Actualizado 15/08/2015 13:04

S'obre la mitja veda de caça amb limitacions per a guatlles i tórtores a causa de la caiguda de població d'aquestes espècies

A la demarcació de Lleida hi haurà quinze dies hàbils per a la cacera més els festius locals, la temporada més llarga de Catalunya

Alguaire (ACN).-

Les comarques de Lleida i les de Girona han obert aquest dissabte, 15 d'agost, la mitja veda de caça amb limitacions per a la captura de guatlles i tórtores a causa de la caiguda de població d'aquestes espècies durant els darrers anys. En concret, es manté la limitació de vint guatlles i dotze tórtores per caçador i dia. La mitja veda és el període hàbil per caçar també tudons, coloms roquers o garses. A més, es pot disparar les guineus si no és en zones amb sobrepoblació de conills. Fins el 15 de setembre a la demarcació de Lleida hi haurà quinze dies hàbils per a la cacera més els festius locals, la temporada més llarga de Catalunya. A Girona seran deu dies i quatre a la resta de Catalunya.En concret a les comarques de Lleida es podrà caçar els dijous, dissabtes, diumenges i festius. A més, les poblacions on tinguin un festiu local durant el pròxim mes també disposaran d'un dia més de cacera autoritzada als seus vedats. En el cas de la demarcació gironina la temporada també s'allarga un mes però no cacen els dissabtes ni els festius locals, només dijous, diumenges i festius d'àmbit nacional. A la resta de Catalunya la mitja veda només comprèn els dies 16, 23, i 30 d'agost i el 6 de setembre. 

La mitja veda es practica en àrees regulades de caça i les preses en troben sobretot on hi ha plantacions d'aufals. Un dels primers a sortir aquest dissabte amb l'escopeta al vedat d'Alguaire (Segrià) ha estat el president de la Federació de Caça de Lleida, Jaume Teixidó. Assegura que la mitja veda és una caça molt esperada "perquè els caçadors fa temps que estem parats". A més, remarca que és un tipus de caça molt especial per la connexió que s'estableix entre els caçadors i els gossos, que tenen un paper fonamental a l'hora de fer aixecar les preses, especialment les guatlles.

Les espècies "reines" durant la mitja veda són aus migratòries com les guatlles, tórtores, i tudons. Aquest període també inclou coloms roquers, garses, estornells vulgars, gavines vulgars, gavines camagrogues i guineus. A les comarques de Lleida és on hi ha més dies hàbils per caçar perquè és on troben les poblacions més estables. Tot i això, els caçadors constaten que ha disminuït la guatlla que arriba, "no se'n cacen tantes com cinc i deu anys enrere". El vicepresident de la Federació de Caça de Lleida, Albert Mayench, ha explicat que "la guatlla és una espècie migratòria, uns anys n'hi ha més i altres menys, però va disminuint perquè també les van capturant per allà on passa, cada any va a menys". Teixidó ha afegit que si la població de guatlla no pot augmentar també és degut a la mecanització de l'agricultura, ja que "quan les màquines seguen l'aufals s'ho emporten tot i dificulten la reproducció de les aus". 

Davant d'això el Departament d'Agricultura i Medi Natural, amb consens amb els caçadors, ha acordat establir uns topalls per a la captura de guatlles i tórtores, vint i dotze per caçador i dia respectivament. D'aquesta manera també es regula la intensitat de les captures de manera que hi pugui haver preses per a tothom.

En canvi, pel que fa als tudons, el nombre d'exemplars no disminueix o fins i tot creix, amb colònies que s'han fet estables al territori, segons ha constatat Eduard Martínez, president del vedat Sant Fausto d'Alguaire. "El tudó fa anys que cria aquí i n'hi ha molta població, fins i tot fan bastant mal a l'agricultura i algun dia s'hauran de regular pels danys que provoquen", afirma.

Durant la mitja veda els caçadors també poden demanar permisos extraordinaris per abatre tórtores turques, una espècie forana que viu sobretot al voltant dels nuclis urbans.

"Injecció d'ingressos per a l'economia local"

El secretari tècnic de la Federació de Caça de Lleida també ha destacat la "injecció per a l'economia local" que suposa per a les comarques de Ponent el fet que de disposar de més dies hàbils per a fer batudes que a la resta de Catalunya perquè "això suposa que vinguin molts caçador d'altres punts del país". De fet, es calcula que durant la mitja veda les àrees de caça de Lleida rebran aproximadament uns 4.000 caçadors, la meitat dels que disposen de targetes federatives. 

A diferència de la resta de Catalunya, a la demarcació de Lleida hi ha algunes àrees de caça amb bona població de perdiu roja. Això també es preveu que sigui un element més d'atracció de caçadors de fora a partir de l'11 d'octubre, quan comenci la temporada de caça menor.

Caça restringida al terme municipal de Lleida

La Federació de Caça també destaca que una novetat d'aquest any és la prohibició de disparar en pràcticament tot el terme municipal de la ciutat de Lleida, amb l'excepció de les partides de Grealó i Torres de Sanui. El consell territorial de cacera va aprovar crear una "zona de seguretat" després que es multipliquessin les queixes per l'increment de l'afluència de caçadors a les zones lliures de caça -és a dir, sense vedat- de l'Horta de Lleida. Els veïns denunciaven que es disparava molt a prop de les cases i els cultius.

Caceres de senglar i conill durant l'estiu

Durant els mesos d'estiu també es poden fer batudes extraordinàries de senglar i conill per controlar la proliferació d'exemplars tot i que la temporada per a aquestes espècies encara no ha començat. En el cas del senglar, de juny a agost només cal una comunicació prèvia al Departament d'Agricultura per autoritzar les caceres, que s'estan fent a la majoria de comarques de la plana i el prepirineu de Lleida i també a les comarques gironines. La temporada "oficial" per a aquesta espècie va del 6 de setembre al 27 de març.

En el cas del conill, durant els mesos de juliol i agost les àrees de caça de la plana de Lleida on s'han verificat danys en els cultius només cal que vagin a buscar una resolució intercomarcal emesa pel Departament per poder caçar de manera automàtica aquesta espècie. La temporada de caça del conill començarà a l'octubre i s'allargarà fins el 17 d'abril del 2016.

D'altra banda, des de la Federació de Caça de Lleida es recomana l'ús d'ulleres protectores per evitar accidents oculars derivats d'impactes de balins disparats per companys de cacera, que són la majoria d'incidències que es registren. A més, també assenyalen que seria convenient contractar assegurances amb cobertures mínimes de 400.000 euros. El mínim legal és de 90.000.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés