Actualizado 01/09/2015 17:07

La pedregada malmet més de la meitat de la collita de raïm d'Horta de Sant Joan

Els pagesos temen que els danys infligits als arbres per un fenomen d'elevada virulència puguin condicionar les pròximes collites

Horta de Sant Joan (ACN).-

Just quan els pagesos d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) es preparaven per veremar les seves vinyes una pedregada que es va allargar entre una hora i una hora i mitja, aquest dilluns a la tarda, va malmetre més de la meitat de la collita. Pedres amb una mida similar a la d'una ametlla i, fins i tot, d'una pilota de ping pong han deixat un paisatge desoladors de carrolls de raïm malmesos, estesa de pàmpols i redoltes severament colpejades. Ametllers, oliveres i horts han resultat també danyats. La virulència del fenomen i els seus efectes en els arbres podria disminuir, fins i tot, la productivitat de pròximes collites. Els afectats, que majoritàriament no asseguren, demanaran ajuts a l'administració.La pedregada, que va arribar de la zona de la Franja, va creuar pel nord el terme d'Horta de Sant Joan -la zona coneguda com els Plans- i va arribar a afectar també zones de conreu del municipis veïns de Bot i Prat de Comte. Miquel Bosch, un dels agricultors afectats i coordinador comarcal del sindicat agrari Unió de Pagesos es trobava a la seva granja del terme d'Horta quan va començar la precipitació. "Pensàvem que serien quatre pedres i barrejades amb aigua. Però per a sorpresa nostra va caure molta pedra i d'una magnitud brutal", relata. El fenomen es va allargar entre una hora i una hora i mitja. "En aquest temps et marxa tot l'esforç i el treball d'un any", lamenta.

El paisatge després del fenomen és desolador, especialment a les vinyes, amb carrolls de raïm deteriorats i ceps sense pràcticament pàmpols. A la zona on Bosch té la finca, prop del terme d'Arenys de Lledó, l'afectació se situa per sobre del 70% -entre un 80 i un 100% segons el comunicat oficial d'Unió de Pagesos-. De forma general, al municipi, superaria el 50. Molts pagesos estaven just començant a veremar les varietats de raïm blanc -garnatxa i macabeu-. Bosch explica que la collita, però, encara podria trigar quinze o 20 dies a generalitzar-se en el cas de les negres -ull de llebre syrah o carinyena-. "Ara ens trobem el problema que si la bodega ho voldrà -el raïm- o no i què passarà", apunta. Si no procedeixen a veremar de forma imminent, abans dels pròxims quatre dies, es podria acabar perdent tot.

Però els problemes que ha deixat el fenomen climatològic no acaben aquí. A banda, de la vinya, ha afectat també els ametllers, ferint els arbres i deixant al terra la collita que havia començat fa pocs dies. També les oliveres han rebut: esteses d'olives encara verdes es poden veure a la zona nord del terme i a Prat de Comte, on la pedra hauria malmès tota la collita -així com la d'ametlla-. Les verdures i hortalisses que molts conreen a les seves finques han quedat absolutament malmeses. També els cirerers. Bosch recorda, en aquest sentit, que les ferides als arbres poden condicionar les explotacions en els pròxims mesos, convertint-se en una font de malalties si no s'efectuen tractaments immediats després d'aquesta campanya. "Pot afectar les pròximes collites", certifica.

No és la primera pedregada que pateixen aquest estiu els camps d'Horta de Sant Joan i zones pròximes de la Terra Alta: se'n van produir dues més. A principis de juliol, l'episodi ja va deixar senyals als arbres i va malmetre alguns conreus incipients. En cap cas, però, al mateix nivell que la d'aquest dilluns, que alguns equiparen a la que va tenir lloc fa uns quinze anys -que, malgrat això, hauria estat de menors dimensions respecte l'actual-.

Com a coordinador del sindicat agrari Unió de Pagesos, a més d'afectat, Bosch ha anunciat que l'organització reclamarà a les administracions ajuts per als afectats. Admet que molts pagesos, per no resultar rendible, no asseguren aquestes collites. "A veure quin tipus d'ajuts podem habilitar, sigui reduccions de mòduls -de l'IRPF- o algunes altres opcions del Departament d'Agricultura", ha tancat. En qualsevol dels casos, el sindicat reclama a la Generalitat que valori els danys al més aviat possible i a Agroseguro que periti ràpidament les finques que ja estaven duent a terme la collita.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés