Actualizado 29/04/2015 16:07

MUNICIPALS 2015: Els candidats d'Igualada reivindiquen la necessitat d'un nou POUM després de trenta anys amb el mateix planejament

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'oposició crítica a l'equip de govern (CiU-ERC) que durant aquesta legislatura no s'hagi fet res per impulsar-lo

Igualada (ACN).-

Després de gairebé trenta anys regint-se per les mateixes normes urbanístiques, Igualada reclama la necessitat de redactar un nou POUM que permeti a la ciutat definir el seu model de creixement present i futur. De fet, totes les forces polítiques de la ciutat coincideixen a afirmar que el pla vigent ha quedat obsolet. L'any 2010 tota l'oposició en bloc va tombar el POUM que havia presentat el govern d'Entesa (PSC i ICV) en considerar-lo "inviable" econòmica i socialment. La llei diu que fins al cap de tres anys no se'n podia elaborar un de nou, motiu pel qual el govern actual (CiU i ERC) no ho ha plantejat. Amb tot, l'oposició critica que aquests quatre anys es podia haver avançat molta feina.Igualada es regeix actualment per les normes urbanístiques elaborades l'any 1986. Es calcula que un POUM té una vigència de 15 anys, mentre que el document de la capital de l'Anoia gairebé dobla aquesta xifra. De fet, durant aquests anys s'han fet més de 80 modificacions puntuals del planejament, un fet àmpliament criticat per moltes de les forces polítiques amb representació al consistori, ja que consideren que aquest procediment "va a favor dels interessos particulars i no del conjunt de la ciutat".

L'anterior equip de govern de l'Ajuntament d'Igualada, l'Entesa (PSC i ERC), va intentar impulsar un nou Pla Urbanístic l'any 2010 però l'oposició en bloc va aconseguir retirar-lo en el transcurs d'un ple municipal. En aquell moment, els grups van al·legar que el document era inviable per les previsions de creixement que feia i la situació econòmica que vivia la ciutat i, a més, van criticar que perjudicava especialment el barri del Rec d'Igualada. Un dels grups més combatius va ser CiU, que va denunciar que si s'hagués tirat endavant el POUM "hagués trinxat el barri del Rec".

Punt comú de tots els programes electorals

Tots els grups amb representació al consistori han informat que portaran al seu programa electoral per a les properes eleccions municipals el desenvolupament d'un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Des del PSC creuen que és "absolutament urgent i necessari", ja que, en paraules del seu candidat, Jordi Riba, "fins ara, l'absència de planejament ha implicat la pèrdua d'oportunitats des del punt de vista de la planificació estratègica en termes econòmics, socials o residencials".

El candidat de CiU, Marc Castells, creu que ara és el moment de tirar-lo endavant perquè "tenim les eines per a fer-ho". Segons ell, durant aquesta legislatura "hem liderat un dels documents més importants i costosos de fer que acompanyaran el POUM, que és el Pla de Mobilitat de la Conca d'Òdena". Des d'ERC -actual soci de govern de CiU-, Josep Maria Palau ha apuntat que el seu model de plantejament passa per "reindustrialitzar Igualada" per "donar a la ciutadania més oportunitats de feina".

Pere Calbó, el candidat del PP, també considera que el nou POUM "ha de seguir apostant per la indústria" i ha de fixar "el model urbanístic que volem per a la ciutat, tant des del punt de vista comercial, de serveis i industrial". Des de PxC, Robert Hernando ha afirmat que el plantejament urbanístic "no té ideologia política" i creu que "és un tema que hem d'abordar sense més dilació totes les forces polítiques". Segons Hernando, el nou plantejament hauria de resoldre aspectes com l'ordenació del Polígon de les Comes que, segons ell, és un "nyap", ja que "som l'única ciutat en què un polígon combina indústries i habitatges".

L'oposició critica l'"excés" de modificacions puntuals

Després de la retirada del POUM l'any 2010, l'Ajuntament d'Igualada no podia iniciar els tràmits per redactar un nou document fins al cap de tres anys, segons marca la llei. Aquest és el motiu que al·lega CiU per no haver començat a redactar durant aquesta legislatura un nou pla. A més, l'actual batlle i candidat convergent per a les municipals, Marc Castells, ha explicat que "encara que legalment l'haguéssim pogut fer, tampoc l'haguéssim fet perquè creiem que amb el poc moviment que hi havia a la ciutat a nivell urbanístic, ens n'haguéssim sortit amb modificacions puntuals".

Precisament, les modificacions puntuals del planejament -en els darrers anys se n'han fet una vuitantena-, és una de les actuacions que critiquen els grups de l'oposició. Des del PSC, el seu candidat Jordi Riba s'ha mostrat especialment crític amb aquest fet: "l'absència d'una planificació adequada porta a una situació que no ens agrada gens i que hem denunciat repetidament, que són les modificacions puntuals del pla general per resoldre qüestions concretes i, sovint, particulars". A més, creu que es tracta d'una manera de fer urbanisme "a mida" i, per això, reclama un nou POUM que "respongui a les necessitats d'interès general".

També ho creu el candidat d'ERC, Josep Maria Palau, que considera que les modificacions puntuals "generen molta incertesa i bloquegen projectes i idees". Per això, ha assegurat que "és molt millor tenir la ciutat planificada amb un model de futur clar" i "oferir unes expectatives concretes a la ciutadania de com evolucionarà la ciutat perquè s'hi puguin implicar". Des de PxC, el cap de llista Robert Hernando, ha denunciat que "fins ara s'ha modificat el sòl de la ciutat segons ha convingut als interessos privats" i, per això, ha reclamat que "es faci un POUM que convingui a tota la ciutat".

La participació ciutadana

El procés participatiu per elaborar el nou POUM és una peça clau per a molts dels partits. Decidim Igualada -una nova coalició que suma algunes forces d'esquerres, inclosa ICV- ha assegurat que durant la propera legislatura volen impulsar un procés participatiu amb l'objectiu que "l'Ajuntament posi a disposició dels col·lectius de la ciutat uns tècnics urbanístics perquè puguin copsar les necessitats de la ciutadania i puguin resoldre el màxim de conflictes i problemes que hi hagi". Dario Castañé, el candidat de la coalició, creu que s'ha de fer un urbanisme "de portes enfora".

Des del PP, el seu candidat, Pere Calbó, proposa la creació d'un consell urbanístic municipal, una eina que, segons ell, "ha d'incorporar les formacions polítiques, entitats i agents socioeconòmics del territori". Per Calbó, aquest òrgan "podria avançar molta feina, ja que tots sabem que els tràmits administratius són molt llargs". De fet, el candidat popular ha criticat que durant aquest temps no ha vist "bona voluntat per part de l'equip de govern d'avançar aquest tema i trobar un consens per garantir un bon POUM per a la ciutat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés