Publicado 13/05/2015 15:18

Neix Eurecat, una "estructura de país" que vol ser el centre d'innovació industrial de referència a Catalunya

L'organisme agrupa cinc centres tecnològics avançats i incorpora 13 empreses al seu patronat per apropar-se a les necessitats de les pimes

Barcelona (ACN).-

Eurecat, organisme resultant de la integració de cinc centres tecnològics avançats de Catalunya, compta des d'aquest dimecres amb 13 empreses al seu patronat amb l'objectiu d'acostar-se a les necessitats de les pimes del país. Així, Eurecat, que es va constituir a principis de mes, fa un pas més per ser el centre d'innovació industrial de referència a Catalunya i convertir-se en una "estructura de país", en paraules del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. El nou centre -fruit de la fusió d'Ascamm, Cetemmsa, Barcelona Digital, Barcelona Media i CTM- ja dóna actualment serveis a més d'un miler d'empreses. La intenció és que el Leitat de Terrassa s'incorpori a Eurecat en dos mesos.El procés d'integració d'Ascamm (a Cerdanyola), Cetemmsa (a Mataró), Barcelona Digital i Barcelona Media (a la capital catalana) i el Centre Tecnològic de Manresa (CTM) va donar-se per conclòs l'1 de maig amb la constitució formal d'Eurecat. Per una qüestió formal, el CTM mantindrà la seva identitat jurídica, però el nom dels altres quatre centres tecnològics anirà desapareixent progressivament en favor d'Eurecat.

La intenció és que el nou gran centre d'innovació industrial de Catalunya compti també amb el centre tecnològic de Terrassa Leitat, però les grans dimensions de Leitat fan que el procés no sigui fàcil i s'hagi endarrerit, segons han explicat fonts d'Eurecat. L'organisme confia que en un termini de dos mesos el centre egarenc s'incorpori dins de la nova iniciativa. Els sis centres sumen 700 treballadors però la fusió no implicarà eliminar llocs de treball, ja que es mantindrà l'activitat de les instal·lacions repartides pel territori. Després de la integració d'aquests centres, el patronat valorarà si hi ha altres centres tecnològics que puguin formar part d'Eurecat.

La fusió dels sis grans centres tecnològics de Catalunya permetrà duplicar la seva facturació, que el 2014 va ser de 50 MEUR en conjunt. Segons el conseller d'Empresa i Ocupació, això serà possible gràcies al compliment del que és el "gran objectiu" de la iniciativa: "Duplicar, triplicar i quadruplicar" la penetració de la innovació tecnològica a les indústries i les pimes. Entre el 2014 i el 2016, el Govern haurà dotat aquest procés d'integració amb 45 MEUR, dels quals 10 van ser per a l'any passat, 15 per a enguany i 20 per a l'any vinent.

13 empreses per a 7 àmbits estratègics

Aquest dimecres el patronat d'Eurecat s'ha reunit a la seu d'ACCIÓ per aprovar la incorporació de 13 empreses en aquest òrgan de govern del centre. Les companyies són representatives dels set àmbits de l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) impulsada per la Generalitat, a la implementació de la qual donarà suport el centre: Indústries alimentàries (en aquest cas l'empresa inclosa al patronat és Carinsa); indústries de la química, l'energia i els recursos (amb la representació de Circuitor i ICL Iberia, Iberpotash); sistemes industrials (HP i Comexi); indústries del disseny (Simon i Condor); indústries de la mobilitat sostenible (Sener i Relats); indústries de la salut i ciències de la vida (Hipra i Reig Jofré); i indústries culturals i basades en l'experiència (Digital Legends i Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals).

Bons tecnològics per fer front a les inversions en innovació

L'objectiu d'Eurecat és proveir a les empreses amb tecnologia diferencial i coneixement avançat per solucionar les seves necessitats d'innovació i impulsar la seva competitivitat. Per a les petites i mitjanes empreses, implementar determinades millores tecnològiques i innovacions seria massa costós si haguessin de fer-ho elles soles. En canvi, externalitzar la innovació als centres tecnològics els suposa un estalvi molt important. Amb l'objectiu d'ajudar a la millora empresarial, el Govern va posar en marxa l'any passat els bons tecnològics, que permeten finançar fins a un 50% de la factura dels serveis d'Eurecat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés