Actualizado 13/08/2015 11:03

Nit de contes i estels al poble abandonat de Tost

Ribera d'Urgellet (ACN).-

L'entorn de l'Església de Sant Martí de Tost, l'únic edifici d'aquest municipi que encara està dempeus, ha viscut aquesta nit una vetllada especial en la qual el senyor que la va fer construir, Arnau Mir de Tost, i els estels han estat els protagonistes. La nit en què la pluja de perseides ha arribat al seu màxim ha estat l'escollida per presentar el conte 'Arnau Mir de Tost i els estels màgics', escrit per Montse Subirana i il·lustrat per Susanna Campillo. L'acte ha comptat amb la xerrada "El llegat dels estels", e l'expert en astronomia Gustavo Garcia. El tècnic de cultura del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Isidre Domenjó, ha assegurat que "no ha estat casualitat la coincidència dels dos actes".Unes 200 persones s'han congregat aquest dimecres a la nit al despoblat municipi de Tost per a viure una nit especial amb els estels de protagonistes. La vetllada ha començat amb la presentació d'un llibre escrit per Montse Subirana i il·lustrat per Susanna Campillo que narra en clau de ficció el viatge d'Arnau Mir i la seva esposa Arsenda des de Tost fins a les terres meridionals del comtat d'Urgell tot seguint els estels.

Subirana ha explicat que la idea d'escriure el conte sorgeix després d'un encàrrec per escriure una guia sobre els camins del Pirineu i de conèixer la vall de Tost. Segons l'autora, Arnau Mir "és un personatge clau de la història del país el qual fora de l'àmbit local no té el reconeixement que es mereix". El relat evoca també la construcció dels castells que va emprendre en aquelles contrades. Amb aquest volum, Arola Editors ha encetat la col·lecció Contes de comtes, que dirigeix la mateixa Subirana.

El punt final de la nit l'ha posat una xerrada explicativa sobre la formació dels estels, la composició de l'univers i de què són les Perseides, més conegudes com les llàgrimes de Sant Llorenç. Garcia ha detallat que "les Perseides no són estrelles sinó que són meteors que ha deixat un cometa i que cada any quan la terra passa per aquesta zona de meteors aquests s'encenen amb fricció amb l'atmosfera".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés