Actualizado 13/04/2015 21:22

El Moviment contra la incineració a Uniland denuncia un major risc de càncer entre la població propera a les cimenteres

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'entitat es basa en un estudi de la universitat Carlos III que constata un augment de casos de càncer de colon en veïns propers a diverses indústries

Vilafranca del Penedès (ACN).-

El Moviment contra la incineració a Uniland de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) denuncia públicament un increment de risc de patir càncer de colon entre la població propera a les fàbriques de ciment. La plataforma veïnal basa la seva alerta en un estudi publicat per l'Institut de Salut de la Universitat Carlos III, on asseguren que hi ha més casos de càncer de colon entre les persones que resideixen prop de cimenteres i fàbriques de calç, guix i òxid de magnesi. Al mateix temps, l'estudi, elaborat entre els anys 1997 i 2006, destaca un excés de risc de patir càncer de mama entre la població propera a la fàbrica d'Uniland de Santa Margarida i els Monjos -actualment, Portland Valderrivas-.Segons la documentació facilitada pel Moviment contra la incineració a Uniland, es tracta del primer estudi científic sobre els perjudicis de la producció de ciment avalat internacionalment per la revista 'Chemosphere'. Es tracta d'una investigació que avalua el risc relatiu de mort per càncer en una zona de cinc quilòmetres al voltant de les instal·lacions cimenteres, però també analitza la població resident en un radi de 50 quilòmetres de les fàbriques. En aquest sentit, analitza l'impacte sobre la salut de les emissions de metalls, dioxines, benzè i bifenil policlorat.

Des de la plataforma veïnal ecologista destaquen que l'estudi conclou que "el càncer colorectal és l'únic tumor amb excés de risc significatiu en homes i dones, la qual cosa pot ser indicatiu d'un model d'exposició mediambiental". Tot i que no concreten dades d'aquest risc, , l'entitat assegura que l'estudi planteja dues possibles maneres d'exposició a les matèries contaminants: directa als contaminants alliberats, o indirecta, pels contaminants i abocaments líquids alliberats a l'aigua, que posteriorment passen als aqüífers.

Mercè Mestres, portaveu del col·lectiu, alerta que aquest estudi analitza un període previ a la combustió de residus que actualment també realitza la fàbrica de Santa Margarida i els Monjos -procés que també va ser analitzat per un altre estudi de la Universitat Carlos III-. Donada la contaminació que anteriorment ja havien denunciat pel que fa a la incineració de residus, i tenint en compte el nou estudi, Mestres exigeix un canvi en el sistema de funcionament de la cimentera que hi ha a la comarca de l'Alt Penedès: "sabem que per molts filtres que posin, en aquests moments no hi ha tecnologia que ens salvi de les nanopartícules que surten".

Per forçar aquest canvi de funcionament, Mestres demana un compromís de les empreses a "buscar alternatives a les emissions contaminants" i insta els responsables polítics a actuar-hi, ja que considera que "és en mans de la administració obligar a les cimenteres a que la seva producció no destrueixi ni la nostra salut ni el medi ambient". En aquest sentit, el Moviment contra la incineració a Uniland ha demanat als partits polítics dels municipis propers a la fàbrica de Santa Margarida i els Monjos que recullin als seus programes electorals de cara als comicis del 24 de maig quin posicionament adopten sobre el control mediambiental en la producció de ciment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés