Actualizado 13/01/2015 08:08

Mataró prepara l'obertura del museu del tèxtil de Can Marfà

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La peça més antiga és un teler circular de 1867 i l'aparell més 'revolucionari', una bateria de telers a vapor de 1929

Mataró (ACN).-

La nau petita de l'antiga fàbrica tèxtil de Can Marfà és a la recta final del procés per esdevenir el futur museu del gènere de punt de Mataró. Aquest mes de gener està arribant la maquinària del fons de la Fundació Jaume Vilaseca, donada a l'Ajuntament. Es tracta de centenars de màquines de diferents èpoques, així com diversos documents i utensilis i més d'un miler de peces de punt. L'aparell més antic del fons és un teler circular de 1867. Per sobre de tots, però, destaca una bateria de telers a vapor, fabricada a Mataró el 1929 i que va suposar una revolució per al sector tèxtil del moment. El consistori treballa amb l'objectiu d'obrir les portes del futur museu durant el primer trimestre de 2015.El museu del gènere de punt de Mataró comença a prendre forma a l'interior de la nau petita de Can Marfà (1851). Les 40 peces més voluminoses ja s'han traslladat a la primera planta de la nau, que acollirà l'exposició permanent. Durant les pròximes setmanes es preveu que es traslladi la resta d'objectes donats a l'Ajuntament per part de la Fundació Jaume Vilaseca.

El fons conté centenars d'aparells, entre màquines de confecció, màquines de taller i maquinària auxiliar; documentació diversa (catàlegs, dibuixos, cartells, fotografies, etc.); una col·lecció d'art d'un centenar de peces d'artistes del Maresme, i més d'un miler de peces de gènere de punt. Destaca la col·lecció de mitges de Franceschi Pilade, dels segles XVI a XX.

Pel que fa a la maquinària, destaca la que va ser la primera màquina de vapor que va existir a la ciutat, construïda pels tallers Roure a principis del segle XIX i que va suposar una revolució per al sector. De fet, l'aposta per la innovació dels empresaris del moment va servir per situar Mataró com un referent de la indústria tèxtil arreu de l'estat espanyol.

A través del futur museu tèxtil es farà un viatge al llarg de la història del gènere de punt i de la industrialització, ha destacat el regidor de Cultura, Joaquim Fernández. Si a la primera planta hi haurà l'exposició permanent, a la planta baixa es preveu un espai d'acollida del visitant, amb una zona polivalent per a diverses activitats i l'espai per a les mostres temporals.

I és que la donació de la Fundació Jaume Vilaseca a l'Ajuntament de Mataró és molt més gran del que la fàbrica de Can Marfà és capaç d'acollir. A través de les exposicions temporals es pretén mostrar el màxim de material i, en una segona fase, es preveu obrir la segona planta de la nau també com a espai expositiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés