Publicado 12/08/2015 13:56

Més de 100 persones van actuar com a Pacient Expert a la Regió Sanitària de Lleida durant el 2014

Intercanvien coneixements i experiències amb altres pacients d'insuficiència cardíaca, malaltia pulmonar obstructiva crònica, diabetis o deshabituació del tabac

Lleida (ACN).-

El programa de salut comunitària Pacient Expert Catalunya va comptar l'any passat amb la participació de 105 pacients a la Regió Sanitària de Lleida. El programa permet, mitjançant l'intercanvi de coneixements i experiències entre els anomenats pacients experts i la resta de pacients, promoure canvis d'hàbits i estils de vida que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part més del procés assistencial. Dels 105 pacients de la regió lleidatana, set van actuar com a conductors de grup per primera vegada, mentre que la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, on el nombre de pacients participants va ser de 63, cinc dels quals van ser pacients experts.Durant el 2014, a la Regió Sanitària de Lleida s'han incorporat al programa tres nous equips d'atenció primària (dos del Servei d'Atenció Primària Segrià-Garrigues i un de Lleida Rural Nord) per arribar a un total de quinze grups amb diferents patologies: insuficiència cardíaca (ICC), malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), tractament anticoagulant oral (TAO), diabetis mellitus 2 (DM2) i deshabituació tabàquica. A la RS del Pirineu i Aran s'han portat a terme, desenvolupat o creat sis grups. 

Des del 2010, han participat en el programa un total de 208 pacients, 13 dels quals han actuat com a pacients experts en els diferents grups realitzats. En concret, s'han constituït un total de 32 grups.

La iniciativa forma part del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya i està emmarcat en el Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut com un dels projectes estratègics per potenciar l'autoresponsabilització dels pacients i dels cuidadors amb la seva salut i fomentar l'autocura. A més, redueix el consum de recursos en forma de visites a atenció primària, a urgències i ingressos hospitalaris per descompensació de la malaltia. Tanmateix, aquest programa dota els pacients d'un rol més actiu i de corresponsabilitat, alhora que fomenta el pas d'un model de relació paternalista dels professionals de la salut amb els pacients a un model deliberatiu.

Funcionament del programa

El pacient expert es tria entre el grup de pacients afectats d'una determinada malaltia crònica i ha de complir criteris de voluntarietat, capacitat d'autocura i absència de discapacitats psicofísiques. Així mateix, es valoren les seves capacitats d'empatia, interès per ajudar, motivació i habilitats comunicatives. Aquesta valoració es porta a terme mitjançant una entrevista estructurada, seguida d'un qüestionari dissenyat per a la valoració de perfils personals, coneixements sobre la malaltia i habilitats en el seu maneig.  

La formació inicial del pacient expert la realitzen els professionals sanitaris del propi equip d'atenció primària, que actuaran després com a observadors. Per a cada patologia, el Programa Pacient Expert Catalunya consta de nou sessions d'una hora i trenta minuts de durada, durant uns dos mesos i mig. Les sessions inclouen una part teòrica i una altra de pràctica. El nombre de participants s'ha limitat a entre deu i dotze, amb la finalitat de garantir una comunicació fluida i efectiva entre els participants del grup.  

Un dels aspectes destacats i diferenciadors d'aquest model és el fet que el pacient expert conductor de les sessions ha viscut en primera persona els símptomes i els problemes que es tracten, el que el col·loca en una posició de privilegi per parlar a altres persones que han patit les mateixes experiències. Durant les sessions, el professional sanitari -metge, infermera o treballador social- passa a desenvolupar un paper d'observador, que pot actuar com a reconductor de la sessió només en el cas que sigui necessari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés