Actualizado 02/01/2015 15:37

De no tenir el graduat de secundària a muntar el seu propi bar

Salt formarà en hosteleria seixanta joves que han penjat els estudis i tampoc treballen

Salt (ACN)

Joves que han deixat penjats els estudis però tampoc treballen. Aquest és el perfil que busca Salt per al programa Joves per l'Ocupació que, aquesta vegada, formarà seixanta joves en el sector de l'hosteleria. L'objectiu és "rescatar" i donar eines per a un futur laboral a joves d'entre 16 i 25 anys del municipi que estan a l'atur i, la majoria, ni tan sols han acabat l'ESO. És la tercera edició del programa, que fins ara ha format "amb molt d'èxit" 45 joves com a auxiliars de cuina o cambrers, ha explicat el regidor de Joventut, Paco Honrado. "No feia absolutament res, em passava el dia a carrer i d'això no en podia sortir res bo per a mi", ha explicat una de les alumnes, Ana López, de 18 anys.Desmotivats, amb un fracàs escolar a l'esquena i amb problemes per incorporar-se al mercat laboral. Així és com Ana López, Francisco Miguel Heredia i Fadwa es descriuen a ells mateixos abans de convertir-se en alumnes del programa de formació alternativa Joves per l'Ocupació, que porta dues edicions d'experiència a Salt i que cada cop ha incrementat més el nombre de places ofertades. "Vam començar amb quinze alumnes, després en vam tenir trenta i aquesta vegada havíem demanat al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) subvenció per doblar-les i arribar a les seixanta", ha explicat el regidor de Joventut de Salt, Paco Honrado.

L'Ajuntament de Salt creu que és clarament un programa "d'èxit" i que, per això, el SOC també ha apostat per ampliar-lo. Honrado posa dades sobre la taula per demostrar-ho, dels alumnes que van començar la darrera edició, el 100% s'han incorporat al mercat laboral o han tornat a estudiar. Divuit alumnes s'han inscrit a l'escola d'adults per treure's l'ESO, un fa l'accés a un grau superior, un altre s'ha interessat per un grau mig i nou han aconseguit graduar-se i aprovar assignatures que tenien penjades.

Paral·lelament, han fet pràctiques relacionades amb la formació en cambrers i auxiliars de cuina que han rebut i alguns han tingut la sort de quedar-se a treballar a l'empresa on han estat uns mesos.

Tot el dia sense fer res

"Només tenia fins a quart d'ESO i sense acabar, no tenia cap rutina com aixecar-me al matí per anar a estudiar o a treballar", explica Francisco Miguel Heredia, un jove de 20 anys que, després d'abandonar els estudis, va estar anys sense fer res. Heredia ha passat de no tenir el graduat d'ESO a treballar per l'empresa on va fer pràctiques i muntar el seu propi bar a Salt. Es tracta d'un negoci familiar, que ha obert amb l'ajuda dels seus pares, i que de moment compagina amb l'altra feina. "De moment serà només bar, però amb el temps m'agradaria que es convertís en un bar-restaurant", ha afirmat.

La bona organització i la motivació és la clau per, segons Heredia, trobar temps per a tot i també estar-se traient el graduat que va deixar penjat. "Ara em sento bé, tinc una rutina, una feina, he muntat el meu propi negoci, em sento molt bé", afirma.

D'estar al carrer tot el dia a voler continuar estudiant. Ana López té 18 anys i tampoc va acabar l'ESO. "Nomes tenia un títol d'ajudant d'estètica però res més", explica. Mai li havia interessat l'hosteleriaperò assegura que ha descobert un món que l'atrau. "He après coses que el dia demà seran bones per a mi", afirma. López diu que abans de començar el programa la seva situació era "molt dolenta" perquè ni estudiava ni "feia res"  "estava tot el dia al carrer". Va estar treballant durant l'estiu i ara està centrada en acabar els estudis.

Qui també ha descobert un món ha estat Fadwa, de 18 anys. A diferència dels seus companys, que van formar-se al mòdul de cambrer, ella ha rebut formació com a auxiliar de cuina. "I m'agrada, m'agrada molt, sobretot la pastisseria", ha afirmat. Fadwa té l'ESO i ara té la intenció de començar a estudiar cuina a l'Escola d'Hosteleria. Per a ella, el més important ha estat guanyar autoestima i organització. "Ha servit per créixer, no sabíem què érem, t'aixecaves molt tard, miraves la tele, no feies res a casa, estaves al carrer, aquí ens han obert les portes i ens hem donat més valor a nosaltres mateixos", opina.

Cultura de l'esforç

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha afirmat que un dels principals objectius de l'equip de govern és que tots els joves tinguin possibilitat de formar-se al municipi, tant els que tenen un currículum d'èxit i volen anar a la universitat com els que, sigui pel motiu que sigui, han deixat el estudis a mitges. Amb programes com aquest, busquen "rescatar" aquests joves que han estat un temps sense estudiar ni treballar i dotar-los d'eines per continuar formant-se o per trobar una via per incorporar-se al món laboral.

La formació dura setze mesos i comença amb quatre mesos de formació. Els joves que fan el mòdul de cambrers s'han format al bufet Gran Sol de Salt i els d'auxiliar de cuina a l'Escola d'Hosteleria de Girona. Després, han fet pràctiques a empreses i han seguit formació i estudis amb dos tutors que han anat seguint tot el procés, destinant hores a orientació laboral i a la vessant professionalitzadora. "També hem après a fer currículums, a presentar-nos a un lloc per demanar feina, tot de coses que abans no sabia ni com fer", explica López.

Per a Honrado, el més important és que aquests joves aprenen què és la "cultura de l'esforç" i veuen que si hi dediquen temps i ganes, poden aconseguir acabar els estudis i trobar una bona feina. Per a la propera edició, amb seixanta places, incorporaran a cambrer i cuina un mòdul d'operacions bàsiques de pisos en allotjaments. El regidor celebra que el SOC hagi recolzat la proposta del consistori i puguin arribar a oferir seixanta places.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés