Publicado 02/08/2015 13:51

Mal juliol en hotels i cases rurals de Tarragona i l'Ebre on cau l'ocupació per sota del 80% i el 50%, respectivament

El sector turístic enceta l'agost amb la previsió de superar el 80% d'ocupació arreu de la demarcació

Tarragona (ACN).-

Tot i les altíssimes temperatures, a la demarcació de Tarragona les xifres d'ocupació del mes de juliol han anat a la baixa. L'ocupació ha caigut al voltant d'un 9% entre els hotels de la Costa Daurada tot i les ofertes que s'han hagut de llençar per mirar de salvar el mes. També es confirma la davallada del 50% del turisme rus. Les cases rurals de l'Ebre han qualificat aquest juliol "com el pitjor dels darrers anys" i han viscut una situació pitjor que l'any passat amb una ocupació que ha tornat a quedar per sota del 50%. En canvi, els càmpings han aconseguit mantenir les xifres de 2014 amb un 60%. Per a aquest mes d'agost, el sector turístic de la demarcació confia superar el 80% de places ocupades.L'ocupació hotelera ha caigut al voltant del 9% al juliol a la Costa Daurada, arrossegant la tendència a la baixa del mes de juny en que es va registrar una caiguda de 5 punts respecte el 2014. L'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda va patir una davallada de 9,8% ja en la primera quinzena del mes passat, assolint un 78,5%. En el mateix període de l'any passat, l'ocupació havia estat del 88,3%, una xifra molt similar al 2013. Els hotelers, per vendre les places que quedaven buides durant el mes de juliol, han llençat tot tipus d'ofertes per mirar de remuntar les xifres, un fet que ha suposat la "baixada de la rendibilitat dels establiments". 

Des de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre) el balanç és encara més negatiu. Parlen del juliol "més fluix" dels darrers anys, amb menys de la meitat de places sense emplenar. Com ha apuntat la portaveu de l'agrupació, Imma Masià, no veuen quins són els motius d'aquests mals resultats. "No sabem per què. Els preus són els mateixos, el temps ha estat favorable, no en tenim ni idea", ha lamentat. Les fortes calors, com ha reconegut Masia, potser no han ajudat. "Podria ser que hagin frenat la gent perquè no dóna ganes de fer res. És un any estrany perquè quan fa mal temps consideres que és el mal temps però enguany que ha estat favorable ..., no ho pots preveure gaire", ha dit Masià. S'han complert així uns previsions poc optimistes que ara sembla que comencen a millorar de cara l'agost perquè les reserves s'han animat en el últims dies. 

En canvi, des de l'Associació de Càmpings de Tarragona i les Terres de l'Ebre es mostren satisfets pels resultats del mes de juliol, amb una mitjana de l'ocupació dels 60%, molt similar a l'any passat. A la Costa Daurada nord els càmpings han arribat a xifres de fins al 80% d'ocupació però cap al sud de la demarcació les xifres s'han quedat entre el 35 i 40%. L'ocupació de bungalows ha crescut, mentre que la de parcel·la ha baixat degut, en part, a la climatologia. Com ha explicat el portaveu de l'associació, Joan Antón, aquest és un sector molt sol·licitat pels turistes de França i Holanda i les altes temperatures que s'han gaudit arreu d'Europa han frenat l'arribada d'aquest tipus de clients a Catalunya ja que han escollit altres destins més propers a casa seva. 

El declivi del mercat rus

Un dels principals motius de la caiguda de l'ocupació hotelera ha estat la confirmació de la baixada, fins al 50%, del mercat rus, unes dades que ja s'havien pronosticat a l'inici de la temporada. Aquest fort descens d'un turisme, que s'havia convertit en el primer mercat estranger al territori, ha afectat sobretot els hotels però també altres tipus d'allotjaments. Segons argumenten des de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, "si els establiments hotelers realitzen ofertes de darrera hora, aquesta circumstància es nota a l'hora d'omplir els apartaments". En canvi, des de l'associació de càmpings de la demarcació, asseguren que no els ha perjudicat ja que el turista rus no és propi d'aquest tipus d'establiments i sol ser-hi "testimonial". "Com no teníem exposició molt alta mercat rus, no ens ha afectat tant", ha dit Antón. 

En contrapartida, hi ha hagut un creixement lleu del mercat espanyol, als hotels així com també del britànic, l'irlandès, el francès, el belga i l'holandès. Són però unes dades però que no compensen la davallada del mercat rus com tampoc ho ha fet l'arribada de turistes a l'aeroport de Reus que han canviat les seves vacances a Tunísia pel destí català a causa dels atemptats dels passats mesos al país africà. En concret, un 25% dels clients que la companyia Tui han estat reubicats a la Costa Daurada. També als càmpings hi ha hagut una recuperació del turisme domèstic, català i espanyol, que ja es va fer notar durant la setmana santa. "Vam veure una ocupació superior que altres anys, s'ha confirmat aquest juliol i que serà igual a l'agost", ha dit Antón. Als allotjaments rurals de l'Ebre és també el mercat interior el principal client.

L'agost pendent de la darrera espenta

Els hotelers de la Costa Daurada són prudents a l'hora de fer una previsió per aquest mes d'agost perquè, un cop encetat el mes, encara hi ha molts llits lliures i segueixen a l'espera de molts reserves que encara s'han de fer efectives. De fet, han apuntat que sobrtot el mercat britànic, l'espanyol i el francès acostumen a comprar a darrera hora. A l'Associació de Càmpings de Tarragona i les Terres de l'Ebre les previsions són òptimes, amb una xifra mitjana d'ocupació del 85% en bungalow i 'mobile home'. Pel que fa a la parcel·la, que depèn més de reserves d'última hora, la previsió és d'una ocupació mitjana del 75%. També a les cases rurals ebrenques la previsió és d'arribar al 80% d'ocupació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés