Publicado 20/04/2015 09:24

MUNICIPALS 2015: CiU apel·la a l'experiència de Valentí Junyent per continuar governant Manresa

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els socialistes, que el 2011 van perdre la meitat dels seus regidors, han renovat totalment la llista per recuperar el lloc perdut

Manresa (ACN).-

Després de quatre anys governant la ciutat, Valentí Junyent repeteix com a alcaldable de CiU a Manresa per revalidar els bons resultats obtinguts a les eleccions del 2011. Tot i governar en minoria, els convergents no han tingut gaires dificultats per tirar endavant la majoria de projectes i el principal mal de cap ha estat la retallada pressupostària que han hagut d'aplicar per l'elevat dèficit que acumulava l'Ajuntament. De la seva banda, el PSC, que el 2011 va perdre la meitat dels regidors i va situar-se com a segona força, ha decidit renovar totalment la seva llista per recuperar el lloc perdut. En total, es presentaran 10 llistes, amb partits nous com Millor Manresa o Canviem Manresa.El tripartit format per PSC, ERC i ICV va governar a la ciutat de Manresa durant 16 anys amb majoria absoluta. Aquesta situació, però, va canviar a les passades eleccions municipals, ja que CiU va accedir a l'alcaldia amb només 11 dels 25 regidors que hi ha a l'Ajuntament de Manresa. Aquesta situació ha forçat els convergents a buscar el diàleg i haver de pactar per tirar endavant els projectes.

El darrer mandat ha estat especialment marcat pel sanejament de les finances municipals. Durant aquests quatre anys, el dèficit acumulat s'ha rebaixat dels 9,4 MEUR als 277.645 euros. A més, per primer cop des de l'any 2007, el coeficient d'endeutament se situa per sota del 100% (96,99%) i el deute suma 69,8 MEUR. Tots aquests factors han estat decisius per reduir el pagament dels proveïdors de 420 a 56 dies.

L'economia, l'atenció a les persones i les inversions patrimonials han estat el triangle de l'equilibri durant el mandat de Junyent.

Un nucli antic degradat i sense aparcament

Tot i els esforços de CiU per dinamitzar econòmicament la ciutat, la capital del Bages continua tenint un problema de reindustrialització i pèrdua de comerç. La crisi ha provocat que gairebé el 40% dels comerços del nucli antic hagin abaixat la persiana i la desaparició de moltes botigues històriques del barri està deixant lloc a un nucli antic degradat i brut. Pel govern municipal, però, aquest problema es limita únicament a uns carrers concrets de la ciutat i no considera la situació "alarmant".

Un dels principals inconvenients és la manca d'aparcament gratuït i l'elevat preu de la zona blava que, amb una tarifa d'1,90 euros l'hora, el preu només és superat per les ciutats de Barcelona, Sant Sebastià i València, tres capitals amb un volum de població i una activitat econòmica molt més elevats que els de la capital del Bages.

El mateix govern de CiU reconeix "l'excessiu" preu de la zona blava, però s'excusa dient que no s'ha pogut revisar per les limitacions econòmiques de l'Ajuntament. Ara bé, de cara a la propera legislatura, asseguren que és necessària una rebaixa del preu que s'haurà de pactar amb la concessionària Eysa.

Alhora, la millora de les infraestructures viàries, amb el desdoblament de l'Eix Transversal i l'Eix Diagonal, han acostat Manresa a d'altres capitals de comarques veïnes com Vic, Igualada, Vilafranca del Penedès o Vilanova i la Geltrú amb més comerç i amb menys inconvenients a l'hora d'aparcar, i això ha provocat una fugida de clients potencials cap aquestes ciutats.

'Manresa 2022' a l'horitzó

Un dels projectes de futur del qual CiU n'ha fet bandera és 'Manresa 2022', un pla estratègic que busca aprofitar la commemoració dels 500 anys de l'arribada de sant Ignasi de Loiola a Manresa per projectar la ciutat internacionalment. El projecte preveu inversions milionàries a la ciutat i la capital del Bages confia que 'Manresa 2022' ajudi a dinamitzar l'economia de la ciutat, que actualment compta amb una taxa del 17,5% d'atur.

Tot i que el projecte és a llarg termini, el futur govern de la ciutat haurà de prendre decisions importants que implicaran diversos sectors de la ciutat, des del turisme fins a la promoció econòmica o l'urbanisme.

Deu llistes a la cursa electoral

Manresa compta a hores d'ara amb un total de deu llistes que es presentaran a les properes eleccions del 24 de maig. La majoria d'elles, a excepció de CiU i ERC, porten cares noves al capdavant. Els convergents repeteixen amb Valentí Junyent de candidat, i l'actual alcalde apel·la a l'experiència de la seva llista com a aval per seguir governant. Junyent va aconseguir a les municipals del 2011 passar dels 8 als 11 regidors.

Durant 16 anys Manresa va estar governada per un tripartit (PSC, ERC i ICV), ideat de la mà de l'exconseller Josep Huguet. En les darreres eleccions municipals, però, els socialistes manresans van rebre una forta sotragada i van perdre la meitat dels seus regidors (van passar de 8 a 4). Ara, els socialistes busquen recuperar el lloc perdut amb una renovació integral de la llista. Ho fan amb Felip González al capdavant, un periodista manresà que es presenta per primera vegada en una llista electoral. González és especialment conegut en l'àmbit obrer i és membre actiu de la PAHC.

ERC és l'altre partit que no renova el seu cap de llista i continua apostant pel cirurgià Pere Culell com a número 1. La llista s'ha confeccionat amb voluntat aglutinadora i amb una forta presència de persones independents, ja que 15 de les 25 ho són. L'altre partit amb tres regidors a l'Ajuntament, el PP, renova el seu cap de llista i la direcció del partit a Catalunya ha escollit el fins ara número 2, Domingo Bertrán, per substituir Javaloyes.

De la seva banda, la CUP també canvia de candidat i l'actual regidor i número 2, Jordi Masdéu, és el nou cap de llista. Masdéu encapçala una llista que és un reflex de la realitat dels moviment socials i la majoria dels integrants estan vinculats a algun moviment com Arran, l'Ateneu la Sèquia o la PAHC, entre d'altres. PxC també ha canviat el seu candidat i el fins ara número 2, Sebastià Llort, encapçalarà la llista de la formació.

ICV aspira a recuperar el protagonisme perdut en les darreres eleccions municipals, quan va passar de formar part del govern de la ciutat a no tenir cap representació a l'Ajuntament. El seu alcaldable serà Lluís Cano, actual copresident de la formació a la capital del Bages, conjuntament amb Maribel Luzón.

Una de les noves formacions polítiques que es presenten als comicis de maig és la plataforma Millor Manresa, que integra Solidaritat, Reagrupament i el moviment veïnal MoVeM amb un mateix punt en comú: reclamar la Declaració Unilateral de la Independència (DUI).

Podem també es presenta per primera vegada a la capital del Bages sota la marca Canviem Manresa i amb el barceloní establert a la ciutat Dídac Escolà com a cap de llista. I per últim, Ciutadans també és presenta a la cita de maig per primera vegada a Manresa. Un dels interrogants serà, precisament, veure quin paper juguen aquests nous partits que es presenten a la capital del Bages.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés