Actualizado 18/11/2014 19:16

Montserrat tindrà una nova regulació de les activitats esportives davant l'increment d'excursionistes

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'objectiu és fer compatible la pràctica d'esports amb la supervivència de diverses espècies d'animals protegides

Monistrol de Montserrat (ACN).- El Parc Natural de la Muntanya de Montserrat ha redactat una nova proposta per regular les activitats esportives que es duen a terme dins d'aquest espai protegit. L'objectiu és fer compatible la pràctica d'activitats esportives molt populars al país amb la supervivència de diverses espècies protegides o amenaçades d'ocells rupícoles i amb la conservació dels sistemes naturals del Parc. La nova proposta arriba 22 anys després de la primera regulació i és motivada per l'increment d'activitats que s'hi practiquen i pel creixement del nombre d'usuaris. El Departament de Medi Natural ha iniciat els tràmits necessaris per a la seva aprovació definitiva d'acord amb la normativa vigent de Catalunya.La Muntanya de Montserrat compta amb el suport dels Agents Rurals per revisar els possibles incompliments de la regulació vigent a la zona, la seva vigilància i les possibles sancions que s'hi deriven.

Des de l'aprovació de la regulació, l'any 2008, han estat diverses les vies d'escalada o vies ferrades que s'han obert en zones regulades sense la corresponent autorització. En directa col·laboració amb els serveis tècnics del Parc, els Agents Rurals investiguen quins han estat els encarregats de fer l'obertura, i en quin moment van ser obertes aquestes vies. Llavors, contacten amb ells per informar-los que l'obertura de la seva via va ser il·legal, i demanar-los que la desequipin e més aviat possible.

Vies d'escalada il·legals

Durant aquests darrers anys, els agents han contactat amb els oberturistes de mitja dotzena de vies diferents. En tots els casos han estat d'acord a desequipar les vies i, o bé ja ho han fet, o bé s'han compromès a fer-ho en breu. L'Artiga ALTA, EL Trió del Mig, el clot del Tambor o el Montgròs són algunes de les zones on es localitzen aquestes vies.
En cas de negativa, la via és desequipada de totes maneres pel Grup de Suport de la Muntanya del CAR. Per la seva banda, a l'oberturista se li pot obrir un expedient sancionador administratiu, o si s'escau, penal en compliment del que preveu el Decret 148/1992, de 9 de juny, pel qual es regulen les activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poen afectar les espècies de la fauna salvatge.

En alguns casos la denúncia dels agents no ha estat motivada pròpiament per l'activitat esportiva de vegades legal, sinó pel fet que per accedir a peu de via s'han obert sense autorització nous trams de camí o de corriol amb afectació a espècies protegides de flora, com ara el boix grèvol.

El Grup de Suport de Muntanya desequiparà una via ferrada, la coneguda com a via Borinot, a la roca del Migdia. Es tracta d'una via ferrada molt curta, relativament dificultosa, i sobretot perillosa per les característiques dels suports de ferro que l'equipen.

Esports regulats

Els Agents Rurals també han aixecat diverses actes de denúncia a esportistes sorpresos 'in fraganti' fent activitats esportives regulades o prohibides en determinats llocs o èpoques de l'any. Dues persones van ser denunciades per escalar a la zona de la cova del Cabrit, tres escaladors van ser denunciats a la Roca Grisa, dins la zona regulada de Pollegons, i un altre per instal·lar reunions per rapelar al serrat del Duc.

Pel que fa a altres activitats esportives prohibides per la normativa, i que es poden fer a Montserrat amb prèvia autorització de l'òrgan gestor del Parc (entre el 15 d'agost i el 30 de novembre), s'hi troba també el vol sense motor (salt base, parapent, etç). Fent aquesta activitat, un parell de saltadors varen ser denunciats pels agents rurals tot just quan acabaven d'aterrar a tocar de Santa Cecília ja que no disposaven de l'autorització corresponent i coincidint en plena època de regulació per nidificació d'aus rupícoles.

La normativa

El Patronat de la Muntanya de Montserrat, en tant que òrgan gestor del Parc Natural, té la potestat per no autoritzar aquelles activitats que suposin un risc per a la conservació dels valors naturals de l'espai. Així, activitats que s'han popularitzat en els darrers anys com el senderisme, el descens de barrancs, bicicleta de muntanya o espelologia han posat de manifest la necessitat de regular per continuar conservant el patrimoni natural en el seu conjunt.

El 9 de juliol de 2008 el Patronat de la Muntanya de Montserrat va aprovar la Regulació de l'escalada, de les vies ferrades i de les canals equipades al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

Aquesta regulació estableix unes zones en les quals, en funció de la fauna que pot resultar perjudicada, es restringeix l'escalada durant determinades èpoques de l'any. En algunes d'aquestes zones, considerades "de màxim interès ambiental", es prohibeix l'escalada durant tot l'any. La resta de zones, classificades d'interès per a aus de nidificació primerenca, mitjana o tardana, tenen diversos períodes de prohibició, que van des de l'1 de gener fins al 31 de juliol.

L'incompliment d'aquesta regulació, basada en el Decret 148/1992, de 9 de juny, pel qual es regulen les activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poden afectar les espècies de la fauna salvatge, pot suposar sancions per als infractors d'entre 400 i 20.000 , d¡acord amb el que preveu la normativa vigent en matèria de protecció dels animals.

La regulació està en permanent revisió, i si s'escau, modificació, en funció dels canvis en les conductes reproductives observades en els ocells per part d'una comissió tècnica creada a l'efecte, que es reuneix periòdicament, i on hi ha representants del Parc Natural, dels col·lectius d'escaladors, dels guardes dels refugis, de la FEEC i del cos d'Agents Rurals.

La darrera de les modificacions, aprovada a finals de 2013, va establir a partir de l'1 de gener de 2014 una moratòria de 2 anys en l'equipament de noves vies d'escalada, vies ferrades i canals equipades durant la qual no es permetrà realitzar cap nova obertura enlloc de la muntanya. Per a la restauració de vies d'escalada preexistents caldrà l'autorització del Patronat de la Muntanya de Montserrat. A partir d'aquella data tampoc no es permet que el material fix que es deixi instal·lat a les vies d'escalada, vies ferrades i canals equipades sigui d'un altre color que el gris, considerat com a mimètic amb la roca. Tampoc no es permet la utilització de pintura ni d'altres materials per marcar la situació, el nom o la dificultat de les vies d'escalada o altres equipaments.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés