Actualizado 07/03/2015 10:08

Nico Marzano (ICA): "Volem donar notorietat als artistes contemporanis que estan fent una feina magnífica a Catalunya"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'Institute of Contemporary Arts de Londres organitza un cicle de cinema d'avantguarda català amb projeccions d'Albert Serra o Sílvia Munt

Londres (ACN).-

Londres explora en profunditat i durant gairebé un any sencer el cinema català. L'Institute of Cotemporary Arts de la capital britànica ha encetat el cicle de cinema 'Catalan Avant-Garde', que inclou la projecció de sis pel·lícules catalanes que demostren "la idiosincràsia i l'ambició" del cinema de país. "Volem donar notorietat als nous directors de cine, artistes contemporanis que estan fent una feina magnífica a Catalunya i possiblement no són tan coneguts al Regne Unit", ha explicat a l'ACN el director de Cinema de l'ICA, Nico Marzano. El cicle, que es va inaugurar amb 'Sobre la marxa', de Jordi Morató, inclou films d'Albert Serra, Sílvia Munt o Neus Ballús.El cinema català "té una manera molt peculiar d'explicar històries", assegura Nico Marzano, promotor del cicle 'Catalan Avant-Garde', que organitza l'ICA amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull. "És molt única, és molt original la manera en què els artistes catalans, en aquest moment de la història, narren històries", indica Marzano. Segons l'ICA, l'art català ha sabut mantenir "la idiosincràsia i l'ambició" tot i els "forts perfils culturals" de França i Espanya.

El responsable de Cinema de l'ICA ha organitzat un cicle que pretén no només exportar al mercat britànic les propostes més innovadores de la nova cinematografia catalana, sinó també acostar els seus autors al públic. Per això, les projeccions comptaran sovint amb sessions de diàleg amb els directors. "La idea de compartir impressions ajudarà a crear un bon ambient", diu Marzano, que considera que l'estrena del cicle, amb 'Sobre la marxa', de Jordi Morató, va tenir una molt bona acollida.

El 'Catalan Avant-Guarde' es tancarà el mes de desembre amb 'El Cant dels Ocells', d'Albert Serra, el director que enguany s'encarrega de representar Catalunya a la Biennal de Venècia. Fins llavors, també passaran per les pantalles de l'ICA 'El cafè de la Marina', de Sílvia Munt, que s'estrenarà al Regne Unit, 'Tots volem el millor per a ella', de Mar Coll, 'Born' de Claudio Zulian, i la celebrada 'La Plaga' de Neus Ballús.

Marzano ha explicat que l'ICA ja havia projectat, en el passat, alguns films catalans que havien anat "molt bé, tant per la rebuda de la crítica com la del públic". "Vam pensar que havíem d'intentar fer un cicle com cal al voltant d'aquesta cinematografia increïble", ha indicat. Segons Marzano, el cinema català "explica històries sobre la cultura catalana, però té el poder de viatjar més enllà de les fronteres catalanes".

Marzano ha destacat la peculiaritat de la producció del país, que considera "fantàstica". "Hi ha molt art per exportar, i per ser vist al Regne Unit i a Europa", assenyala. L'Institute of Contemporary Arts de Londres, que aquest any també organitza un cicle de cinema polonès o una exposició sobre André Henri, assenyala que gran part de la producció artística catalana "sempre ha estat a l'avantguarda dels moviments, sense fer concessions a les demandes comercials".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés