Actualizado 18/03/2015 17:40

El Parlament tomba l'esmena a la totalitat de C's i segueix tramitant la creació del municipi de Medinyà

Agencia Catalana de Noticias
ACN

CiU, ERC, PSC i la CUP donen suport a la proposta presentada per ICV-EUiA i el PPC s'abstè

Barcelona (ACN).-

El Parlament ha aprovat seguir tramitant la proposició de llei que haurà de permetre la creació del municipi de Medinyà, actualment depenent de l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis. C's ha estat l'únic partit que ha presentat una esmena a la totalitat i s'hi ha mostrat clarament contrari a que Medinyà tingui municipi propi. Però CiU, ERC, PSC, la CUP i ICV-EUiA -grup que ha presentat la proposta- han aconseguit amb els seus vots que el Parlament segueixi tramitant el projecte de llei, tombant així l'esmena de Ciutadans. El PPC ha preferit abstenir-se perquè, segons ha dit, entén els motius de la secessió de Medinyà però advoca per crear una figura intermitja com a solució per no crear més ajuntaments.El ple del Parlament ha celebrat aquest dimecres el debat de totalitat de la proposició de llei d'ICV-EUiA per crear el municipi de Medinyà, que ara forma part de Sant Julià de Ramis, a la comarca del Gironès. La iniciativa, que es tramita pel procediment d'urgència a petició de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, ha arribat al ple amb una esmena de retorn del grup de C's, i en la seva redacció defineix el nou terme i el procés per a la segregació. El text argumenta que Medinyà gaudeix d'unes característiques que justifiquen que es converteixi en municipi, com ja va ser fins l'any 1972. També remarca el suport popular i l'acord de tots els grups municipals de l'Ajuntament de Sant Julià perquè es creï de nou aquest municipi, amb uns vuit-cents cinquanta habitants i una superfície de 7,6 quilòmetres quadrats, que inclou, a més del poble de Medinyà, els veïnats de Santa Fe de la Serra, del Tomet, de Lladrers i de Vall-llobera.

En les seves intervencions, els grups han mostrat la seva complicitat amb els partidaris de la secessió. Només Carina Mejías, portaveu de C's, s'hi ha mostrat clarament contrària en defensar la seva esmena a la totalitat. "La segregació i creació de municipis va en sentit absolutament contrari al que es fa a la resta d'Europa. Per coherència amb la nostra línia argumental i per garantir la viabilitat dels serveis públics als municipis, presentem l'esmena a la totalitat", ha defensat la diputada de C's, tot afegint que "el que s'hauria de fer és treballar per garantir els serveis, i no té perquè perdre la singularitat dels municipis".

A ,'altre extrem s'ha situat Marc Vidal, diputat d'ICV-EUiA per Girona i promotor de la proposició de llei. "No parlem d'una segregació per interessos econòmics o polítics, sinó d'una restitució històrica. Medinyà no ha nascut com un bolet, sempre ha tingut personalitat pròpia i mai ha deixat de ser poble", ha sentenciat, tot concloent la seva intervenció amb un contundent "això cal fer-ho i cal fer-ho ja", arrencant els aplaudiments del públic.

Des d'ERC, el diputat Roger Torrent ha defensat també la secessió assegurant que "de manera natural" Medinyà "ja és un municipi". "La pròpia economia del municipi també ho és. A més, Medinyà té i pot tenir sostenibilitat econòmica. I a més, tot ve condicionat per la democràcia. Estem parlant de consens i d'unanimitat de tots els grups polítics al territori", ha explicat el republicà.

El diputat de la CUP Quim Arrufat -que ha tornat al ple tot i la seva protesta anunciada per defensar la creació del municipi- ha assegurat que la iniciativa "compleix els principis bàsics democràtics per avalar-la". "El nostre sí més rotund a la creació de Medinyà", ha conclòs.

El diputat de CiU Pere Vila ha apel·lat a "la importància de l'autonomia municipal" per defensar la creació del municipi. "Són els anhels de la ciutadania", ha dit, tot remarcant la "singularitat de Medinyà" i que aquesta iniciativa pot "resoldre tot això, perquè ha de tenir resposta". En el mateix sentit favorable s'ha mostrat la diputada no adscrita, Marina Geli, que dirigint-se a la gent de Medinyà els ha dit que "s'ho han guanyat" i que la proposició "és el resultat d'una imposició no païda".

Qui s'ha volgut situar en un punt mig entre C's i la resta de grups ha estat el PPC. El diputat Sergio Santamaría ha reconegut que els populars són conscients que la llei espanyola de règim local no contempla la creació de municipis de menys de 5.000 habitants, però "també entenen que la llei s'ha d'interpretar d'acord a l'esperit i a la resta d'articles de la norma". En aquest sentit, ha admès que Medinyà ?"és un municipi financerament sostenible, amb la secessió no es disminueix la prestació de serveis i té recursos suficients". És per això que creu que "el cas de Medinyà és una situació excepcional", però tot i això ha decidit abstenir-se al·legant que el PPC "no és partidari que la normativa legal hagi de ser obviada" i per això prefereixen "una fórmula intermitja" com crear una entitat descentralitzada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés