Actualizado 14/06/2015 10:14

Més venedors ambulants aposten pels 'mojitos' insalubres per la seva rendibilitat

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La pressió policial ha reduït cada estiu els furts als banyistes però té més dificultats per aturar la venda ambulant

Barcelona (ACN).-

Els esforços de la Guàrdia Urbana i, concretament, dels 90 agents que formen la seva unitat de platges, han donat els seus fruits. El portaveu Carles Reyner ha subratllat que els furts als banyistes no han deixat de baixar des que va estrenar-se el grup, ara fa tres anys. Però en altres lluites, "encara queda feina per fer". La venda ambulant a les platges continua la seva activitat tot i la pressió policial. Cada cop més venedors aposten per oferir "mojitos insalubres" als turistes. El caporal Sergi Amargós explica que paguen "uns 20 o 30 cèntims per unitat" i els venen a "5 euros". La seva situació, són estrangers sense papers i sense béns per embargar, elimina el poder dissuasiu de les multes.Un grup de venedors d'origen indi s'espera com cada dia al davant d'un cotxe patrulla de la Guàrdia Urbana. Són al costat d'on comença la sorra de la platja del Somorrostro, a tocar del Port Olímpic. Se'ls veu somrients i tranquils mentre entreguen als agents els 'mojitos' que venien als banyistes.

El caporal Amargós explica que són "pacífics" i no oposen resistència quan se'ls descobreix oferint aquestes begudes alcohòliques. Si els enxampen, perden els 'mojitos' i els diners que han aconseguit i s'emporten una multa. Han comès una infracció per venda ambulant que comporta una sanció de 270 euros. Quedarien en 60 euros si la paguessin aviat. Però no les paguen, ni aviat ni més tard.

Els indis s'ha quedat la platja de Somorrostro. Els que operen a les platges de Sant Miquel, Sant Sebastià i la Barceloneta, per exemple, són pakistanesos. Entre molts d'ells existeixen coincidències: són estrangers en situació irregular i no tenen comptes corrents ni béns embargables. La seva pobresa desactiva el poder dissuasiu de les multes perquè si no les paguen no els podran fer res. Així doncs, n'acumulen cada dia un bon grapat.

Els 90 agents de la unitat de platges s'han demostrat com un encert municipal per lluitar contra els furtadors que sostreuen les pertinences dels banyistes mentre aquests són a l'aigua. Reyner destaca que les xifres no han parat de baixar i aquesta és la seva prioritat. L'any 2012 van baixar un 15%, el 2013, un 8%, i el 2014, un 10%.

Però davant l'oferta de la venda ambulant o de les massatgistes asiàtiques, el marc legal existent limita la seva actuació a pressionar-los contínuament per intervenir el màxim de material. Per això també, l'oferta de 'mojitos', segons la percepció que tenen els agents, serà aquest estiu una fórmula encara més utilitzada que l'any passat, tal com ja comprovar llavors l'ACN.

Amargós explica que el marge de benefici que proporcionen els 'mojitos' als venedors és "enorme". Cada unitat els deu costar "uns 20 o 30 cèntims" i les venen "a 5 euros". Molt més que les llaunes de cervesa. La idea la va introduir fa "3 o 4 anys" un ambulant "sembla que de Romania" i, segons expliquen, "es treia quasi 6.000 euros al mes". Aviat va ser imitada per la resta i ara, ni de lluny, s'acosten a aquella xifra.

A molts turistes els 5 euros per unitat "no els sembla car" si ho comparen amb els preus que tenen les begudes als seus països. A més, estan "de vacances i pocs dies" i desconeixen la procedència de cóctel. Això segon és el problema més greu que comporten: són perillosos perquè estan fets en condicions d'insalubritat.

Els agents els han descobert guardant el material entre les escombraries dels espigons o directament a les clavegueres. Reyner fa una crida als banyistes perquè no consumeixin aquestes begudes i perquè no comprin res provinent de la venda ambulant, en general. "Sense compradors, no hi ha venedors", raona.

Policia de platges

Des de 2012 la Guàrdia Urbana dedica íntegrament un grup format per 90 agents a vetllar per la seguretat de les deu platges que té Barcelona. "Garantim que la gent pugui gaudir amb tranquil·litat".

La tasca la fan simultàniament des de la sorra i des de l'aigua. Els agents de paisà sorprenen a venedors i furtadors gràcies, a vegades, als avisos que els arriben de les dues llanxes: la Talaia i la Guaita. Ambdues embarcacions tenen un panorama complert de la sorra, inclinada al seu favor, i contacten amb els policies cada vegada que detecten una irregularitat.

Les semirígides, a més, també s'encarreguen de fer fora els banyistes que accedeixen a les zones prohibides dels espigons (una infracció de 1.200 euros) i alerten els nedadors o submarinistes que es troben en zones de perill per la proximitat d'embarcacions de lleure.

Les càmeres de l'ACN han presenciat com els agents descobrien en una d'aquestes zones prohibides de l'espigó més proper a l'hotel Vela dos menors d'edat als quals també se'ls ha intervingut una petita quantitat de marihuana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés