Actualizado 13/01/2015 12:05

Oliu preveu un creixement del 2,3% del PIB espanyol el 2015 però alerta dels riscos de la "inestabilitat política"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Alerta que cal continuar amb l'austeritat i insta els polítics a "arribar als acords necessaris"

Sabadell (ACN).-

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, preveu que el PIB espanyol creixi un 2,3% el 2015. Oliu ha destacat que hi ha "unes perspectives econòmiques positives que no té cap altre país de la Unió Europea". Tot i això, ha alertat dels efectes que pot provocar la situació en el conjunt d'Europa, on hi ha risc de deflació, i de la "inestabilitat política". Entre els causants d'aquesta inestabilitat ha situat la successió d'eleccions a diferents països europeus, vàries en el cas d'Espanya. També ha alertat sobre el creixement de "doctrines polítiques amb poc contingut econòmic" i ha fet una crida perquè s'arribin "als acords necessaris" a nivell polític perquè l'economia tiri endavant.Oliu ha inaugurat el curs de la Cambra de Comerç de Sabadell amb una conferència sobre les perspectives econòmiques del 2015. Ho ha fet assegurant que el 2015 és "un any complicadet perquè no hi ha cap palanca de creixement" i ha situat l'envelliment de la població, l'augment de la regulació financera, el manteniment de l'endeutament elevat i la "inestabilitat política i social" com a factors que poden jugar en contra de la millora econòmica.

Sobre aquest últim factor, ha afirmat que la celebració d'eleccions "dóna inestabilitat" i ha volgut alertat del creixement de doctrines polítiques "amb poc contingut econòmic", tot i que sense concretar cap nom. En aquest sentit, també ha fet una crida a que "la política trobi els acords" per tal que es puguin mantenir aquelles coses que estan començant a funcionar. Ha reconegut que els factors "geopolítics" provocaran "volatilitats" però ha esperat que el transfons econòmic sigui "suficientment fort" per superar-ho.

Més enllà d'aquesta inestabilitat, ha dit que l'economia espanyola es pot veure afectada pel risc de deflació en el conjunt d'Europa, cosa a la que també afavoreix la caiguda del preu del petroli.

Malgrat aquests factors externs, Oliu ha plantejat un escenari bastant positiu, amb un augment del PIB del 2,3%. Ha afirmat que l'economia espanyola se n'ha sortit pel "dinamisme de les exportacions" i ha celebrat que també es comença a importar i això és un signe de que les coses van millor. Ha afegit que també s'està creant ocupació i que la demanda interna ha augmentat. Oliu també ha mencionat com a signes de recuperació el fet que "es comença a construir" i creu que la baixada dels preus del sector immobiliari "ha tocat fons". Pel que fa a l'IPC, ha marcat un 0,4% la taxa de creixement per al 2015.

Mantenir l'austeritat

Malgrat unes perspectives econòmiques relativament positives, Oliu ha afirmat que "no s'està en condicions" de reactivar les inversions i la despesa pública i ha fet una crida a mantenir "l'austeritat i l'eficiència" a l'hora de decidir "on es posen o no el diners".

D'altra banda, ha parlat del sector bancari i ha dit que entre aquest s'està perdent la por a assumir nous riscos i ha previst que el flux de crèdit comenci a millorar. Oliu ha explicat que encara però no hi ha suficient demanda dins l'Estat espanyol i per això ha dit que cal buscar client fora. De fet, la internacionalització és un dels objectius de futur del banc.

A nivell mundial, ha situat les "divergències" entre els Estats Units, "que creixen", i Europa, "que decreix". En aquest context ha explicat que pot afectar molt la caiguda del preu del petroli, especialment si no és un episodi passatger sinó que es manté en el temps.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés