Publicado 05/12/2014 18:24

Mas-Colell demana a l'Autoritat Fiscal que es pronunciï sobre la distribució de l'objectiu de dèficit entre els diferents nivells d'

El conseller li recorda que Catalunya ja ha complert amb el procés de consolidació fiscal

Barcelona (ACN).-

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha enviat una carta al president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, en què li demana que es pronunciï sobre la distribució de l'objectiu de dèficit entre els diferents nivells d'administració a l'Estat. Mas-Colell ho ha reclamat després que l'Autoritat Fiscal ha sol·licitat a l'Estat que adopti mesures preventives pel dèficit a Catalunya pel seu risc d'incompliment. El conseller assegura que la distribució del dèficit és "unilateral, arbitrària i viola les disposicions de la mateixa Llei d'estabilitat de l'Estat" i recorda a Escrivá que Catalunya ja ha complert amb el procés de consolidació fiscal.Així mateix, Mas-Colell insisteix a demanar que el procés de consolidació fiscal es faci per la banda dels ingressos de les comunitats, amb una redistribució equitativa dels objectius de dèficit entre les diferents administracions públiques de l'Estat.

Compromís amb la reducció del dèficit

Juntament amb l'escrit, el conseller ha fet arribar a l'AIREF un informe on s'explica el procés de consolidació fiscal de la Generalitat de Catalunya. En aquest document es fa constar que el Govern de la Generalitat "està plenament compromès" amb l'objectiu d'estabilitat fiscal, com ho demostra el fet que en el període 2010-2013 Catalunya ha reduït el seu dèficit un 58%, és a dir, 5.240 milions d'euros.

El Departament d'Economia indica que si es descompten els efectes del cicle econòmic i els interessos del deute, l'ajust del dèficit realitzat a Catalunya és de 7.327 milions d'euros, és a dir, que ja s'ha complert amb la reducció del dèficit "i a un ritme molt superior al requerit", assenyala el Departament, ja que la reducció mitjana anual ha estat de l'1,08% del PIB, superior al 0,8% exigit per la Llei Orgànica d'Estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i superior al 0,5% recomanat per la UE.

En aquest sentit, el ritme de consolidació fiscal imposat per l'Estat incompleix la seva pròpia Llei d'estabilitat, i per això la Generalitat va interposar un contenciós administratiu, ha recordat el Departament.

En l'informe que la Generalitat ha fet arribar a l'AIREF també es detallen els quatre plans d'ajust que ha fet el Govern des de l'any 2011 i que inclouen mesures per la banda dels ingressos, per valor de 2.435 milions, i per la banda de les despeses per 6.800 milions. El procés de consolidació s'ha fet, a més, protegint les polítiques socials i els serveis bàsics de l'Estat del benestar, que representen el 70% del pressupost departamental, ha indicat el Departament.

Bloqueig per part de l'Estat

D'altra banda, en el document també hi consta que l'administració de l'Estat no només ha assignat objectius de dèficit "no factibles" a les comunitats autònomes en aquest procés de consolidació fiscal, sinó que ha pres un conjunt d'iniciatives que "han dificultat encara més l'ajust". El Departament posa com a exemples l'incompliment de la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut o els increments de l'IVA, que només l'any 2012 van suposar un increment de la despesa per a la Generalitat de 138 milions.

A més, assegura que l'Estat ha reduït entre els anys 2010 i 2013 en 776 milions les seves aportacions finalistes a la Generalitat, d'aquests 240 milions per programes d'ocupació i formació dels treballadors, 119,9 milions per ensenyament i investigació i 163,9 milions per programes de benestar i família i ajudes de la dependència, entre d'altres.

Per la banda dels ingressos, l'Estat també ha posat traves al procés de consolidació fiscal recorrent als tribunals mesures com el tiquet moderador (140 milions), l'impost sobre els dipòsits en entitats de crèdit (635 milions) o les taxes judicials.

El Departament subratlla que tot aquestes dificultats, les comunitats autònomes concentren el 52,83% de l'esforç de l'ajust realitzat entre 2010 i 2013, un percentatge molt superior a la seva contribució a la despesa pública total (31,63%). Per la seva banda, l'administració estatal i la Seguretat Social només han participat amb un 15,25% en la reducció del dèficit, mentre que concentren el 57,29% de la despesa.

En el cas de la Generalitat, s'assenyala que l'administració catalana ha contribuït a la reducció del dèficit amb un 15,12%, un percentatge gairebé tres vegades superior a la seva contribució en la despesa pública total (5,49%) i similar al de l'administració estatal i la Seguretat social (15,25%).

Consolidació fiscal per la banda dels ingressos

El document enviat a l'AIREF proposa que el procés de consolidació fiscal s'hauria de fer pel costat dels ingressos de les comunitats, amb una redistribució dels recursos entre les diferents administracions públiques de l'Estat.

Així, es reclama a l'Estat que revisi les bestretes del model de finançament, perquè mentre la recaptació impositiva augmenta, com a conseqüència de la millora de la situació econòmica, les bestretes de la Generalitat segueixen disminuint. Mentre l'economia espanyola creix el 2015 un 4,2% respecte el 2013, els recursos que depenen de l'Estat a disposició de la Generalitat disminueixen un 10,7% respecte al 2013. I s'ha fet constar que el 7 d'agost del 2014 es va presentar un requeriment a l'Estat perquè iniciés una revisió del model de finançament, que hauria d'estar vigent des de l'1 de gener del 2014.

El document recorda també que Espanya s'endeuta en bona mesura gràcies al 19,2% dels ingressos fiscals que li arriben de Catalunya. Així, l'Estat ha aconseguit, en el període 2012-2014, 140.274 milions del seu deute actual gràcies a la riquesa de Catalunya. Per tant, l'informe constata que el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) és només un mecanisme per tornar-li a Catalunya una part del deute que ha aconseguit gràcies a les bases fiscals de l'economia catalana i, tot i això, es recorda que la Generalitat haurà de fer front als pagaments de les amortitzacions i dels interessos corresponents a les operacions subscrites amb l'Estat en el marc del FLA.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés