Actualizado 03/05/2015 09:28

MUNICIPALS 2015: El PSC s'encomana a Ballesteros per mantenir Tarragona en uns comicis que deixaran un consistori més fragmentat

Agencia Catalana de Noticias
ACN

CiU, que presenta una candidatura totalment renovada, es manté a l'expectativa del retorn d'ERC, mentre el PP mira de reüll la irrupció de Ciutadans

Tarragona (ACN).-

El PSC aspira a mantenir l'alcaldia de Tarragona amb Josep Fèlix Ballesteros, que es presenta per últim cop a les municipals. Els comicis del 24 de maig deixaran, amb tota probabilitat, un consistori més plural i fragmentat. CiU presenta una candidatura totalment renovada amb Albert Abelló com a cap de llista i es manté a l'expectativa dels suports que pugui rebre ERC, que ha encomanat a Pau Ricomà la missió de retornar a l'Ajuntament. El PP d'Alejandro Fernández es proposa continuar amb l'ascens experimentat ara fa quatre anys, sense perdre de vista una possible irrupció de Ciutadans. ICV-EUiA, que finalment es presenta en solitari, intentarà, com la CUP, captar els votants d'esquerres.Els socialistes governen l'Ajuntament de Tarragona en minoria després que la direcció de CiU vetés un pacte entre el seu propi grup municipal i el PP per fer fora Ballesteros de l'alcaldia després dels comicis de fa quatre anys. Sense ERC al consistori, partit que havia estat soci del PSC en el mandat 2007-2011, el batlle socialista s'ha vist obligat a arribar a acords puntuals amb les principals forces de l'oposició. Malgrat els rumors de pacte que han anat sonant amb més o menys insistència durant els darrers quatre anys, el PSC ha acabat governant en solitari i de forma còmoda amb els seus 12 regidors.

El PSC aspira a millorar resultats, però és conscient que, si guanya, segurament haurà de pactar de forma estable o puntual amb algun altre partit. Això sí, amb condicions, ja que Ballesteros no està disposat a trossejar ni a repartir l'alcaldia. A l'espera del què pugui passar el 24-M, els socialistes renoven sensiblement la candidatura, amb la independent Elvira Ferrando de número 2 i un total de cinc cares noves en les deu primeres posicions de la llista. Tot i aquesta renovació, el PSC es mostra satisfet de la seva acció de govern en plena crisi econòmica, marcada per un exigent pla d'ajustament.

Així, a més de l'increment de les partides socials, Ballesteros treu pit d'haver desencallat el POUM, la nova EOI, el Teatre Tarragona, la Tabacalera i de deixar gairebé enllestit el Mercat Central després de vuit anys d'obres. Els socialistes apel·len al potencial turístic, cultural i industrial de la ciutat, que actualment registra un índex d'atur del 18,13%, amb 11.070 aturats -millor que altres ciutats del seu entorn-, i recorden que el consistori ha abanderat la defensa de projectes com el Corredor del Mediterrani i 'BCN World', els quals veuen com importants oportunitats de futur.

L'actual alcalde insisteix en la importància de l'èxit dels Jocs Mediterranis del 2017 -els grans protagonistes del proper mandat- per projectar la ciutat a l'exterior, relligar urbanísticament els barris de Ponent i impulsar el projecte d'smart city'. A més, Ballesteros prioritza recuperar "la mirada al mar", sense oblidar la Savinosa i el Fortí de la Reina, així com la millora de l'estació de tren i la implantació del 'tercer fil'. Aquest any ha presentat 'in extremis' el projecte per instal·lar un Museu de la Química al Banc d'Espanya i el concurs d'idees del fallit pàrquing de Jaume I, dues instal·lacions que porten diversos anys en desús i el futur de les quals no compta amb una posició consensuada entre totes les forces polítiques.

CiU i PP, a l'expectativa de la irrupció d'ERC i C's

Fa quatre anys, CiU i PP van empatar a set escons, però els populars es van quedar a només tres vots dels nacionalistes. El canvi més radical de cara a aquests comicis el protagonitza CiU, que prescindeix de Victòria Forns. Per aquest motiu, caldrà veure quina serà la resposta dels votants després que la federació hagi confiat l'objectiu de recuperar l'alcaldia a l'expresident de la Cambra de Comerç, Albert Abelló. Reforçat per haver guanyat el pols a l'anterior candidata en unes primàries, l'empresari ha configurat una llista amb persones que s'estrenen en política i que, per tant, no inclou cap dels actuals regidors del grup municipal.

També ha introduït canvis en la llista, tot i que menys substancials, el candidat del PP, Alejandro Fernández. Per primer cop, els populars tarragonins situen una independent en el número 2, Inmaculada Rodríguez. L'alcaldable popular, que es caracteritza per situar en el debat polític qüestions polèmiques com la capitalitat de Tarragona o la immigració, ha suavitzat el seu discurs durant els últims mesos i caldrà veure si les sigles del Partit Popular continuen rebent els mateixos suports. Malgrat tot, el candidat del PP fa temps que afirma i es mostra plenament convençut que serà el pròxim alcalde de Tarragona.

Els resultats de CiU i PP dependran, en gran part, del probable retorn d'Esquerra Republicana de Catalunya a l'arc municipal i de la possible irrupció de Ciutadans al consistori. Els republicans es van imposar a la ciutat en les eleccions europees de l'any passat i confien en Pau Ricomà per tornar a entrar amb força a l'Ajuntament, d'on en van sortir ara fa quatre anys. Per la seva banda, l'advocat Rubén Viñuales encapçala la candidatura de Ciutadans, a qui les enquestes també donen per feta la seva entrada al saló de plens.

La quarta força de l'Ajuntament de Tarragona, Iniciativa per Catalunya Verds (ICV)-Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), es presenta finalment en solitari amb la seva única regidora, Arga Sentís, novament com a candidata. Els ecosocialistes volen erigir-se en la veu de les esquerres al consistori després que fracassés l'intent d'integrar-se a 'Tarragona en Comú', una coalició d'esquerres a la qual també volien sumar-s'hi altres formacions. Entre aquestes, la CUP, que es presenta amb Laia Estrada com a cap de llista, o Podem, que finalment no presenta candidatura tarragonina.

Un total de 13 candidatures es disputaran els 27 escons de l'Ajuntament

En els comicis del 24 de maig, els tarragonins podran escollir d'entre un total de 13 candidatures, dues menys que el 2011. A més de les quatre forces que compten amb representació, repeteixen ERC, Ciutadans, la CUP, PACMA, UPyD, Escons en Blanc i Alternativa Motor y Deporte. Les úniques novetats respecte els últims comicis són el partit municipalista Ara Tarragona, liderat per Emili Rivelles, i Guanyem Tarragona, amb Pablo Muñoz. Per contra, Plataforma per Catalunya (PxC), Solidaritat per la Independència, Família i Vida i Falange no es tornen a presentar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés