Publicado 05/05/2015 09:06

MUNICIPALS 2015: Els partits de Vic divergeixen en la necessitat i viabilitat d'implementar el model de recollida selectiva porta a

Alguns ho veuen imprescindible, d'altres dubten del seu èxit i ERC prefereix apostar per optimitzar el model convencional

Vic (ACN).-

L'Ajuntament de Vic va aprovar el març de l'any passat el projecte d'implantació del sistema de recollida de residus porta a porta. De posar-se en funcionament, amb 42.000 habitants, Vic podria convertir-se en la primera gran ciutat del país que apostaria per aquest mètode. Els mesos han anat passant i, situats a les portes d'unes noves eleccions, el projecte no s'ha tirat endavant per manca de voluntat política, però també per l'oposició que ha generat entre alguns veïns. Tot i que la majoria dels partits a l'oposició veuen el porta a porta com una necessitat, ara, el soci de govern de CiU, ERC, aposta primer per optimitzar el model convencional abans de fer el pas definitiu cap al nou sistema.La recollida selectiva a Osona i a Vic ja fa anys que se situa per sobre la mitjana catalana. Del volum de residus que genera Vic, el 48% va a la recollida selectiva, mentre que el 52% restant es porta a l'abocador d'Orís. La taxa d'entrada a l'abocador genera uns costos, ja que existeix un cànon que cal pagar per cada tona que s'hi llença. Des del 2007, aquest cànon ha anat creixent fins a un preu que se situava el 2014 als 15,80 euros, segons l'Agència de Residus de Catalunya. Per això, a banda dels arguments ecològics i de sostenibilitat, el consistori apel·la a motius econòmics.

El cost d'implementació del sistema de recollida porta a porta a Vic està xifrat en 710.000 euros, que inclouria, entre d'altres, la compra del material i el pla de comunicació. A més, segons les dades del mateix consistori, el nou sistema generaria set llocs de treball més, passant dels 18 actuals als 25.

L'alcaldable de CiU, Anna Erra, ha explicat que si es vol que Vic sigui "una ciutat europea del segle XXI i sostenible" s'ha d'implantar el porta a porta. Erra ha explicat, però, que el procés "s'ha de fer molt a poc a poc perquè genera molts canvis i serà necessària molta conscienciació i pedagogia". A més, creu que s'hauria de començar a implementar el sistema de recollida porta a porta a través d'un projecte pilot i, fins i tot, no descarta sotmetre'l a votació popular. L'alcaldable convergent calcula que el projecte no podria veure la llum abans de dos anys.

Una aposta ferma cap al porta a porta

L'alcaldable de Capgirem Vic, Joan Coma, ha explicat que la a la CUP són "pioners" en aquesta matèria perquè a les eleccions del 2011 ja ho portaven al programa electoral. La formació defensa que el porta a porta "és i ha de ser el model de recollida de residus de la ciutat". Coma ha assenyalat que fa gairebé deu anys, la petjada ecològica de Catalunya era de 7'7. Això vol dir que els nivells de consum i d'estil de vida dels catalans requeririen una superfície geogràfica 7'7 vegades superior a la del país per continuar amb el mateix model de vida, "cosa que provoca que el model que tenim sigui insostenible".

Així doncs, Coma ha explicat que l'aposta pel model de recollida porta a porta és "clara", tot i que la CUP en el seu moment va mostrar reticències pel model de gestió que es proposava. Pels independentistes, el model ha de ser municipal i no el model mixt que hi ha a Vic on la multinacional Ferrovial, a través de Cespa, "està traient un benefici directe de la gestió de residus de la ciutat". Coma ha explicat que si la gestió fos pública i els beneficis que genera la recollida repercutissin en els vigatans, "els ciutadans veurien que es recompensa els esforços a l'hora de fer la selecció de les escombraries, com per exemple en una reducció de la taxa municipal".

Des de Vic per a Tots, Arnau Martí (ICV-EUiA) ha defensat que la instauració del model de recollida porta a porta no pot ser "una proposta imposada de partit o d'un alcalde, sinó que ha de ser de ciutat". Els ecosocialistes pensen que si hi ha ciutats arreu d'Europa com Brussel·les o Berlin que poden aplicar el model, "Vic ha d'estar també a l'avantguarda de mesures de sostenibilitat i medi ambient".

Per Iban Lapeira, l'alcaldable de SI a l'Ajuntament, el fet que la penalització per tona a l'abocador d'Orís augmenti a curt termini i, en canvi, separar bé aporti bonificacions al consistori és un dels motius importants per apostar pel nou model. Lapeira ha assenyalat que si no s'ha tirat endavant durant aquest mandat ha estat "per manca de valentia política", perquè un canvi d'hàbits a pocs mesos de les eleccions "podria comportar desgast electoral".

Els candidats de Capgirem Vic, Vic per a Tots i Solidaritat per la Independència han coincidit a assenyalar que abans que el projecte tiri endavant caldria que s'expliqués als ciutadans i a les entitats de manera clara que l'opció del porta a porta és "més ecològica i econòmicament molt més sostenible que qualsevol altre model de gestió". Des de Capgirem Vic, per exemple, aposten per impartir xerrades i tallers per implicar la ciutadania i facilitar-los l'accés a la informació.

ERC es demarca

Des d'ERC, tot i haver donat suport a CiU en l'aprovació inicial del projecte, han descartat que el porta a porta s'implanti en la propera legislatura. El candidat republicà, Joan Ballana, creu que encara hi ha "molta feina per fer" amb el sistema convencional i s'emmiralla en la població veïna de Manlleu, que amb el sistema tradicional recicla gairebé un 70%. Per això, Ballana creu que abans d'implementar el porta a porta "cal esgotar" totes les vies i optimitzar el model actual perquè "els ciutadans vagin prenent consciència que qui més recicla, menys paga".

PxC i PSC no ho veuen amb bons ulls, mentre que Anglada aposta pel 'no'

El candidat del PSC, Benjamí Dòniga, ha dubtat que el model de recollida selectiva porta a porta es pugui instaurar en una ciutat com Vic, sobretot pels inconvenients que pot generar en pisos petits, ja que "si has de tenir una galleda per cada tipus, en podries arribar a tenir deu". A banda, el socialista també ha posat en dubte els beneficis que aquest tipus de recollida selectiva aportaria als usuaris que paguen una taxa, "perquè se li estaria fent la feina a l'empresa que ho gestiona".

L'alcaldable de PxC, Joan Carles Fuentes, no creu que els ciutadans de Vic estiguin preparats per fer el pas cap al porta a porta "perquè no poden tenir opinió ja que no se'ls ha informat". "El projecte s'hauria d'estudiar bé i fer molta pedagogia", ha assenyalat. Una de les qüestions que preocupa a Fuentes de la possible implantació del nou sistema és, per exemple, que per qüestions d'horaris laborals hi pugui haver gent que no faci bé la recollida i això els acabi perjudicant. El candidat també ha posat en qüestió el fet que la mesura implicarà "una inversió molt forta que volem saber a qui beneficiarà".

Des de Plataforma Vigatana, Josep Anglada ha estat el més bel·ligerant amb la implementació de la nova mesura: "Aplicar el sistema de recollida porta a porta és un fracàs i un error en una ciutat tan gran com Vic". Segons el candidat, la proposta implicarà un encariment "important" de la taxa d'escombraries, repercutirà en "mals de cap" pels veïns i es tracta d'un sistema "que només funciona en municipis petits". Anglada ha assenyalat que el seu partit "lluitarà decididament" perquè el model no s'implanti a la ciutat i apostarà per una renovació del contenidors que hi ha situats als carrers perquè ja han acabat la seva vida útil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés