Actualizado 13/02/2015 01:52

Mataró tanca l'informe sobre l'adjudicació de pisos sense aclarir totes les irregularitats per "l'opacitat" del sistema

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'auditoria confirma el desgavell en el sí de l'empresa d'urbanisme i que els procediments administratius tenien "poques garanties"

Mataró (ACN).-

L'Ajuntament de Mataró ha tancat la investigació sobre les presumptes irregularitats en l'adjudicació de pisos de protecció oficial que es van fer a través de l'empresa municipal d'urbanisme (PUMSA) entre els anys 2009 i 2014. Les principals conclusions confirmen el desgavell en el sí de la companyia que ja apuntava l'auditoria preliminar avançada per l'ACN el passat mes de gener. "Els procediments tenien poques garanties, eren opacs i és impossible seguir el fil de tots els passos", ha afirmat el gerent de l'Ajuntament, Cesc Esteve. Com a conseqüència d'aquesta opacitat no s'han pogut aclarir alguns casos sospitosos, com l'adjudicació de cinc pisos a treballadors i familiars de l'empresa municipal.La investigació sobre l'adjudicació de pisos de protecció oficial a Mataró aclareix molts dels casos sospitosos d'adjudicacions irregulars. Dels més de 250 expedients analitzats, una primera auditoria posava el focus sobre 127 i l'informe definitiu apunta a errades administratives en la majoria dels casos.

El gerent de l'Ajuntament de Mataró, instructor de la investigació oberta en el sí del consistori, explica que es tracta d'"errors humans" i de "deficiències" administratives de caràcter lleu que ja s'haurien esmenat en la majoria dels casos, mentre que altres estan encara en procés de ser corregits.

Cinc casos que "criden l'atenció"

Hi ha, però, cinc casos sobre els quals, a criteri d'Esteve, es manté la sospita i que no s'han pogut aclarir la pròpia opacitat dels processos d'adjudicació d'habitatges. Es tracta de tres pisos adjudicats a treballadors de PUMSA i dos casos més de pisos adjudicats a familiars d'empleats de l'empresa municipal. Son casos, diu Esteve, que "criden l'atenció".

El gerent assegura que si bé els adjudicataris complien tots els requisits queda per demostrar si van aprofitar o no informació privilegiada: "Hi havia habitatges buits durant mesos i arribes a la conclusió que era millor adjudicar-lo al primer que passava per no perdre diners. Es impossible saber si a aquets adjudicataris els hi tocava el pis en aquell moment o algú va saltar la llista".

Amb tot, la investigació confirma que la vocació de PUMSA era excessivament "mercantilista" motiu pel qual s'haurien pogut produir aquestes situacions aprofitant la "feblesa" del sistema. Els expedients d'adjudicació de pisos, explica Esteve, eren "poc transparents per manca de constància documental i és impossible saber si es va respectar el dret de tots els aspirants".

La regidora d'Urbanisme, Montserrat Rodríguez, ha negat que, en cap cas, es tracti de casos de corrupció o d'"amiguisme" i defensa la gestió i la feina de treballadors i responsables polítics de l'empresa municipal. Per ella, diu, ja està "tot aclarit" i assegura que "ningú ha de tenir cap dubte".

Manca de control polític

Una altra de les conclusions de l'informe és la manca de control polític sobre PUMSA al llarg dels anys. El gerent de l'empresa tenia "poders absoluts" sobre la societat, el que va permetre, entre d'altres, signar un contracte de lloguer al seu propi fill, sense que aquest estigues registrat a la llista d'aspirants.

Aquest cas ha quedat fora de la investigació interna, ja que davant les evidències, el cas es va portar davant la Fiscalia el passat mes de novembre de 2014. Amb tot, davant la situació de desgavell a l'empresa municipal, la investigació recomana que es doni compte de tots els moviments de la societat en el sí del Consell d'Administració per garantir un major control.

Revisió dels procediments

Arrel de la investigació a PUMSA, l'Ajuntament també ha optat per revisar els procediments d'adjudicació i gestió dels pisos de protecció oficial. L'informe recomana revisar anualment els preus per adaptar-los a la realitat del moment, ampliar el temps de vigència de la llista única d'aspirants o fer una reserva de pisos per a emergència social.

En aquest sentit, l'alcalde de Mataró assegura que PUMSA va néixer amb una "concepció molt mercantilista" que ara s'està canviant. A partir d'ara, cada pis que quedi lliure, un cop s'acabin els contractes vigents, els pisos passaran a ser habitatge social per tal de donar resposta a les demandes ciutadanes actuals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés