Actualizado 18/06/2015 17:06

Pagès Editors recupera la memòria de l'exili amb una nova col·lecció

Agencia Catalana de Noticias
ACN

'La maleta de l'exili' vol contribuir a difondre la memòria d'aquelles persones que es van haver d'exiliar durant la Guerra Civil i la dictadura

(ACN).-

L'editorial lleidatana Pagès Editors ha posat en marxa 'La maleta de l'exili', una nova col·lecció de llibres que té com a objectiu contribuir a la difusió de la memòria d'aquelles persones que es van haver d'exiliar durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Els dos primers títols de la col·lecció són 'Miquel Santaló i Parvorel. Professor i polític republicà', de Salomó Marquès, i 'Nau de l'esperança. Antologia de contes i poemes', de Josep M. Murià. Els llibres de la nova col·lecció de Pagès Editors, que tindran un caràcter divulgatiu, reproduiran els textos inèdits dels personatges escollits i aniran acompanyats de l'anàlisi d'una persona experta en la matèria.El primer dels llibres, 'Miquel Santaló i Parvorel. Professor i polític republicà', reprodueix l'obra inèdita d'aquest geògraf, pedagog i polític català, nascut a l'Alt Empordà i exiliat a Mèxic el 1939. Santaló va ser diputat de la Mancomunitat de Catalunya, alcalde de Girona el 1931 i conseller primer de la Generalitat sota el govern del president Macià. El 1939, va partir a l'exili a França, on va viure fins al 1942, quan es va exiliar a Mèxic, on va morir el 1962. Salomó Marquès és el curador d'aquest primer llibre, a través del qual es difonen els textos inèdits de Santaló, com a pare de família, professor i mestre, polític i exiliat.    

Per la seva banda, 'Nau de l'esperança. Antologia de contes i poemes' recull els escrits inèdits del periodista, escriptor i militant per la independència de Catalunya, Josep M. Murià, nascut a Barcelona el 1907 i exiliat a Mèxic el 1939. Teresa Costa-Gramunt s'encarrega de l'edició d'aquest llibre i hi afegeix un breu context biogràfic, polític i social perquè el lector pugui situar històricament i personal cadascuna de les obres reproduïdes en el llibre. A més, la publicació recull una vintena de contes i una trentena de poemes escrits per Josep M. Murià durant el seu exili.

El director de la col·lecció, José M. Murià -fill de Josep Murià-, ha destacat que aquests títols "contribuiran a donar a conèixer alguns dels personatges exiliats que, per diverses raons, han quedat en un segon nivell, però que van servir per fer créixer Catalunya". Segons Murià, aquesta col·lecció és "un quadern perquè la memòria de l'exili perduri en el temps".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés