Actualizado 12/12/2014 09:11

Pagesos de la Vall del Cardener recuperen la corbella, una oliva autòctona de la zona i en risc d'extinció

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Aquest any han produït un miler d'ampolles d'oli que es comercialitzen en botigues de Cardona, Manresa i Barcelona

Cardona (ACN).-

La corbella, una varietat d'olivera autòctona del Bages, es trobava fins fa dos anys en estat d'abandó i en risc d'extinció. Ara, un grup de pagesos de la Vall del Cardener -entre Manresa i Coll de Nargó- s'han unit i han recuperat més de 2.000 oliveres abandonades i n'han plantat 2.000 més de noves. La previsió, segons la impulsora del projecte Migjorn, M. Àngels Rial, és que al 2016 es treballi amb unes 20.000 oliveres que serviran per produir un oli de qualitat. De moment, aquest any s'han elaborat unes mil ampolles que es poden trobar en botigues de Cardona, Manresa i Barcelona, i en la taula d'alguns restaurants però, en un futur, també es vol fer un lloc en el mercat internacional.Afruitat, equilibrat i de gust potent. Així és com els impulsors del projecte Migjorn defineixen l'oli que han elaborat amb olives de la varietat corbella, autòctona de la Vall del Cardener (entre Manresa i Coll de Nargó). Es tracta d'un tipus d'olivera que se sol trobar en caps de marge dels camps i que, amb el pas del temps, s'havien deixat abandonar fins a córrer el risc de desaparèixer.

La impulsora de Migjorn, l'empresària bagenca Maria Àngels Rial, ha explicat a l'ACN que el què va néixer fruit d'una curiositat s'ha convertit en un gran projecte. Rial ha aconseguit unir un grup de propietaris de finques amb oliveres corbella i els ha encoratjat per recuperar els arbres i elaborar un oli de qualitat.

Actualment el projecte ja disposa de 25 finques i s'han recuperat unes 2.000 oliveres abandonades a les quals s'hi ha de sumar les 2.000 més que s'han plantat de nou aquest any, però que no seran productives fins d'aquí tres anys. Segons Rial, la previsió és que, de cara al 2016, es pugui treballar amb unes 20.000 oliveres.

Un paisatge diferent

Josep Sergi Casals és el responsable de conreus de Migjorn i un dels propietaris que s'ha unit al projecte. Segons ell, la seva finca ha viscut un canvi de paisatge molt important gràcies a aquesta iniciativa, ja que el què fins llavors eren marges plens d'esbarzers s'han convertit en camps d'oliveres que "són com un jardí". A la seva finca 'Les Rovires' de Cardona hi té plantades unes 200 oliveres que, excepte les més properes a la masia, la resta estaven totalment abandonades.

Per Casals, aquest projecte és una forma de fer més productiva la seva finca, però també de mantenir-la neta i, per tant, més segura davant d'un possible incendi.

Una anyada poc productiva

Les condicions climatològiques i les pedregades d'aquest any han fet que la segona anyada de Migjorn hagi estat poc productiva. En total, es preveu que es puguin elaborar unes 1.000 ampolles d'oli -200 menys que fa dos anys-. L'oli es comercialitzarà en botigues de productes qualitat de Cardona, Manresa i Barcelona, però l'objectiu, segons Rial, és obrir mercat a l'estranger. De moment, s'estan fent tots els passos per aconseguir el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE)




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés