Actualizado 04/09/2015 12:38

Mercabarna encarrega a la UAB un estudi per minimitzar el malbaratament alimentari de l'activitat dels seus 800 operadors

El projecte tipificarà les pèrdues en menjar de les empreses i també proposarà millores en la gestió dels residus

Barcelona (ACN).-

Mercabarna ha encarregat un estudi a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) perquè tipifiqui el malbaratament alimentari produït per l'activitat dels 800 operadors del gran mercat -productors; majoristes i compradors, com detallistes, distribuïdors i restauradors- i ofereixi propostes d'intervenció per minimitzar-les. Amb el projecte, el mercat majorista també vol millorar l'operativa de gestió dels residus. El treball estarà enllestit a finals del 2015 i pot tenir continuïtat amb la participació del Parc de Recerca de la UAB, que amb les dades obtingues, proposarà a empreses i grups de recerca possibilitats per valorar els aliments que ara no s'aprofiten.Mercabarna vol avançar en la lluita contra el malbaratament alimentari i ha encarregat un treball a la UAB que consistirà en un diagnòstic d'aquestes pèrdues en menjar per dimensionar-les; analitzar-ne les causes i explorar la percepció dels operadors que hi participen. L'estudi també elaborarà propostes concretes d'intervenció per reduir el malbaratament i plantejarà actuacions per millorar l'operativa de gestió dels residus orgànics del mercat majorista.

En aquest treball, hi participarà l'Oficina de Medi Ambient de la UAB; l'empresa Spora Synergies, una empresa derivada de la UAB especialitzada en consultoria social, i la Plataforma Aprofitem els Aliments (PPA), una entitat sense afany de lucre que ha aconseguit el suport de diversos representants de la cadena alimentària i de l'administració per lluitar contra el malbaratament alimentari des del camp fins a la taula. La PAA formarà part d'una comissió de seguiment perquè el projecte mantingui uns estàndards de qualitat i una coherència amb les estratègies de prevenció que es puguin produir en altres fases de la cadena alimentària.

Mercabarna recicla el 72% del seus residus comercials

Mercabarna disposa actualment d'un punt verd dins el recinte i recicla un 72% dels residus comercials que genera l'activitat de les 800 empreses. El total de residus és de 22.630.000 kg l'any. Mercabarna, que és el principal operador logístic alimentari del sud d'Europa i contribueix de forma estratègica al proveïment d'aliments i a la seguretat alimentària de Catalunya, és considerat un model de referència per a la resta de mercats majoristes del món per les seves polítiques socials i de respecte al medi ambient. També col·labora amb el Banc dels Aliments des del 2002 per afavorir que hi arribin anualment uns 600.000 kg. l'any d'aliments frescos. Es tracta de productes que ja no es poden comercialitzar però sí que es poden consumir.

L'Oficina de Medi Ambient de la UAB estudia des del 2009 el malbaratament alimentari tant dins del campus com fora d'ell. Entre altres projectes, ha estudiat el malbaratament alimentari de les llars, la distribució al detall i la restauració a Catalunya. També ha participat en la redacció de guies específiques per reduir les pèrdues alimentàries a les llars, al sector de la restauració o per a les entitats socials. Spora Synergies és una consultoria sorgida com una empresa derivada de la UAB que, entre altres projectes d'intervenció social, treballa en l'aprofitament alimentari amb l'estudi dels valors que influeixen en les accions personals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés