Actualizado 09/10/2015 16:16

Neix la Cort Arbitral per promoure i gestionar l'arbitratge a Catalunya

Tindrà especial dedicació als assumptes sobre el món de l'empresa i de relació amb les administracions

Barcelona (ACN).-

El Consell de Cambres de Catalunya i el Col·legi de Notaris ha promogut la nova creació de la Cort Arbitral de Catalunya, que neix amb l'objectiu de promocionar i gestionar l'arbitratge arreu de Catalunya. Oferirà els seus serveis per a la resolució de conflictes en matèria de dret públic, civil i mercantil i tindrà especial dedicació als assumptes derivats del món de l'empresa i de la relació amb les administracions públiques. L'entitat serà presidida per José Alberto Marín, vicedegà del Col·legi de Notaris de Catalunya, i Ramon Camp, cònsol del Consulat de Mar, serà el vicepresident.El president del Consell General de Cambres de Catalunya, Miquel Valls, i degà del Col·legi de Notaris de Catalunya, Joan Carles Ollé, en nom de les dues entitats promotores de la Cort Arbitral, han presentat els representants del món jurídic i econòmic la institució i ha destacat la plena disposició de la Cort Arbitral a incorporar tota la comunitat jurídica, món econòmic, col·legis professionals i Tribunals Arbitrals, a qui han convidat a sumar-se al projecte.

En el decurs de l'acte també ha intervingut el president de la Cort Arbitral i Pablo Llarena, president de l'Audiència de Barcelona. La cloenda ha anat a càrrec de Germà Gordó, conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, qui ha mostrat el seu ple suport a la institució fent palesa la necessitat de fomentar l'arbitratge i els mètodes de resolució alternativa de conflictes.

La Cort Arbitral de Catalunya neix com una Associació per a la promoció i gestió de l'arbitratge amb dues característiques diferenciadores: una amb abast territorial de tot Catalunya -ofereix els seus serveis d'arbitratge a totes les empreses catalanes que optin per recórrer a aquest mètode alternatiu de resolució de conflictes entre elles- i una altra amb especial dedicació a l'arbitratge sobre assumptes derivats del món de l'empresa i de la relació amb les administracions públiques. La nova institució és fruit de l'aposta decidida del Consell de Cambres de Catalunya i del Col·legi de Notaris de Catalunya per l'arbitratge com a alternativa eficaç i ràpida respecte a la jurisdicció ordinària, tant en l'àmbit del dret públic com en el civil i mercantil, segons han apuntat les dues entitats.

El Consell de Cambres i el Col·legi de Notaris assenyalen que la coexistència de l'arbitratge amb el sistema judicial tradicional contribuirà a millorar les ràtios "de qualitat, eficiència i celeritat" de la justícia, "fet que també suposarà una rebaixa dels costos associats a la gestió dels conflictes". Aquest instrument jurídic és cada cop més comú arreu del món per solucionar controvèrsies sorgides en les relacions entre empreses. Es tracta d'un procediment consensuat per ambdues parts, en què les parts implicades trien l'àrbitre i, en cas d'arbitratges internacionals, també l'idioma i el dret aplicable; és confidencial i la decisió del tribunal arbitral - el laude arbitral - és definitiva.

D'altra banda, la Generalitat va acordar l'ús de l'arbitratge, mitjançant la Cort Arbitral, en la resolució de conflictes que puguin sorgir en l'àmbit dels negocis jurídics com contractes o convenis de col·laboració. La clàusula de submissió a l'arbitratge estarà present a partir d'ara en la contractació pública que dugui a terme l'administració de la Generalitat en els casos en què sigui possible legalment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés