Actualizado 11/07/2015 17:58

El món urbà i l'ésser humà, protagonistes de la nova exposició de l'espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'alcalde de la localitat assegura que tenen com a "prioritat de mandat" la creació del museu Thyssen definitiu

Sant Feliu de Guíxols (ACN).-

'Barcelona-París-New York. D'Urgell a O'Keeffe'. Aquest és el títol escollit de la nova exposició que es podrà veure fins el proper octubre a l'Espai Carmen Thyssen del monestir de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). La baronessa Carmen Thyssen ha estat l'encarregada de presentar la nova mostra que trenca amb la línia dels darrers tres anys i explica la història de l'art i de l'evolució humana dels darrers segles mitjançant 52 obres d'artistes com Pellicer, Pursals, o Pissarro. L'exposició es centra en el món urbà - la ciutat com un espai d'oci- i la figura de l'ésser humà com a motor de les transformacions de l'entorn mitjançant un diàleg artístic entre pintors de diverses èpoques.Tal i com ha explicat la comissària de l'exposició, Pilar Giró, la intenció era "explicar una història a través d'obres d'art i donar una nova mirada a la col·lecció Carmen Thyssen" fugint del paisatgisme que ha centrat les tres darreres exposicions d'aquest espai. "Volia focalitzar-nos en el món urbà, concretament Barcelona, París i Nova York i la figura de l'ésser humà", ha comentat l'organitzadora de la nova mostra que es podrà veure al monestir de Sant Feliu de Guíxols fins el proper 18 d'octubre.

En concret, Giró ha comentat que han escollit aquestes tres capitals pel renom i el pes que han tingut en la història de l'art i la presència que tenen dins de la col·lecció Carmen Thyssen. "Barcelona per la seva proximitat i per la importància que té la pintura catalana dins de la col·lecció i pel fet que ha estat sempre una ciutat avançada, emblema de modernitat. París com a nucli aglutinador de l'art durant el segle XIX i XX i Nova York que ha pres el relleu de la ciutat francesa des de meitats del segle XX", ha comentat la comissària.

En total, la mostra - que s'inaugurarà oficialment aquest diumenge 12 de juliol- compta amb 52 obres d'artistes tant diversos i diferents com Modest Urgell, Georgia O'Keeffe, Pellicer, Pursals, Barnadas, Pissarro, Loiseau, Brow, Marsh o Pène du Bois, entre d'altres. "Des del romanticisme fins a les primeres avantguardes, hem intentat que els artistes dialoguin entre si dins de les vuit sales", ha comentat Giró.

"A l'espai i sala dedicat a Barcelona es pot veure obres del 1890 fins al 1950, veiem l'evolució de la societat i que les costums de llavors no són tant diferents de les d'ara. Només cal mirar el dibuix de Pellicer que fa referència a les rebaixes d'uns magatzems el 1890", explica Giró. En aquest sentit, la comissària ha detallat que han volgut mostrar la ciutat com un espai d'oci, de vida social.

Al mateix temps, la mostra també es centra en la figura de l'ésser humà com a motor de les transformacions del nostre entorn. "S'intenta explicar el canvi de vida rural a urbana i també, en tres sales, obrim les portes dels jardins de les cases com si els mateixos veïns et convidessin a entrar en les seves llars i somnis", ha afegit. "No hem volgut caure en la idea d'explicar la història de l'art tal i com fan altres museus, volíem que l'art expliqués històries i el punt de partida ha estat aquest", ha comentat Giró.

Paral·lelament, s'han organitzat multitud d'activitats complementàries tals com visites guiades familiars, el cicle de macroconcerts gratuïts dins l'Espai Clàssic en col·laboració amb el Festival de la Porta Ferrada i una activitat pensada per als més petits de la casa, un quadern de viatge en el qual els infants han d'esbrinar els enigmes que s'amaguen darrere diverses peces de la mostra. A més, els petits poden crear les seves pròpies obres d'art que quedaran exposades, si ells volen, a una de les sales de la mostra.

La creació del museu Thyssen és una "prioritat de mandat"

Durant la presentació de la nova exposició, l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha avançat que faran "el que faci falta" perquè el poble tingui el museu que tant es mereix. Fins i tot si cal aniran a buscar ajuda a Europa. "És un repte i prioritat de legislatura, potser no veurem la inauguració en els propers quatre anys però sí que volem posar la llavor", ha comentat. Un centre museístic que vol equipar-se als seus homòlegs de Madrid i Màlaga. En aquest sentit, Motas ha assenyalat que el consistori ha destinat una regidora específica, Sílvia Romero, perquè s'encarregui dels projectes estratègics per i de la ciutat, tal i com és el futur museu.

Un centre museístic que, tal i com ha avançat la mateixa baronessa Carmen Thyssen comptarà amb obres de qualitat i de pintors internacionals. Al mateix temps, Motas ha obert la porta a la possibilitat que el futur museu pugui instal·lar-se en altres indrets com el mateix monestir de Sant Feliu de Guíxols més enllà del que s'havia projectat en un inici i que es manté aturat. Des del principi, el monestir va acollir l'Espai Carmen Thyssen a la segona planta del monestir a l'espera que l'ajuntament - tot i el context de crisi- pogués adquirir l'edifici que es troba just al costat i que encara està a mans de particulars.

S'estan valorant altres ubicacions

"S'està valorant qualsevol possibilitat de diverses ubicacions que facin possible i factible que tinguem el museu, qualsevol opció perquè sigui una realitat. Farem l'impossible possible", ha admès el batlle. Un dels elements que comencen a dilucidar-se és que el futur museu portarà el nom o cognom de la baronessa Thyssen. Al mateix temps, la baronessa ha assegurat que el fet d'obrir el museu en aquesta localitat del Baix Empordà "no suposa necessàriament" que quedi descartat el projecte del gran espai museístic que s'havia projectat a Montjuïc, a Barcelona.

En principi, Motas es reunirà el proper 17 de juliol amb el director general de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya per tractar el tema del museu Thyssen i, des del municipi, assenyalen que "tenen les ganes i compromís" d'aconseguir-ho. "Som molt tossut a Sant Feliu i on posem la banya no la traiem, per això volem el museu i és un desig compartit per les administracions i els ciutadans", ha reiterat.

Al mateix temps, l'alcalde ha volgut destacar que l'actual Espai Carmen Thyssen "consolida Sant Feliu de Guíxols com la capital de la cultura a la Costa Brava". Per això, assegura que a més de treballar per establir les bases del museu definitiu també estan dedicant esforços i analitzant la possibilitat de fer més exposicions temporals. Si més no, una a la primavera en coproducció amb el museu Carmen Thyssen de Màlaga.

"No volem agafar el compromís si no sabem la disponibilitat del consistori perquè encara no tenim aprovat el pressupost del 2015 i cal el 2016. L'objectiu hi és però no volem vendre fum, quan sigui factible ho direm, són dos coses que van paral·leles però està clar que les mostres temporals ens ajuden molt", ha explicat. En aquest sentit, Motas ha subratllat que cada cop hi ha més veïns del municipi que es senten com a seu l'Espai Carmen Thyssen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés