Actualizado 20/12/2014 09:35

Persones amb discapacitat intel·lectual interpreten l'obra de Muxart en una exposició de ceràmica a Martorell

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La directora del centre Arc de Sant Martí, Rosa Cadenas, avança que el públic trobarà a la mostra "estètica, transparència i molta sensibilitat"

Martorell (ACN).-

"Mai pintaré peixos" és una de les cèlebres frases de Jaume Muxart, un dels artistes més rellevants de la plàstica contemporània. En canvi, sí que ha pintat papallones, i moltes; les muntanyes de Montserrat o els gratacels de Nova York. Aquest univers de Muxart pren ara una nova dimensió amb la interpretació que en fan una vintena de persones amb discapacitat intel·lectual. Els usuaris del centre ocupacional Arc de Sant Martí de Martorell han creat peces de ceràmica basades en l'obra del pintor i que es podran veure, a partir de diumenge, en una exposició. La directora del centre, Rosa Cadenas, diu que el públic trobarà "estètica, transparència i molta sensibilitat" gràcies a una mirada "fresca".L'exposició 'Muxart, vist per l'Arc de Sant Martí', que s'inaugurarà aquest diumenge a Martorell (Baix Llobregat), mostra una interpretació "molt fresca" que persones amb discapacitat intel·lectual han fet de l'obra del pintor. Un procés de creació que ha durat un any i en què l'artista de Martorell, de 92 anys, va visitar un dia els usuaris del centre d'atenció diürna. "Li van fer moltes preguntes: 'Per què papallones?', 'I peixos, per què no?'", explica a l'ACN la directora-gerent de la Fundació Arc de Sant Martí i presidenta de Discapacitat Intel·lectual de Catalunya Dincat, Rosa Cadenas.

"Si no entenen una cosa o no la veuen clara, la demanen", remarca Cadenas, que considera que d'aquí neix aquesta mirada fresca i una forma de plasmar les emocions "molt natural". "Es fixen en els colors, els contrastos; no busquen la perfecció ni un contingut molt elevat, sinó que interpreten la pintura d'una manera senzilla", destaca la directora de la fundació.

De la 'Simfonia còsmica' a 'Nova York'

El 'Muxart. Espai de creació i art contemporanis', al centre de Martorell, acollirà fins a l'1 de febrer aquesta exposició, que presenta més d'una trentena de peces, tant rajoles com ceràmica en volum. Les papallones i les muntanyes de Montserrat són els dos elements que més van captivar els autors de l'exposició.

També hi ha dues obres col·lectives. A l'entrada, s'exposa una interpretació de 'Simfonia còsmica', de la col·lecció 'Big bang', al costat de l'obra original de Muxart. L'altra peça que els usuaris del centre han treballat de forma coral és un fris de la silueta urbana de Nova York, basat en la temàtica de l'artista d'aquesta ciutat. L'exposició es completa amb els dibuixos previs a les ceràmiques que els autors van fer per aproximar-se a l'obra de Muxart.

"Moltes coses a dir"

Cadenas assenyala que la mostra posa en relleu que les persones amb discapacitat intel·lectual "tenen moltes coses a dir i a expressar a través de l'art". Per a l'artista, també ha estat una experiència. "Muxart ens va dir que havia estat un dia molt bonic, el de la visita, perquè havia conegut una altra manera de fer i es va sentir interpretat en el projecte", diu Cadenas.

Els responsables de l'Arc de Sant Martí van escollir l'obra de Muxart com a leitmotiv del projecte, ja que és un artista de primera línia que és molt conegut i estimat a Martorell. Cadenas destaca que els usuaris del centre li tenen "molt d'afecte" i que han vist els quadres de l'artista exposats a la ciutat durant tota la vida. Dani, un dels autors de les ceràmiques, es mostra entusiasmat amb el resultat del projecte dos dies abans de la inauguració: "'Mola' moltíssim".

Referent de la pintura contemporània

Nascut a Martorell el 1922, Muxart és un dels màxims exponents de la pintura catalana contemporània. Va estar vinculat a l'Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat i va ser un dels fundadors del grup d'art Taüll, format als 50 amb Marc Aleu, Modest Cuixart, Josep Guinovart, Jordi Mercadé, Antoni Tàpies i Joan-Josep Tharrats. Catedràtic de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, ha exposat a El Caire, Estocolm, Copenhaguen, Londres, Sao Paulo, Roma, Madrid i Barcelona.

Des del 2011, Martorell compta amb el Muxart Espai d'Art i Creació Contemporanis, destinat a la conservació i exposició de l'obra i activitat pictòrica d'un artista que ha creat un univers iconogràfic i temàtic singular i a qui li agrada "repetir temes, girar la paleta cromàtica i fer i desfer com a ritual creatiu que desmitifica l'obra acabada", tal com expliquen a l'Espai d'Art .




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés