Actualizado 07/05/2015 20:21

La majoria de partits consideren "electoralista" la regulació dels clubs cannàbics de Trias

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Alguns experts asseguren que la proliferació regulada d'associacions no augmenta el consum d'haixix i la Comissió de Drogues de l'ICAB demana que es reguli el sector

Barcelona (ACN).-

La majoria de partits que es presenten a les eleccions municipals de Barcelona consideren que el pla especial urbanístic aprovat pel govern de CiU sobre les associacions cannàbiques és "electoralista", perquè arriba just abans dels comicis locals i limita la distància dels clubs respecte certs equipaments sense haver estat consensuat amb les federacions d'associacions cannàbiques. En un debat al Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), amb presència de vuit formacions, tots els partits excepte el PP han criticat la proposta de CiU anunciada aquest dimecres, i la majoria de públic també ho ha fet.La delegada de Salut de l'Ajuntament, Cristina Iniesta (CiU), ha hagut de defensar tota sola la proposta, recordant però que és una regulació urbanística i no pas de salut pública. Així, ha explicat que els 150 metres de distància dels clubs respecte llocs freqüentats per menors s'ha basat en les illes de l'Eixample, tot i admetre que no tota la ciutat té la mateixa trama urbana.

Iniesta ha admès que ha estat un error que les entitats hagin tingut coneixement de la normativa a través de la premsa. També ha dit que la proposta ha estat "consensuada" amb les entitats i que només és un "punt de partida" per seguir treballant amb les associacions, que podran presentar al·legacions. La delegada de Salut ha assegurat que Barcelona fa més de 20 anys és un referent en l'atenció integral a les drogodependències.

Sara Jaurrieta, del PSC, Jaume Asens, de Barcelona en Comú, Jordi Coronas, d'ERC, Maria Rovira, de la CUP, i Ramon Carner, d'Units Per Declarar la Independència Catalana (UPDIC), han criticat el fons de la proposta, per la distància "arbitrària" dels clubs, però sobretot el fet d'aprovar-se sense suficient consens i també moment de presentar-la, just abans d'eleccions i a poques setmanes que caduqui la moratòria d'un any de suspensió de llicències.

Aquests partits també han assegurat que el pla no servirà per donar seguretat jurídica a aquestes entitats i pot abocar molta gent a tornar a consumir al mercat negre. A més, han recordat que l'alcohol provoca moltes més afectacions a la salut de la ciutadania, i han recordat que l'Ajuntament no pot regular el dret d'associació d'entitats privades que no tenen locals de pública concurrència.

Per la seva banda, la regidora del PP Belén Pajares ha dit que cal limitar molt aquests clubs i ha retret al govern de Xavier Trias de fer massa tard la regulació. El representant de C's, Luis Ignacio Ruiz, ha apostat per fomentar el diàleg amb les associacions.

En el debat posterior amb el públic, format sobretot per membres de clubs cannàbics, s'han tornat a sentir moltes crítiques contra el pla, que alguns asseguren que provocarà el tancament del 80% dels clubs.

Abans del debat amb els polítics, l'ICAB ha celebrat una taula rodona amb experts, entre els quals el subdirector general de Drogodependències de la Generalitat, Joan Colom, el gerent de Salut Pública de l'Ajuntament, Conrad Casas, i estudiosos de la qüestió com Òscar Parés i José Carlos Bouso. Aquests dos últims han assegurat que diverses experiències mostren que la regulació i proliferació dels clubs de manera regulada no fa augmentar el consum. De fet, el consum és menys arriscat, es consumeix cànnabis de millor qualitat i fins i tot es redueix.

De fet, la Comissió de Drogues de l'ICAB ha aprovat un manifest que insta els partits a regular el sector i a "descriminalitzar" els usuaris dels clubs. Segons la comissió, "la guerra contra les drogues ha fracassat" a nivell mundial, ja que la repressió "no ha servit per disminuir el consum i l'oferta", i per tant cal canviar l'enfocament. El manifest diu que fins ara s'ha abordat la qüestió amb prejudicis morals i interessos econòmics, no des de raons científiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés