Publicado 05/05/2015 08:22

MUNICIPALS 2015: El PSC torna a confiar en l'experiència d'Àngel Ros per poder mantenir el govern de l'Ajuntament de Lleida

Agencia Catalana de Noticias
ACN

CiU, PP i la possible entrada de noves formacions posen en qüestió una tercera majoria absoluta consecutiva a la Paeria

Lleida (ACN).-

El PSC vol mantenir l'alcaldia de Lleida després del 24-M i, per això, torna a confiar en Àngel Ros i en una candidatura continuista en què la principal absència és la de Marta Camps. Amb Toni Postius i Dolo López, que s'estrenen com a candidats, CiU i PP volen trencar amb l'hegemonia socialista que ha governat la ciutat els últims 34 anys. ERC-Avancem i ICV-EUiA-MES, que aspiren a retornar a la Paeria després de quedar-ne fora al 2011; les candidatures de Crida per Lleida-CUP i Ciutadans o la irrupció de l'agrupació d'electors del Comú de Lleida, volen dificultar a Ros poder revalidar de nou la majoria absoluta. També caldrà veure si l'enfrontament de l'alcalde amb Camps acaba passant factura al PSC.Àngel Ros repeteix al capdavant del PSC, una aposta amb què el partit confia en mantenir l'alcaldia de Lleida tot i que caldrà veure si ho acaba aconseguint i si ho fa revalidant la majoria absoluta amb què els socialistes han governat la Paeria les dues darreres legislatures. Per això, el PSC ha optat per una candidatura majoritàriament continuista on la gran absència és la de Marta Camps, número dos de la llista al 2011 i que va ser apartada per Ros de les seves responsabilitats en el grup municipal arran de l'enfrontament polític que ambdós han mantingut.

L'actual primera tinenta d'alcalde i responsable de l'àrea d'Economia de la Paeria, Montse Mínguez, ocuparà aquest cop el segon lloc de la llista del PSC, que com a principal novetat incorpora en el número quatre el cirurgià i expresident del Col·legi de Metges de Lleida, Xavier Rodamilans.

Convergència i Unió arriba al 24-M amb el repte de disputar la Paeria a Àngel Ros i aposta per la renovació amb una llista que encapçalarà Toni Postius, que relleva Joan Ramon Zaballos com a cap de llista de la federació nacionalista. A banda de Postius, només repeteix d'entre els regidors de la darrera legislatura el representant d'Unió, Paco Cerdà. En canvi, Zaballos, Bea Obis, Cristina Torrent i Miquel Padilla, aquest darrer després de 24 anys com a regidor de CiU, fan un pas enrere i simbòlicament aniran a les llistes com a suplents. Així mateix, la coalició nacionalista incorpora com a número dos l'advocada i secretària de Pimec Lleida, Carme Culleré.

El Partit Popular també presenta nova cap de llista. Es tracta de la presidenta del Partit a Lleida i actualment diputada al Parlament, Dolo López, que pren el relleu com a candidata a Inma Manso, que va deixar la responsabilitat del grup municipal en mans de Joan Vilella després de ser nomenada subdelegada del govern de l'Estat a Lleida. Els populars tampoc en tenen prou en seguir a l'oposició i també es fixen com a objectiu assolir l'alcaldia de la capital del Segrià.

Però al marge dels tres grups que han tingut representació a l'Ajuntament de Lleida en la darrera legislatura, l'aparició de nous partits i actors en el panorama polític de la ciutat apunta a una Paeria amb una representació més àmplia amb la possible entrada de noves formacions el 24 de maig.

ERC i ICV volen retornar a l'Ajuntament de Lleida després de no haver obtingut representació en les municipals del 2011 i, per això, aposten per llistes renovades i cares noves al capdavant de les respectives candidatures. Carles Vega serà el candidat dels republicans i Eduard Baches ho serà pels ecosocialistes. Ambdues formacions han assolit pactes electorals amb l'objectiu de sumar suports el 24-M. Així, ERC presenta una candidatura conjunta amb Avancen, mentre ICV-EUiA ha tancat un acord amb MES per constituir una coalició que porta el nom d'Entesa per Lleida.  

També aspiren a entrar a la Paeria amb la vocació de fer sentir la seva veu crítica Crida per Lleida, candidatura promoguda per la CUP i que estarà encapçalada per Pau Juvillà, de la mateixa manera que l'agrupació d'electors del Comú de Lleida, amb Carlos González al capdavant. Ciutadans, també amb possibilitats d'entrar a l'Ajuntament de Lleida, torna a confiar en Ángeles Ribes per assolir el repte d'obtenir per primer cop representació municipal. UPyD, el Partit Animalista (PACMA), Escons en Blanc (EB) i el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC), completen les candidatures que els ciutadans de Lleida podran escollir el pròxim 24 de maig.

L'endeutament, el nou POUM i les Basses, reptes de mandat

Una de les principals assignatures del nou govern municipal de la Paeria serà fer front a l'endeutament que acumula la institució, sense incrementar encara més la càrrega impositiva que ja suporten els ciutadans de Lleida. Amb l'absorció de l'EMU per part de l'Ajuntament, l'actual equip de govern del PSC situa la ràtio del deute municipal en el 109% sobre els ingressos corrents, fregant el límit del 110% que fixa la legislació, malgrat no comptabilitzar la meitat del deute que arrossega el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny i que també correspon a la Paeria. Per tant, la situació financera serà un dels principals fronts oberts que tindrà l'equip de govern resultant de les municipals del 24 de maig a la capital del Segrià. 

Durant el darrer mandat, PSC i CiU han treballat conjuntament per convertir el parc municipal de les Basses en un parc temàtic dedicat als Barrufets, malgrat que el PP i formacions que actualment no compten amb representació municipal qüestionen el projecte. En el penúltim Ple municipal CiU i PSC van aprovar el plec de condicions per a la concessió administrativa de les Basses per construir-hi el parc dels Barrufets però quedarà en mans del nou equip de govern tirar-lo endavant definitivament, sempre que el projecte atragui la inversió necessària per a acabar esdevenint una realitat.

Un altre projecte pendent és el trasllat del Museu Morera a l'edifici de l'antiga Audiència, la que ha de ser la seu definitiva de l'equipament segons va aprovar el Ple municipal malgrat les reticències de CiU i PP. El PSC ja ha presentat el projecte arquitectònic de la futura pinacoteca, que encara està en fase de redacció i que està previst que estigui llest al juny. Per tant, quedarà en mans del pròxim govern de la Paeria endegar les obres i tirar endavant la construcció de l'equipament al nou emplaçament.

Un altre dels reptes que tindrà el pròxim govern municipal serà el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida, que tindrà una vigència per a 15 anys i que hauria d'entrar en vigor aquest any. El Ple municipal va donar llum verda a l'avanç del nou planejament i, un cop incorporades les al·legacions i suggeriments oportuns, al nou POUM 2015-2030 li mancarà encara l'aprovació provisional per part del plenari municipal i superar els tràmits ambientals, abans d'elevar el projecte a la Comissió d'Urbanisme de Lleida per a la seva aprovació definitiva. El nou Pla General de Lleida elaborat per l'actual equip de govern del PSC prioritza l'ampliació de la superfície industrial, la integració del Centre Històric a la ciutat i potencia els espais verds i l'Horta.

Un dels principals atractius turístics de la capital del Segrià és el turó de la Seu Vella. El nou govern municipal haurà de continuar el procés iniciat perquè el conjunt monumental pugui arribar a esdevenir Patrimoni Mundial de la UNESCO. La Generalitat ha escollit aquest 2015 la candidatura lleidatana com a representant de Catalunya tot i que quedarà en mans del Ministeri de Cultura escollir d'entre les diferents candidatures estatals la que finalment acaba optant al reconeixement en representació de l'estat espanyol.

Poder rendibilitzar el Teatre-Palau de congressos de la Llotja, potenciar el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, la construcció del nou pavelló de Fira de Lleida o d'un hotel a Gardeny o la finalització del Pla de l'Estació, seran altres de les assignatures que l'Ajuntament de Lleida tindrà per endavant en els pròxims quatre anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés