Actualizado 13/05/2015 09:32

El pintor Josep Maria Sert es convertirà en el centre neuràlgic d'un gran projecte turístic a Vic

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La iniciativa marcarà un recorregut que pivotarà entre l'ajuntament, l'església de la Pietat i la Catedral

Vic (ACN).-

L'Ajuntament de Vic vol convertir la figura del pintor i muralista Josep Maria Sert en un dels atractius culturals i turístics de la capital d'Osona. El responsable de Promoció i Gestió Cultural, Ignasi Janer, ha explicat que la pretensió és establir "un recorregut Sert" que passarà per tres espais amb obra del pintor, algunes de pròpies i d'altres cedides pel MNAC. Si bé la figura i obra de Sert fins ara han gaudit de poc reconeixement a la ciutat, Janer ha assenyalat que "cal capgirar la situació i deixar de viure d'esquena a una figura rellevant per Vic i amb projecció internacional". Els espais que formaran part de la ruta seran la Catedral, el propi ajuntament i l'església de la Pietat.La repercussió que va despertar l'exposició al Petit Palais de París sobre la retrospectiva de Josep Maria Sert el març del 2012 va fer obrir els ulls a l'Ajuntament de Vic sobre el possible potencial que podia tenir el pintor com a atractiu turístic i cultural per a la ciutat. El responsable de Promoció i Gestió Cultural de l'Ajuntament de Vic, Ignasi Janer, ha explicat a l'ACN que el projecte 'Vic, ciutat Sert' pretén potenciar la figura del pintor i muralista a nivell internacional, "però també perquè el coneguin els propis vigatans", i que esdevingui un reclam turístic per la ciutat, com un centre cultural dedicat a l'artista.

La iniciativa vol convertir l'església de la Pietat en un gran espai dedicat a Sert, amb l'exposició de 36 obres significatives de l'autor, algunes cedides pel MNAC. La mostra s'ubicarà a la nau central, dividida en quatre seccions: Sert com a decorador, els processos del treball de l'artista, la tècnica que utilitzava i la dimensió sociocultural i les influències que va tenir. Tanmateix, la Capella Fonda, que connecta amb el temple de la Pietat, explicarà la vessant més internacional del pintor i desgranarà qui era aquest personatge que per ser fill de casa bona i amb possibilitats de viatjar, en aquell moment es va relacionar amb la jet-set de l'època. A tal fi, Janer ha explicat que s'utilitzaran eines tecnològiques d'última generació com per exemple el mapping. La Sagristia acolliria l'espai pedagògic amb activitats. Els murals que vesteixen la Catedral i les obres que pengen de les parets de l'Ajuntament conformaran la resta de punts de la ruta.

Ignasi Janer ha explicat que a partir de les obres "que ja tenim", cal donar "valor i contingut i fer-ho amb una explicació amena i didàctica". Amb aquest relat, ha explicat Janer, s'aconseguirà donar a Sert la projecció que es busca. L'objectiu, doncs, és explicar Sert als forans, "però també als mateixos vigatans que desconeixem el que tenim". Un dels públics amb més interès per Sert, segons ha explicat Janer, és el nord-americà.

Sert a a la ciutat

A banda dels murs interiors de la Catedral decorats per Sert, l'ajuntament de la ciutat disposa d'una rica mostra de l'obra del pintor. A l'entrada i a la Sala dels Consellers s'hi conserven fragments de la primera decoració de la Catedral: 'Homenatge a Orient i Homenatge a Occident'. A la biblioteca, s'hi pot trobar l'esbós a escala natural d'Heliodor expulsat del temple'. A la Sala de la Columna hi ha 'Els Segadors', un quadre adquirit pel consistori fa pocs anys provinent d'una col·lecció particular. També s'hi troben dos esbossos de 'Les Noces de Camacho' i 'Tríptic del Calvari'. L'obra més vistosa, 'Les quatre estacions', que decora el que es coneix com la Sala Sert, es troba a l'espai on s'hi realitzen els actes de petit format i els casaments civils.

Vic havia tingut durant uns anys a l'edifici El Sucre les pintures de 'Les Noces de Camacho', que Sert va pintar per decorar el menjador de l'hotel Waldorf Astoria de Nova York. En aquests moments, però, hi ha unes reproduccions de l'obra, ja que el seu propietari, el Grupo Santander, les va traslladar al seu Centre d'Art de Boadilla del Monte, a Madrid. Visitar aquest espai no s'ha contemplat dins el recorregut.

Ignasi Janer ha explicat que el projecte, comissariat per l'experta Pilar Sáez, compta amb un ampli suport institucional de la Generalitat de Catalunya, del MNAC i de la Diputació de Barcelona, que ha fet una aportació econòmica de 40.000 euros. La suma fins arribar als 50.000 que ha costat el projecte inicial els ha aportat el propi Ajuntament. El responsable d'àrea ha avançat que el cost total d'implementació podria arribar fins als 2 MEUR. L'Ajuntament encara ha de buscar aquest finançament.

L'autor i l'obra més important, les pintures de la Catedral

Vic és l'única ciutat del món que té una Catedral decorada per Josep Maria Sert. Durant l'exposició universal de 1907, a París, l'artista hi va exhibir els primers esbossos que li van servir com a excel·lent promoció per obtenir encàrrecs de tot el món per decorar salons de França, Espanya, Anglaterra, Argentina i, fins i tot, els Estats Units.

No és fins el 1927 quan decora amb gran èxit la Catedral de Vic, tot i que l'obra va tenir una vida molt curta, ja que va ser destruïda durant la Guerra Civil. El fort vincle que va establir Sert amb Vic era tan gran que l'artista va voler iniciar novament aquest projecte i és l'any 1945 quan el finalitza. Aquestes pintures són les que es poden veure encara avui dia.

En aquell moment, Vic va voler fer un reconeixement a Sert i a la seva obra i el va nomenar fill adoptiu i li va donar la medalla d'argent de la ciutat. Sert va morir aquell mateix any i després d'un funeral multitudinari a la mateixa catedral, va ser enterrat al claustre gòtic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés