Publicado 18/02/2015 12:28

Mercabarna preveu distribuir dotze milions de calçots aquesta temporada

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El mercat majorista ven un 60% de la producció certificada del calçot de Valls

Barcelona (ACN).-

Els majoristes de Mercabarna preveuen millorar lleugerament les xifres de la temporada de calçots de l'any passat i esperen vendre uns dotze milions d'unitats, un 5% més del que es va comercialitzar l'any anterior. Pràcticament tots seran producte de proximitat, provinent especialment de les comarques de Tarragona i l'àrea del Baix Llobregat. En aquest sentit, des del mercat majorista es calcula que vendran un 60% del total de la producció certificada del calçot de Valls. Un altre dels orígens en alça són les terres de Lleida, tot i que encara n'arriba poca quantitat. La temporada es va encetar el mes de novembre, però el moment àlgid arriba ara, entre finals de gener i febrer i fins a Setmana Santa.El Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna presenta ja la imatge pròpia de la plena temporada de calçots, i és especialment els dijous i els divendres quan el moviment de feixos de calçots és més abundant. Els majoristes són optimistes davant la nova temporada i preveuen incrementar lleugerament l'activitat davant una moda consolidada arreu.

Segons els propis majoristes de Mercabarna, la moda gastronòmica de la calçotada ha plantat cara a la crisi, tot modificant els hàbits de consum: "Ara ja és habitual celebrar les calçotades a casa. En canvi, no massa temps enrere era una festa gastronòmica molt orientada als restaurants". En els darrers deu anys, la venda s'ha incrementat en un 50%.

Pel que fa a l'origen, les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, que integren la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del calçot certificat, representen un dels dos grans punts de recepció de calçots. Els cultivadors calculen que al voltant del 60% de la producció total del producte certificat de Valls es vengui al Mercabarna.

Les comarques de Barcelona, especialment el Baix Llobregat, conformen l'altre gran origen dels calçots. Tot i que no estan subjectes a estàndards de qualitat, aquesta zona compta ja amb una notable trajectòria en el conreu d'aquesta ceba i els cultius destaquen per la seva qualitat. El calçot de Lleida comença també a fer-se un espai, tot i que minoritari, al mercat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés