Publicado 11/06/2015 16:21

El Museu Marítim de Barcelona mostra la grandesa de l'oceà a través de set embarcacions i set personatges

Una banyista, un cuiner d'un vaixell o una víctima dels pirates del segle XVI protagonitzen set històries sobre el mar

Barcelona (ACN).-

La nova mostra del Museu Marítim de Barcelona (MMB), '7 vaixells, 7 històries', estarà oberta al públic a partir d'aquest dijous a dos quarts de vuit de la tarda i es podrà veure durant els propers anys. La mostra donarà conèixer als visitants set històries en què el mar és el protagonista, a través de set embarcacions emblemàtiques, acompanyades del testimoni de set personatges: des d'una banyista fins al cuiner d'un vaixell, passant per una víctima de pirates del segle XVI. Els personatges donaran a conèixer als visitants qüestions com el descobriment del món, el mar com a espai de lleure, la vida a bord d'un transatlàntic, els conflictes marítims, el comerç, la pirateria i l'evolució tecnològica.Gràcies a una banyista dels anys 1930, el visitant aprendrà a gaudir del mar i dels balandres, els vaixells de lleure més comuns a principis del segle XX. Patirà amb una mare del segle XVI, els fills de la qual han sigut segrestats pels pirates del xabec de 'Santa Cristina'. De la mà del fill d'un cartògraf del segle XIV i a bord de la nau 'Santa María de la Victoria', la primera en donar una volta al món, viatjarà i descobrirà terres llunyanes i exòtiques. Escoltarà el testimoni d'un oficial del segle XVIII, que explica com un poderós navili de 80 canons va ser obligat a rendir-se. Un capità de finals del segle XIX li explicarà com pot navegar el 'City of Paris', un vaixell de l'època de la transformació tecnològica que combina la màquina de vapor amb la vela. El cuiner d'un transatlàntic de principis del segle XX descriurà les 'delicatessen' que menjaven els passatgers de primera mentre que els de tercera s'havien de conformar amb 'ranxo'. A més, gràcies a la rèplica del 'Royal Edward' podrà veure com es un transatlàntic per dins. Per últim, una estibadora del segle XXI parlarà de la feina que es fa al port i el portacontenidors 'Pilar' li recordarà la importància del comerç marítim.

La mostra està ubicada a l'espai de Les Grans Naus del MMB, un recinte de 800m2 que acull rèpliques de vaixells ben coneguts, com la nau Santa Maria de la Victoria, la primera que va donar la volta al món. Els visitants també poden apreciar els gairebé 80 objectes exposats. Entre aquests es troben antigues eines d'ús quotidià, com cartes nàutiques i esfèriques, atles i vestits de bany de principis del segle XX, i altres d'impactants i curiosos, com teodolits i canons. A tot arreu trobaran també gravats i pintures que il·lustren els relats que '7 vaixells, 7 històries' narra.

A més dels objectes exposats, tenen un paper fonamental les activitats interactives, que juguen amb l'oïda, l'olfacte i el tacte. Els visitants poden sentir l'olor del mar o fins i tot de la crema solar i d'una paella. Algunes de les activitats estan pensades expressament per als més petits, que es divertiran elegint les peces de roba de pirates de diferents èpoques.

Tots els objectes exposats pertanyen al MMB, excepte la rèplica d'una grua real, que s'ha construït expressament per a la mostra. El director general del Museu, Roger Marcet, ha explicat que l'objectiu de traure al públic aquesta exposició és "ensenyar una part molt significativa del fons del Museu, ara que la finalització de les obres de restauració de les Drassanes ho torna a permetre". Aquesta exposició ha fet que el Museu Marítim pugui mostrar moltes col·leccions que no havien estat a l'abast del públic mai o des de feia molts anys.

A més, Marcet destaca el caràcter patrimonial del MMB i el que això significa: "En aquests tipus de museus els objectes per ells mateixos no tenen un valor artístic, tenen valor les històries que s'amaguen darrere de cadascun d'ells". Com explica Marcet, els models exposats "fan volar la imaginació". Però tampoc es deixa de banda la informació rigorosa i la finalitat educativa del museu. La comissària de la mostra, Mireia Mayolas, ha comentat: "Cada vaixell té una cartel·la que explica la història del model i la del vaixell en particular al que representa". A partir de l'embarcació s'expliquen els aspectes que la rodegen y com s'entenia el món des de les seves cobertes.

L'horari per a visitar '7 vaixells, 7 històries' és l'habitual del Museu: de dilluns a diumenge des de les deu del matí fins a les vuit de la tarda. Pel preu de set euros els visitants podran entrar a totes les exposicions temporals més al pailebot de santa Eulàlia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés