en procés d'adherir-se al programa. Segons ha detallat Pàmies, la Policia Local elabora un estudi de cada comunitat indicant la conflictivitat de l'edifici, si hi han hagut d'anar sovint per algun tipus de problema o quants pisos i veïns hi ha al bloc. Aquest informe serveix per valorar si és recomanable patrullar dins l'edifici. Paral·lelament, la comunitat ha de signar un acord de la junta de propietaris mostrant interès per obrir les seves portes a la policia i assumir el cost de canviar el pany.

A partir d'aquí, enganxen un adhesiu a l'entrada dels edificis que indica que és un dels blocs adherits al programa i els agents de policia comencen a patrullar-hi. La freqüència de vigilància i de pas es fan en base als informes policials i a les incidències que hi pugui haver dins les comunitats. Pàmies ha recordat que el consistori va comprar cent panys i que aniran augmentant el nombre de comunitats progressivament, tenint en compte els recursos disponibles i a idoneïtat de cada edifici.

Bones pràctiques

La Federació de Municipis de Catalunya ha inclòs el programa al Banc de Bones Pràctiques (BBP) en matèria de convivència i seguretat. Pàmies ha destacat que aquesta decisió els "omple d'orgull" i encoratja l'equip de govern a "continuar treballant" en aquesta línia.

La Federació ha fet arribar una carta a l'Ajuntament de Salt amb la qual informen que el projecte ha estat seleccionat com a bona pràctica de governs locals perquè "representa una aportació innovadora i de qualitat en la temàtica de la convivència". De tots els municipis catalans, la Federació i la Fundació Carles Pi Sunyer n'han seleccionat cinc relacionats amb temes de convivència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés