Actualizado 18/06/2015 16:43

Nou projecte per conservar tres plantes protegides i amenaçades als Plans de Pòrtoles

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La iniciativa té pressupost d'uns 22.500 euros i dóna feina a cinc persones en risc d'exclusió social del Ripollès

Pardines (ACN).-

La Diputació de Girona, la Institució Catalana d'Història Natural i 'la Caixa' han impulsat un projecte per conservar els hàbitats humits on viuen tres espècies de plantes amenaçades o protegides dins l'Espai d'Interès Botànic dels Plans de Pòrtoles, entre els municipis de Pardines i Vilallonga del Ter (Ripollès). La iniciativa ha comptat amb l'ajuda dels ramaders de la zona i ha donat feina a cinc persones en risc d'exclusió social de la Fundació MAP, l'entitat social de referència de la comarca. Els operaris s'han encarregat de desbrossar una zona de pins per dedicar-la a la pastura i han col·locat tanques elèctriques perquè el bestiar no s'apropi a les zones on habiten aquestes plantes.Aquest dijous, el director de l'Àrea de Negoci de 'la Caixa' a Girona, Antoni Tremosa, i el vicepresident en funcions de la Diputació de Girona, Miquel Calm, han presentat els treballs de conservació i millora de l'Espai d'Interès Botànic dels Plans de Pòrtoles. Els treballs, que compten amb el suport de la delegació garrotxina de la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN) tenen com a objectiu conservar l'hàbitat de tres espècies de plantes que estan catalogades com a protegides o amenaçades a Catalunya.

Es tracta de tres plantes, típiques d'ambients humits i que es troben en perill de desaparèixer. Es tracta de la 'Scorzonera humilis', una planta composta catalogada com a vulnerable i que només existeix a cinc localitats catalanes. Es tracta d'una espècie de flora que no suporta els canvis en el règim hídric en el seu hàbitat i es veu seriosament afectada pel moviment excessiu que genera el bestiar.

En segon lloc hi ha l'herba de la gota, 'Drossera rotudfolia', una petita planta carnívora que ha patit una forta regressió al Pirineu català a causa de la presència excessiva de bestiar i els canvis o alteracions en la circulació de l'aigua. Avui en dia, només existeix en aquesta localitat de Pardines.

En tercer lloc hi ha la 'Potentilla palustris' una planta que només es pot trobar al municipi de Pardines. Actualment ocupa un espai de 75 metres quadrats però els experts creuen que anteriorment s'havia estès per una zona més àmplia que actualment ocupa i fa malbé el bestiar que pastura per aquests espais.

El projecte ha comptat amb la coordinació i col·laboració dels ramaders de la zona amb els quals s'ha intentat trobar alternatives pel que fa a la pastura dels ramats i així reduir la pressió que el bestiar fa sobre els hàbitats d'aquestes plantes. Al mateix temps, tècnics del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa han recol·lectat i conservat llavors de dues d'aquestes espècies per fer-les créixer dins del laboratori i així, en un futur, reforçar les poblacions existents i crear-ne de noves. A més, els científics faran un seguiment de les plantes que existeixen en aquesta zona única del Ripollès.

Durant la presentació, Miquel Calm ha agraït als ramaders la seva implicació en el projecte i el fet que hagin vist la iniciativa com una "oportunitat per al territori" i compatibilitzar la protecció del patrimoni natural amb la gestió sostenible dels ramats. S'ha de tenir en compte que el projecte inclou un acord entre les diverses parts - propietaris, ramaders i administració - que garanteix la continuïtat d'aquestes accions de conservació fins al 2025.

En concret, les actuacions han consistit en una sèrie de treballs en equip. D'una banda, membres de la Fundació MAP - amb l'ajuda de la Junta de Pastures de Pardines- s'han encarregat de col·locar tanques elèctriques per protegir 1,36 hectàrees de zones humides -mulleres i prats- perquè no s'hi apropi el bestiar i perquè aquestes plantes puguin sobreviure. D'altra banda, s'ha desbrossat una zona de pins que anteriorment es dedicava a pastures. En total, s'han recuperat sis hectàrees de prats -una més del que s'havia previst- perquè els ramats no trepitgin els espais on habiten aquestes tres espècies buscant menjar.

El Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals dels Agents Rurals s'han sumat als treballs durant els darrers dies i s'han compromès a realitzar cremes durant la tardor d'aquest 2015 per mantenir neta la zona recuperada. Finalment, s'ha col·locat un plafó dins d'aquest espai perquè els visitants i excursionistes puguin informar-se i se sensibilitzin sobre els valors naturals d'aquestes plantes amenaçades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés