Actualizado 19/10/2015 14:08

La mongeta de Bossòst viatja a la Xina on ja es conreen 3.000 metres quadrats d'aquesta varietat

Aquesta població, juntament amb Vielha i Garòs, acolliran la 4a edició de la festa gastronomia d'Era Mongetada els dies 30, 31 d'octubre i 1 de novembre

La 4a edició de la festa gastronòmica tradicional Era Mongetada, que se celebrarà a la Val d'Aran els dies 30, 31 d'octubre i 1 de novembre, fa aquest any un pas més cap a la seva projecció internacional posant la seva mirada a la Xina. De fet, la mongeta de Bossòst, la protagonista del certamen, ja s'ha plantat a la Xina, on es conreen 3.000 metres quadrats d'aquesta varietat que ha arribat a la gastronomia xinesa gràcies a la participació de prestigiosos cuiners internacionals en anteriors edicions de l'Era Mongetada. Enguany, la festa se celebrarà a Bossòst, Garòs i també a Vielha, que s'incorpora com a escenari d'un esdeveniment que estudia celebrar-se el 2016 a Pequín.A més del camp, la mongeta de Bossòst es pot trobar ja en alguns plats de restaurants de Pequín i Hong Kong i al restaurant 'Migas' de la capital xinesa, on el cuiner Aitor Olabegoya, reconegut com a millor cuiner estranger al país asiàtic els anys 2013, 2014 i 2015, l'ha introduïda als seus plats. 4a edició de l'Era MongetadaEra Mongetada 2015, organitzada pel Grèmi d'Ostalaria dera Val d'Aran, amb la col·laboració dels Ajuntaments del Naut Aran, Bossòst i Vielha, tindrà com a cuiners convidats a Kin Hong del 'Taco Bar' de Pequin, Sacha Hormaechea del restaurant Sacha de Madrid i cuiners del Grèmi d'Ostalaria dera Val d'Aran, encapçalats per Alex España, Marc Nus i Marcos Pedrós. Gràcies a aquest ressò internacional, els organitzadors valoren la possibilitat d'organitzar una Era Mongetada el 2016 a Pequín.La gastronomia serà un dels eixos centrals de l'Era Mongetada 2015. Al 'show-cooking gastronòmic', els cuiners convidats i els aranesos elaboraran un menú basat en la mongeta de Bossòst. Pels més petits, també hi haurà un menú especial i s'organitzaran activitats d'animació. Durant els tres dies de la festa, es duran a terme altres actes com ara un sopar solidari, el 'Dinar del Pagès' i la 'Nit de Pintxos'. La mongeta de Bossòst, recuperada després de 200 anys La mongeta de Bossòst va rebre el 2014 l'homologació comercial per part del Ministeri d'Agricultura. Després d'un llarg procés d'investigació i recuperació d'una varietat desapareguda fa més de 200 anys, la mongeta de Bossòst va obtenir el reconeixement de 'varietat comercial'. Els experts la consideren una de les millors mongetes blanques perquè té poca pell, és mantegosa i té un gust semblant als fruits secs. Un dels seus valors afegits és que tota la producció, des de la recol·lecció fins a l'elaboració, es fa de forma totalment artesanal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés