Publicado 12/03/2015 08:06

Pagesos demanen dissoldre la DOP Mongeta del Ganxet perquè s'ha "segrestat" el nom d'una varietat estesa arreu del país

El Consell Regulador només reconeix el fesol cultivat al Vallès o en alguns municipis del Maresme i la Selva

Cabrera de Mar (ACN).-

La mongeta del ganxet és la mongeta seca més popular i de més qualitat a Catalunya, blanca, arrodonida, de forma ganxuda, amb una pell fina i de textura suau. Se n'ha cultivat arreu des de l'època dels indians, però des de 2011, amb l'aprovació de la Denominació d'Origen Protegida (DOP), només es reconeix amb aquest nom el fesol que, a més de complir els estàndards de qualitat, s'hagi produït al Vallès Oriental i el Vallès Occidental o a alguns municipis del Maresme i la Selva. Nombrosos pagesos i la Xarxa Catalana de Graners denuncien que la DOP ha "segrestat" un nom que forma part de la cultura tradicional catalana, limitant l'acció comercial de molts agricultors, i reclamen que la DOP es dissolgui."La mongeta del ganxet ha estat sempre propietat de tots els pagesos i ara és només propietat d'uns quants". Així resumeix Santi Noé, pagès de Cabrera de Mar (un dels municipis del Maresme no inclosos en la DOP), el conflicte obert entre agricultors, Consell Regulador de la DOP Mongeta del Ganxet i el Departament d'Agricultura.

El Departament lamenta les diferències entre productors i crida a "cuidar" la Denominació d'Origen Protegida perquè es tracta d'un "instrument" en benefici dels pagesos i que ha servit per donar un major reconeixement a un producte de llarga tradició a Catalunya, com és la mongeta del ganxet.

Es tracta d'una varietat que es produeix des de fa més de 150 anys i que té aquest nom per la seva forma ganxuda, a més de destacar per una textura molt fina: "L'avi ja en feia. És una varietat que hem fet durant generacions", explica Noé, tercera generació d'una família de pagesos de Cabrera de Mar.

Als anys 90 es va començar a treballar en el reconeixement d'un segell de qualitat per aquest producte a la zona del Vallès i nord del Maresme i el 2006 es crea la DOP. Inicialment se'n va dir Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme, però més endavant es va canviar el nom i es va eliminar la referència geogràfica.

Segons els productors que no són del territori, la DOP es va apropiar del nom d'una varietat que "no és exclusiva" de la zona. "La mongeta del ganxet parla per si sola i ja era coneguda abans de la DOP. És veritat que la DOP l'ha potenciat, però també és veritat que s'han fet amb un nom que ja tenia la seva importància", destaca Noé.

El director general d'Alimentació del Departament d'Agricultura, Domènec Vila, assegura que tota la tramitació de la DOP es va fer seguint tots els passos marcats, de manera "pública" i "legal" i sense que ningú presentés al·legacions, ni a la Generalitat, ni a Europa que és qui, recorda Vila, aprova definitivament la Denominació.

Actualment només es reconeix legalment com a mongeta del ganxet aquella cultivada i envasada al Vallès Oriental, Vallès Occidental i a alguns municipis del Maresme (Malgrat, Palafolls, Tordera, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Munt, Dosrius, Argentona Òrrius) i la Selva (Blanes, Fogars de Tordera, Maçanet de la Selva i Hostalric).

Noé denuncia que questa restricció els afecta negativament des de l'òptica comercial: "Al client de sempre li és igual si es diu ganxet o ganxut perquè el que valora és la qualitat". Reconeix, però, que el nom "sí dóna un plus" a l'hora de vendre: "Els restaurants no poden posar 'mongeta del ganxet' a la carta si ens compren a nosaltres tot i que la qualitat sigui la mateixa".

Aquest pagès proposa que "la millor solució" és que tothom pogués fer servir el nom de mongeta del ganxet i adverteix que la DOP s'hauria de dissoldre: "No pot ser que ens deixin sense el nom als pagesos que l'hem fet tota la vida". Noé es mostra a favor de tot distintiu de qualitat, però assegura que en aquest cas concret la DOP està "mal feta".

Des del Departament insisteixen en la transparència del procés de constitució de la DOP, si bé reconeix que el malestar existeix entre "alguns pagesos" des de que l'any 2011 es va aprovar definitivament la Denominació. Des de llavors, diu, existeix una mesa de negociació que després de quatre anys no ha aconseguit definir una posició unànime sobre el futur de la DOP.

Les opcions per flexibilitzar l'entrada de nous productors passen per obrir el debat dels límits territorials, del plec de condicions exigides per incorporar productors al Consell Regulador i de la modificació del nom de l'actual DOP. Domènec Vila afirma que en cap de les tres vies de negociació s'ha aconseguit arribar a un consens.

Erosió genètica

També des de la Xarxa Catalana de Graners -un banc de conservació de varietats locals que agrupa entitats d'arreu del territori- denuncien que a més de la limitació comercial per als agricultors, la DOP Mongeta del Ganxet provoca l'erosió genètica de els varietats locals, ja que "imposa" al territori de la DOP una llavor millorada genèticament, la varietat Montcau: "Voler fer mongeta del ganxet amb una varietat protegida que tot i ser del tipus ganxet no es diu mongeta del ganxet".

D'altra banda, denuncien també "l'apoderament" del nom de la varietat de la DOP, tot i que la normativa europea no permet "registrar com a Denominació d'Origen cap nom que entri en conflicte amb el nom d'una varietat vegetal". La Xarxa de Graners reclama també que "per respecte a les comunitats agràries, la DOP Mongeta del Ganxet ha d'assumir la nova normativa europea amb caràcter retroactiu i modificar el seu nom o dissoldre's".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés