Actualizado 28/04/2015 08:23

MUNICIPALS 2015: CDA defensa la gestió que el Conselh Generau va fer de les riuades de 2013 mentre UA i PRAG la veuen "deficient"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El govern aranès, pendent d'un estudi sobre la gestió que les hidroelèctriques van fer de l'avinguda de la Garona

Vielha e Mijaran (ACN).-

La Val d'Aran va patir al juny del 2013 un dels episodis més forts de riuades que recorda. La Garona es va desbordar i va deixar incomunicada la Val amb França i alguns nuclis amb la resta de Catalunya. Des del Conselh Generau s'ha encarregat un estudi per saber la resposta que hi van donar les hidroelèctriques. Carles Barrera (CDA) creu que les riuades van posar a prova 'la capacitat de gestió del Conselh Generau' i afirma que la va superar amb nota. Paco Boya (UA) pensa que la resposta del Conselh va ser 'deficient' i els mecanismes d'alerta 'qüestionables'. Mentrestant, José Antonio Bruna (PRAG) és partidari de portar Endesa als jutjats per la mala gestió que va fer de les hidroelèctriques.Per Barrera, coordinar totes les tasques de recuperació (carreteres, ponts, i camins, entre d'altres) i fer-ho en un temps rècord va deixar clara la capacitat del Conselh Generau de gestionar i fer-ho d'una manera 'intensa'. El líder de CDA valora molt positivament la col·laboració entre institucions: Conselh Generau, Generalitat i govern de l'Estat.

Barrera afirma que va ser una veritable 'prova de foc' haver de gestionar els primers moments de les riuades i diu que 'es va superar amb nota'. Els dies posteriors van corroborar que el govern aranès és una 'eina útil i eficaç' per la capacitat de resposta i de coordinació de recursos, afegeix Barrera.

Barrera també creu que 'el Conselh es va posar al costat dels veïns i la Val d'Aran es va omplir de màquines excavadores per restablir els serveis bàsics'. L'objectiu era que l'Aran estigués preparat al mes d'agost per rebre els turistes, 'principal font d'ingressos de la val', afegeix.

Pel cap de l'oposició, Paco Boya, l'únic que s'ha posat en evidència és que en altres llocs, que han patit situacions de caràcter meteorològic similars, 'han tingut ajuts', mentre que a la Val d'Aran no han arribat, tret dels 'estrictament necessaris'.

Aquests recursos per Paco Boya van ser els obligatoris per obres d'emergència com pot ser restablir les comunicacions N-230 i C-28 i reparar els murs del riu per part de la CHE. Els recursos per ajudar als Ajuntaments o particulars, segons Boya, han estat 'insuficients per no dir nuls'.

El passat mes de març el Conselh Generau va portar al ple una petició al govern de l'Estat d'un decret llei per pal·liar els danys ocasionats per les riuades de 2013. Per Paco Boya, "són mesures que arriben tard i malament". Igual de crítics es mostren els socialistes amb la redacció del Pla Director Urbanístic. Per Boya, "el procés de modificació del Pla urbanístic està sent llarg, confús i fallit'.

Estudiar les infraestructures hidràuliques; com van reaccionar amb la crescuda del riu; i per què algunes no van resistir la vinguda de l'aigua ajudarà a determinar si hi ha responsabilitats per part de les companyies elèctriques que gestionen aquestes instal·lacions.

El candidat de PRAG va més enllà i diu que, per la seva formació, és fonamental emprendre accions legals contra la companyia Endesa i afirma que si governen, ho faran.

Aviat farà dos anys dels aiguats (18 de juny del 2013) i la Val d'Aran pràcticament ha tornat a la normalitat. Per aconseguir-ho han fet falta més de 40 MEUR. Tot i que alguns aranesos reconeixen tenir por quan senten 'bramar' el riu, el síndic afirma que on s'han fet obres la resposta amb defensa és molt superior a la d'abans dels aiguats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés