Actualizado 29/05/2015 08:08

'Memento mori', la nova exposició del Museu Diocesà de Solsona que pretén "dessacralitzar" el tabú de la mort

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La mostra repassa com han canviat els rituals mortuoris des de la prehistòria fins a l'actualitat amb tocs d'humor negre

Solsona (ACN).-

Amb una esquela com a díptic, 'Memento mori' (Recorda que has de morir) no vol deixar indiferent a ningú. La nova mostra del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona pretén "dessacralitzar" el tabú de la mort i fer reflexionar el visitant. Així ho ha explicat a l'ACN el director de l'equipament, Jaume Bernades, qui considera que "la mort ha substituït el sexe en quant a tabú". L'exposició mostra com la humanitat, des de la prehistòria fins a mitjans del segle XX, ha entès el fenomen de la mort i com han canviat els rituals que s'han creat al seu voltant. La mostra s'ha fet amb recursos propis i Bernades ha relatat que també vol reconèixer "a molts treballadors del museu que estem acabant l'etapa laboral".Trencar els tabús que hi ha al voltant de la mort. Aquest és l'objectiu de la nova exposició temporal -s'allargarà fins el 16 d'agost- que ha muntat el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona amb recursos propis i donacions de particulars. Fins i tot, s'hi troben objectes dels propis treballadors del museu, ja que, com ha explicat Bernades, en el moment de pensar el tema de l'exposició vam constatar que "s'estava acabant una etapa del personal del museu, ja que la majoria estem arribant a la fi de la vida laboral i, per tant, vam pensar que la millor manera de celebrar-ho és amb el tema de la mort, que significa acabament".

'Memento mori' (recorda que has de morir) fa un repàs, des de la prehistòria fins a mitjans del segle XX, del fenomen de la mort des de diferents perspectives i "amb un cert sentit de l'humor". Bernades ha detallat que la idea és veure "quines de les coses que envolten la mort han sobreviscut fins els nostres dies". Segons ell, la mort a l'antiguitat i l'edat mitjana era una cosa "quotidiana i normal, que els infants la vivien en el seu dia a dia", però "avui en dia, la nostra societat l'amaga constantment o fa veure que no hi és".

De fet, Bernades creu que la mort "ha substituït el sexe en quant a tabú". "Mentre que a l'Edat Mitjana el sexe era un tabú molt fort, sobretot en els ambients catòlics i religiosos, avui en dia aquest tabú està desapareixent, però, en canvi, el de la mort no", ha relatat el director de l'equipament solsoní. Per això, l'exposició vol, a través d'informació, "explicar per què es feien les coses i com es feien". Els visitants coneixeran de prop rituals antics com la momificació a l'antic Egipte, la incineració a Grècia i Roma, fins al trasllat dels cementiris a les afores de les ciutats, la vetlla o el procés de dol.

"Un altre dels temes que ens vam trobar quan vam plantejar-nos de parlar de la mort era que no la trobàvem enlloc", ha explicat Bernades. Per això, ha dit, vam arribar a la conclusió que "la mort no existeix perquè ningú sap dir on és ni s'ha trobat cap foto". "La mort és una entelèquia com també ho és el temps. És una creació de la nostra ment", ha relatat Bernades, qui ha explicat que, per això, s'han plantejat amb l'exposició "veure com els humans han interpretat, entès i reaccionat davant d'aquesta entelèquia".

A la mostra també s'hi observa l'evolució de certs fenòmens com la gestió de la mort. Segons Bernades, "abans la mort la gestionava la pròpia família. Si tenies un mort a casa te'l gestionaves tu: el vesties, feies la vetlla a casa.. i, en canvi, ara no. Ara la mort es delega als poders públics i ells ho traspassen a unes empreses". Per això, ha dit, "en l'actualitat pràcticament no has de fer res". També s'observa el fenomen de la inhumació i la incineració. Com, a partir de mitjans del segle XX, es recupera la incineració, que ja s'havia practicat des del segle IX a.C.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés