Actualizado 22/10/2015 16:40

Mor als 84 anys el catedràtic de Llengua i Literatura catalana Joaquim Molas

Va iniciar la seva trajectòria dedicant-se a la literatura medieval i posteriorment a l'estudi de la literatura contemporània

Barcelona (ACN).-

El catedràtic de Llengua i Literatura Catalana, historiador i crític literari, Joaquim Molas, va morir aquest dilluns als 84 anys, segons fonts de la Universitat de Barcelona, de la qual n'era catedràtic emèrit. Nascut a Barcelona el 1930, Molas va començar la seva trajectòria influït per Martí de Riquer i Dámaso Alonso i es va dedicar a la literatura medieval i a l'anàlisi estilística dels textos i més endavant a l'estudi de la literatura contemporània. Va ser professor als Estudis Universitaris Catalans i va entrar com a Catedràtic de Llengua i Literatura Catalana a la UAB (1969) i a la UB (1982). El funeral serà aquest dimecres a un quart de cinc de la tarda al tanatori de les Corts.

Joaquim Molas va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1998), la Creu de Sant Jordi (1999), la Medalla del Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona (2002) i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (2003). Tres anys més tard, va ser nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida. A més, era membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Molas, que ha mort aquest dilluns a la nit a Barcelona, va començar la seva trajectòria dedicant-se a la literatura medieval i a l'anàlisi estilística dels textos i als anys 1961 i 1963 va publicar dues obres sobre la divulgació de la literatura catalana del segle XIII. Poc després tard, opta per l'estudi de la literatura contemporània i es va inclinar per una metodologia de tipus marxista.

Va ser aleshores quan va coescriure amb l'escriptor Josep Maria Castellet, desaparegut fa poc més d'un any, l'antologia 'Poesia catalana del segle XX' (1963) Molas va recordar aleshores la feina de Castellet va servir per modernitzar el panorama literari del país en català i també en castellà. Ambdós van col·laborar més tard, al 1979, en l'elaboració d'Antologia de la poesia catalana' i el 'Llibre de lectura' d'Apel·les Mestre (1985).

A principis de la dècada dels 70, va fundar la revista 'Marges' i va dirigir, entre d'altres, les col·leccions 'Les millors obres de la literatura catalana', 'Les millors obres de la literatura universal', 'Les millors obres de la literatura universal del segle XX', 'Història de la llengua catalana' (1986-1988). També va publicar un estudi sobre l'avantguardisme català, amb el qual va guanyar el premi Crítica Serra d'Or (1984) , 'La literatura catalana d'avantguarda (1916-1938)'.

De fet, de la revista 'Serra d'Or' també en va ser membre del consell de redacció (1965-1977), així com de 'Recerques' (1970-1987) i 'Anuari Verdaguer, des de l'any 1986, a més de ser col·laborador habitual en diverses publicacions, com 'Estudis Romànics', 'Bulletin of Hispanic Studies', 'El Pont', 'L'Avenç', 'Revista de Catalunya' i diaris com 'La Vanguardia', l'Avui' i 'El Pais', entre d'altres.

El 1995 va publicar el volum 'Obra Crítica I', amb el qual va guanyar de premi Lletra d'Or i el de la Crítica Serra d'Or el 1996. El segon volum, publicat al 1999, també va ser reconegut amb el premi Serra Crítica d'Or de l'any següent, mentre que el premiar lliurament de les seves memòries 'Fragments de memòria. Fulls del dietari' (1997) va obtenir el premi de la Institució de les Lletres Catalanes de prosa de no ficció el 1998.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés