Actualizado 10/03/2015 14:47

El pare adoptiu de la nena suposadament robada a la Dexeus el 1987 diu que no té consciència que l'adopció fos irregular

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La casa d'acollida de la jove i la seva mare van informar al Tribunal Tutelar de Menors que la noia volia donar la seva filla en adopció

Barcelona (ACN).-

El pare adoptiu de la nena suposadament robada a la clínica Dexeus de Barcelona el 1987 ha assegurat aquest dimarts davant del jutge que investiga el cas que no té consciència que l'adopció de la Marina fos irregular o il·legal. Segons Jordi E., es van fer càrrec de les despeses d'hospitalització i dels advocats per fer els tràmits administratius, cosa que per ell suposa que l'adopció fos plenament legal i correcta. Aquest dimarts han declarat quatre dels cinc imputats en el cas, mentre que divendres declararà la mare adoptiva, també imputada, així com la mare biològica, la nena suposadament robada, que ara ja té 27 anys, i altres testimonis.El cas es remunta a l'any 1987. El 18 de juny Alfonsa R.C. va donar a llum una nena, la Marina, en un part atès per la ginecòloga Victoria L.R., que, segons la versió de la mare, li va dir que havia tingut un nen i que havia nascut mort. La nena va ser donada en acollida a una parella i després en adopció al mateix matrimoni, ara divorciat. En la sentència del tribunal tutelar de menors s'especificava que la menor estava abandonada i era filla de pares desconeguts. La mare biològica diu que mai va donar mai el consentiment, i la mare adoptiva va inscriure la nena com a filla seva al Registre Civil.

L'any 2013 la noia va voler conèixer els seus orígens i va aconseguir, a través de la Generalitat, reunir-se amb la seva mare biològica. Aquesta va decidir aleshores posar una querella per esclarir la veritat. Un jutge de Barcelona va obrir diligències, però el gener de l'any passat les va arxivar en considerar que no hi havia indicis de delicte de detenció il·legal. No obstant això, l'Audiència de Barcelona va ordenar reobrir el cas per, almenys, interrogar el investigats, cosa que ha fet aquest dimarts amb quatre dels cinc imputats: la ginecòloga, un advocat que va fer d'intermediari, la directora de la casa d'acollida i el pare adoptiu.

Alfonsa R.C. pertanyia a una família desestructurada, amb nou germans, pare alcohòlic i mare prostituta. Als pares se'ls va retirar la guàrdia i custòdia, i la noia va quedar embarassada als 14 anys. Inicialment va ingressar a la residència maternal Santa Eulàlia, però Teresa C.N., actualment ja morta, va gestionar el seu trasllat a la Casa de la Jove i la va acompanyar. Aquesta dona hauria indicat que la mare donaria la criatura que nasqués en adopció. A la residència hi va acudir Cristina R., que la va acompanyar a la clínica Dexeus i es va convertir en la mare adoptiva. Es dóna la circumstància que Teresa C.N. era l'esposa del germà de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

La mare biològica diu que una dona la va acompanyar, però altres testimonis indiquen que era una altra dona qui ho va fer i que la jove va indicar que volia donar la criatura en adopció. Fins i tot una vegada la va acompanyar un cunyat seu, marit d'una germana d'Alfonsa, i en una altra ocasió un altre jove que potser era el pare de la criatura, Manuel R.C., que actualment és el marit d'Alfonsa. La jove va abandonar la residència maternal un mes després de parir i assegura que la van enganyar dient-li que el nadó havia nascut mort.

En la seva declaració davant del jutge, la ginecòloga Victora L.R. ha assegurat que ella va tractar el part com qualsevol altre i que mai va dir a la mare que el nadó estava mort. En l'expedient de la noia constava que volia donar el fill en adopció i ella no ho va qüestionar. El protocol d'aquella època en aquests casos indicava que en el certificat de naixement es posava que els pares eren desconeguts per tal d'evitar possibles identificacions posteriors. La metgessa ha explicat que hagués estat quasi impossible enganyar a la mare, perquè hi havia massa treballadors implicats. A més, ha dit que ella no coneixia ni els pares adoptius ni els avis de la nena que va ajudar a néixer, així com tampoc la Casa de la Jove on la noia estava acollida i tutelada.

En la història clínica constava que la criatura que naixés seria donada en adopció i en l'expedient de la Direcció General d'Atenció a la Infància del setembre del 1987 consta que tant la mare com l'àvia del nadó van manifestar la seva voluntat de donar la criatura en adopció. De fet, la Casa de la Jove va lliurar al Tribunal Tutelar de Menors, que aleshores es feia càrrec dels menors desemparats com l'Alfonsa, un informe on es deia que la noia i la seva mare havien expressat el desig de donar el nadó en adopció.

Una parella va anar a buscar el nadó dos dies després de néixer i se'l va quedar en acollida fins l'abril del 1989, quan un jutjat els va donar l'adopció definitiva. Van pagar les despeses de la clínica i van posar de nom Marina i els seus dos cognoms a la nena. A més, van pagar 8.000 pessetes de l'època a la mare i 50.000 pessetes i un viatge a Mallorca a la mare d'Alfonsa.

Qui hauria ajudat a fer els tràmits va ser l'advocat Ignasi de Gispert, germà de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. De Gispert ha explicat al jutge que ell no sap res del cas, ja que se'n va encarregar la seva esposa, Teresa C.N., ja morta, i que aquesta ho va fer com a favor a uns amics i no pas com a tasca professional. A més, ha negat que la nena se l'haguessin de quedar inicialment ells.

Per la seva banda, l'aleshores directora de la Casa de la Jove, Mercedes P., ja jubilada, ha explicat que no recorda massa detalls del cas, perquè va passar gairebé fa 30 anys.

Aquest dimarts la Marina E.R. ha acompanyat el seu pare adoptiu a declarar i s'ha encarat, fora de la Ciutat de la Justícia, amb les associacions de nens robats que protestaven a la porta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés