Actualizado 09/02/2015 17:31

El Museu d'Art Jaume Morera de Lleida augmenta la seva col·lecció gràcies a diverses donacions

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'equipament ha rebut obres dels artistes Ton Sirera, Albert Bayona i Neus Buira

Lleida (ACN).-

El Museu d'Art Jaume Morera de Lleida ha incrementat darrerament les seves col·leccions gràcies a diverses donacions d'obres dels artistes Ton Sirera, Albert Bayona i Neus Buira. Aquestes donacions han suposat l'ingrés al museu de 29 obres, les quals se sumen al total de 3.568 peces que formen part actualment de la seva col·lecció. Les donacions han estat fetes de forma totalment desinteressada pels propis autors o els seus hereus i permeten al Morera poder completar el conjunt d'obres d'aquests artistes, dels quals ja disposava d'altres obres a la col·lecció, i poder així ampliar la mirada a les seves respectives trajectòries.L'aportació desinteressada d'obres per al fons del Museu Morera esdevé sempre una "gran notícia", segons l'Ajuntament de Lleida, ja que permet ampliar les col·leccions artístiques de la ciutat a partir del reconeixement de la funció patrimonial del museu i del seu compromís amb la difusió de la creació artística.    

Noves donacions

Per una banda, Pere Sirera, fill del fotògraf Ton Sirera, ha fet donació d'una pel·lícula (El Balcó, 1961, 8 mm, color.) i quinze fotografies del seu pare: quatre imatges de Lleida (còpies d'època), significatives del paper de Ton Sirera (Barcelona, 1911 - Lleida, 1975) com a cronista d'uns temps i una època de la ciutat, i onze fotografies (còpies posteriors) de la sèrie 'Catalunya Visió', que el fotògraf lleidatà va dur a terme conjuntament amb l'escriptor Josep Vallverdú.  

Altrament, Albert Bayona (Lleida, 1954) ha fet donació de quatre dels seus treballs en el camp de l'audiovisual. En concret, es tracta de 'Case' (2006), un enregistrament sonor fet per l'artista l'any 1989 i que serveix de base per a crear el ritme de les imatges que integren la peça, petits 'flashos' de temes actuals com són la immigració, la solitud, l'envelliment, la incomunicació o la por. Un altre treball que Bayona ha lliurat al Museu Morera és 'Monday to Friday' (2008), un audiovisual sobre l'alteració del medi ambient i la intervenció humana en el paisatge mitjançant elements aliens, recreats per tècniques digitals que incrementen la incoherència de les escenes, filmades en entorns degradats buscats a tal efecte i no per això menys normals i quotidians.  

'Nuit d'été. Projecció per a un espai confinat' (2010), és un altre treball Que Albert Bayona ha cedit al museu lleidatà. Es tracta d'una video-instal·lació projectada en un espai tancat i fosc que mostra, en una única escena, un hàbitat hàbilment recreat que, gràcies a una il·luminació adequada, deixa entreveure l'exterior i l'interior d'una casa projectats sobre una cortina mentre el so creat artificialment ambienta l'escena amb els sorolls característics d'una nit càlida. Finalment, 'Las saladas' (2012), un projecte audiovisual en format de document que recull la singularitat d'un paisatge al bell mig del desert dels Monegres.

Per la seva part, Neus Buira (Lleida, 1967) ha fet donació dels negatius originals de la seva sèrie 'Retrats' (1993), nou fotografies de bustos masculins i femenins presentats a Lleida l'any 1994 en el marc de l'exposició 'Missatges xifrats', que emfatitzen la ingravidesa del nu a partir de la blancor de l'anatomia i el gest translúcid dels cossos representats, i on destaca per sobre de tot l'entorn humà de l'artista -els rostres pertanyen a persones joves, a amics d'edat propera a la seva- i el fons blanc. Els positius de les sis primeres peces que conformen aquesta sèrie ja pertanyen a la Col·lecció del Museu d'Art Jaume Morera des de l'any 1996. Els tres restants són propietat de l'Institut Municipal de Museus de Reus i formen part dels fons del Museu de Reus.  

Aquesta donació de Buira permetrà recuperar i positivar novament qualsevol d'aquestes obres i, alhora, completar la sèrie a partir d'un nou positivat dels tres negatius restants, ja que l'artista lleidatana inclou a la donació la transmissió, a títol gratuït, de tots els drets de reproducció, propietat i possessió d'aquests negatius a perpetuïtat. El contracte de donació inclou, també, el negatiu original de la peça 'Biblioteca' (2000), una reproducció fotogràfica a mida real de la pròpia biblioteca de l'artista, que va formar part de la instal·lació '<<Tómate tu tiempo [Autoretrat 2000]>>' que Neus Buira va presentar l'any 2000.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés