Actualizado 21/12/2014 09:11

Més presència policial per reduir furts i robatoris durant aquestes festes de Nadal a Girona

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Una quinzena d'agents uniformats i de paisà vigilen els carrers més transitats de la ciutat amb l'ajuda d'agents cívics

Girona (ACN).-

Incrementar la sensació de seguretat entre els ciutadans, reduir furts i facilitar que els establiments puguin denunciar els robatoris que pateixen. Aquest és el triple objectiu que busca el dispositiu de Nadal que des del passat 6 de desembre porta a terme la Policia Local de Girona amb l'ajuda dels agents cívics de la ciutat. Els efectius - uniformats i de paisà- aconsellen els veïns i vigilen les zones més cèntriques, on es troben la majoria dels comerços, per enxampar els pispes que intenten sostreure algun objecte o cartera aprofitant els descuits de treballadors i ciutadans. En la majoria dels casos, els lladres són dones, 'amateurs' o joves tot i que també s'han detectat lladres reincidents.Des del passat 6 de desembre i fins el proper 7 de gener, la Policia Municipal de Girona realitza un dispositiu de seguretat especial per reduir els incidents durant les festes nadalenques. Es tracta d'un operatiu que es porta a terme durant els darrers anys i que té un triple objectiu. D'una banda, dissuadir i reduir el nombre de furts i robatoris durant aquestes dates; en segon lloc, incrementar la percepció de seguretat entre els veïns i, en tercer lloc, facilitar que els propietaris dels establiments puguin denunciar els robatoris que pateixen sense necessitat de traslladar-se fins a la comissaria conjunta de la Policia Municipal de Girona i els Mossos d'Esquadra, al centre de la capital gironina.

Un total de 15 agents participen en aquest operatiu amb patrullatges i vigilància a diferents barris de la ciutat. Els policies, uniformats i de paisà, també compten amb l'ajuda dels agents cívics. A més, enguany, com a novetat, la unitat canina del cos també s'hi ha sumat. "Els policies s'encarreguen d'anar seguint aquelles persones que generen alguna sospita o mantenen un comportament estrany i, al mateix temps, atendre millor els comerços, els ciutadans i augmentar la sensació de seguretat al carrer", explica l'intendent en cap de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié.

En concret, l'operatiu es focalitza en les zones on hi ha més acumulació de comerços, botigues i, com a conseqüència, més aglomeració de gent. Un espai ideal per als pispes. "Intentem fer els patrullatges pel Barri Vell, el sector del Mercadal, l'Eixample i altres punts com el barri de Santa Eugènia o Sant Narcís, on hi ha molta activitat econòmica", assenyala el cap de la Policia Municipal de Girona. La majoria dels policies uniformats es destinen a aquestes zones per així dissuadir qualsevol pispa que tingui intencions de sostraure alguna cosa.

Palouzié explica que, fins ara, estan "satisfets" amb els resultats obtinguts ja que durant els darrers anys no s'han incrementat els fets delictius durant aquestes dates tot i l'augment de gent pels carrers. "Cal pensar que es tracta del mes en el qual les botigues fan més vendes, algunes d'elles fan calaix per tot l'any. Tenint en compte això i la gran quantitat de ciutadans que hi ha passejant, ens hem adonat que no augmenten el número de robatoris en comparació amb altres mesos de l'any", subratlla.

Els lladres: dones, joves i 'amateurs'

En aquest sentit, l'intendent en cap assenyala que en la majoria dels casos, els delinqüents que actuen per aquestes dates no són lladres professionals, tot al contrari. Tot i que encara no disposen de xifres, els agents s'han adonat que, a diferència del que succeeix habitualment, els autors d'aquests petits robatoris són majoritàriament dones, joves i 'amateurs'. "Es tracta de delinqüents de baixa intensitat, no són perillosos, no fan robatoris amb violència ni intimidació, només busquen el furt", explica Palouzié.

I és que gran part dels incidents es produeixen en botigues de roba o cosmètica, com perfumeries. "És molt fàcil fer caure una ampolla de colònia a la bossa o entrar a un provador amb dos pantalons i sortir d'ell amb un a les mans i l'altre posat", detalla. Tot i això, també han registrat altres casos de lladres reincidents que intenten aconseguir regals 'a cost zero' per Nadal.

Al mateix temps, també es produeixen - tot i que en menor intensitat- els robatoris a ciutadans al bell mig de la via pública. "Els lladres aprofiten els descuits, ja sigui dels treballadors de l'establiment que estan atabalats atenent a la gent o els veïns que tenen la bossa de mà oberta", afegeix Palouzié. Enguany, de moment, el cos policial no ha detectat cap cas excepcional, tal i com s'havia produït altres anys quan havien localitzat lladres que portaven els seus bolsos o bosses folrades amb alumini sortejar les alarmes dels locals.

Una situació que es suma a l'increment de mesures de protecció i antirobatoris que han instal·lat els comerços gironins, sobretot les botigues d'electrònica. "Les grans botigues disposen de forts elements de seguretat, potser els comerços petits, els de tota la vida, no en tenen tants i és aquí on juguem un paper important", assenyala el cap del cos policial gironí. Tot i això, Palouzié destaca la gran col·laboració que hi ha entre botiguers i policies municipals. "Molts d'ells ens truquen quan veuen alguna persona amb actitud sospitosa que pul·lula per la botiga o ens avisen d'incidents i problemàtiques", subratlla.

Tot i els bons resultats, el cos policial no baixa la guàrdia i subratlla que continuaran treballant per aconseguir un Nadal "segur". "Pensem que si hem tingut bons resultats aquests anys passats és degut a la presència policial que fem durant aquestes festes i campanyes", assegura. De cara a propers anys, el cos vol augmentar el nombre d'element tecnològics com càmeres de control de carrers o sistemes de relació entre els botiguers, els ciutadans i la Policia Municipal de Girona per millorar "l'agilitat i la rapidesa" a l'hora de comunicar un fet delictiu. "Pel que fa al factor humà estem limitats, és difícil que puguem comptar amb més agents per tant hem d'avançar més en l'àmbit d'eines tecnològiques que és per on està tirant més el món de la seguretat", conclou Palouzié.

"Consells oportuns i útils"

Durant els patrullatges - que majoritàriament s'intensifiquen a les tardes- els agents vigilen els carrers, parlen amb els comerciants i donen consells de seguretat a botiguers i ciutadans. "Sempre t'avisen si hi ha alguna persona perillosa i s'agreix la seva visita, ajuda a que hi hagi més seguretat al barri", explica l'encarregat d'una botiga del centre de la ciutat, en Josep Maria Palahí.

"No diuen res de nou però, a vegades, amb les presses i l'atabalament de les compres descuides les coses més bàsiques perquè et confies, se t'obliden o no hi penses", explica una veïna de la ciutat, la Carme Gubau, a qui els agents han aturat perquè portava la bossa de mà oberta. "La cremallera no és per fer bonic", subratlla tot agraint als agents que l'han avisat. "Està molt bé que recordin que cal anar alerta perquè hi ha alguns que ho estan molt d'alerta", destaca.

Tant ella com altres ciutadans de la ciutat destaquen que l'augment de presència policial durant aquestes festes els dóna més sensació de seguretat. "A la gent que anem de bona fe mai ens fa nosa la policia", ressalta Gubau.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés