Publicado 14/09/2015 18:13

Mascarell lamenta la decisió del TC de suspendre la taxa audiovisual de les operadores d'Internet

Cultura demana l'aixecament de la suspensió de la recaptació i anuncia que presentarà al·legacions al recurs del govern espanyol

Barcelona (ACN).-

El Departament de Cultura manifesta el seu "profund desacord" sobre la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la taxa a les operadores d'Internet per fomentar la indústria audiovisual. Assegura que un dels objectius de la creació de la llei era "ratificar" la necessitat de donar solució als problemes d'un sector tan estratègic per al país com és el sector audiovisual i ha recordat que la normativa comptava amb el suport dels professionals del sector, així com dels grups parlamentaris. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lamentat que aquesta decisió del TC "afecta, novament, a les polítiques culturals catalanes així com al sector audiovisual del nostre país".Mascarell ha assenyalat que des de Catalunya es busquen solucions davant una època de grans dificultats econòmiques i, en canvi, segons apunta, des del govern espanyol només es reben negatives. El Departament de Cultura demana que s'aixequi la mesura de suspensió l'impost i anuncia que presentarà al·legacions al recurs del govern espanyol.

El Departament de Cultura recorda que entre 2001 i 2012 el nombre d'espectadors a les sales de cinema a Catalunya s'havia reduït pràcticament a la meitat, que les aportacions dels pressupostos públics entre 2009 i 2013 s'ha reduït a la meitat, majoritàriament per la desaparició dels fons procedents del Ministeri de Cultura, i que les produccions catalanes compten amb un pressupost mig que no arriba als 2,5 milions d'euros, un pressupost, assegura, que no és competitiu en el mercat audiovisual global.

Davant aquesta situació en què es trobava el sector, des del Departament de Cultura es pretenia fer-hi front i per aquest motiu es va crear l'impost per al foment audiovisual. El Govern va impulsar la llei de creació de l'impost als operadors de comunicacions electròniques per al foment de l'audiovisual i la difusió cultural digital, que a finals del 2014 havia aprovat el Parlament. L'impost va rebre el suport dels grups parlamentaris, així com dels professionals del sector.

Segons explica el Departament, l'impost es destinava a reforçar la producció audiovisual i constituir una nova font d'ingressos per impulsar la industria cinematogràfica i audiovisual. Aquest fons, apunta, permetia fomentar l'accés a Internet en els equipaments culturals i per al foment de productes digitals sobre el patrimoni català. L'objectiu de la seva creació "era enfortir i ajudar la producció pròpia audiovisual, en la línia del que fan la majoria de països europeus, en què les aportacions de fons públics són completades per les aportacions procedents de taxes", segons destaca el Departament.

L'impost s'aplicava a les companyies operadores de serveis de comunicacions electròniques, amb una quota fixa de 0,25 euros al mes per cada contracte de connexió subscrit al territori de Catalunya, ja sigui a través de telefonia fixa o de dispositiu mòbil. El Govern havia fixat una recaptació de 20,5 milions d'euros anuals, que es destinarien a proveir el fons per el foment de la indústria audiovisual i el fons per al foment de la difusió cultural digital.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés