Actualizado 22/10/2015 16:53

La màfia xinesa trasllada les dones explotades sexualment de les perruqueries als bordells clandestins

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Les organitzacions criminals instal·lades a Catalunya ingressen milions d'euros gràcies a una mà d'obra -laboral i sexual- que tracten com a mercaderia

Barcelona (ACN).-

La màfia xinesa és una macroorganització jeràrquica, autosuficient i "estanca". No s'interrelaciona amb l'entorn on s'instal·la. La seva immensa estructura "delictiva" necessita "molta mà d'obra" per finançar-se. Això ho fa portant clandestinament -i sovint per la força- immigrants que després exploten "sexualment" o "laboralment". El cap de Crim Organitzat dels Mossos d'Esquadra, el sotsinspector Toni Rodríguez, ha explicat a l'ACN el funcionament d'una estructura que blanqueja milions d'euros i que està en constant moviment. A Barcelona, per exemple, la pressió policial exercida sobre el centenar de 'perruqueries' xineses ha fet que les dones ara ofereixin els serveis sexuals en domicilis-bordell.La màfia xinesa és una macroestructura fortament jerarquitzada que viu al marge de les regles de joc de la societat catalana, explica el sotsinspector Toni Rodríguez. És "estanca", subratlla, per deixar clar que no busca socis autòctons i que funciona íntegrament amb personal d'origen xinès. I una empresa tant gran "necessita molta mà d'obra" per finançar la seva "indústria delictiva".

L'organització porta aquests 'peons' directament des de zones pobres de Xina. Ho fa "per la força" o "aprofitant-se" de l'extrema necessitat d'aquestes persones. El trasllat és "clandestí" i un cop aquí aquestes persones són explotades laboralment en sectors legals, com ara els restaurants o les botigues -"de xinesos"-, o sexualment en perruqueries, centres de massatge o domicilis-bordell. Aquests 'empleats' són els que generen uns beneficis que després seran blanquejats. 

Sense noms ni sigles

La investigació dels Mossos d'Esquadra ha desxifrat el funcionament d'aquesta estructura. Saben que no són "famílies", la seva afluència és molt més "massiva". Però les barreres culturals i les dificultats per aconseguir persones que confiïn en la policia per revelar més detalls del seu ecosistema fa molt difícil desenredar un entramat obscur i desconegut. La policia catalana, per exemple, desconeix quins noms o sigles identifiquen les estructures mafioses instal·lades a Catalunya.

La impermeabilitat d'aquesta màfia complica molt la tasca policial. Les persones que estan sent explotades no confien en la gent d'aquí, ni molt menys en la policia. "Per a elles, l'organització ho és tot". Tot i sentir-se explotades creuen que l'única sortida que tenen en aquesta vida "és prosperar dins l'engranatge". Moltes víctimes explotades acaben exercint càrrecs de "controladors" de les noves 'empleades', que significa un petit avenç dins l'escala interna. Una estructura així necessita també un ampli 'departament' dedicat a tasques "logístiques".

Guanyar-se la confiança de les persones explotades perquè col·laborin amb la policia és difícil, tot i que Catalunya té un sistema "molt pioner" que aposta per una atenció "integral" a aquestes víctimes. Se les aparta totalment de l'organització i tenen un lloc per viure, una manutenció i, fins i tot, assistència psicològica. Però encara queda una cosa que "la globalització no ha resolt".

"Podem protegir les víctimes però les màfies tenen controlats els seus familiars", avisa Rodríguez. El sotmetiment de les víctimes explotades és total perquè no només tenen un alt poder de coerció sobre aquestes aïllant-les i fent-les creure que l'única sortida que tenen és ascendir dins l'organització, també el tenen amenaçant les seves famílies al seu país d'origen.

De les perruqueries als pisos francs

Els Mossos d'Esquadra van dur a terme fa un any una macrobatuda contra les perruqueries xineses a Barcelona. Van escorcollar un centenar de locals perquè al seu interior s'oferien "serveis sexuals". En alguns casos "massatges" amb el conegut 'happy-end' i, en altres, directament relacions sexuals que proporcionaven dones forçades a prostituir-se.

Aquesta pressió policial, ha detallat el sotsinspector, ha aconseguit reduir notòriament la presència de dones explotades sexualment en aquests locals. L'oferta de serveis sexuals ja no és "tan ostentosa". Però la tendència observada no apunta a un descens de víctimes, sinó a un trasllat d'aquestes. Els investigadors catalans creuen que la màfia ha optat per desviar la prostitució cap a pisos francs, emparats per la "inviolabilitat del domicili".

La llei protegeix els habitatges i els agents no poden accedir-hi. D'aquesta manera la policia no enxampa de manera "flagrant" els delictes que tenen lloc al seu interior. En el cas de l'explotació sexual, a més, és "molt complicat" que es pugui aconseguir una condemna sense la denúncia de la víctima. I l'explotació sexual que pateixen aquests dones a l'interior dels domicilis és molt dura, fins i tot cruel.

En una altra operació recent, la 'Turandot', actualment ja en fase de judici oral, la investigació policial va descobrir les vexacions i el tracte degradant que patien les dones. Les obligaven a prostituir-se durant 8 i 9 hores sense descans, les drogaven i, inclús, les feien avortar a través de mecanismes agressius que feien perillar la seva vida.

Un gegant que busca nous sectors

La facilitat amb què han canviat d'estratègia per refer-se de la pressió policial mostra la capacitat de maniobra que tenen aquestes màfies. Tot i les detencions dels Mossos, en operatius tan treballats com els desplegats contra els tallers tèxtils de Mataró, els prostíbuls de la 'Turandot' o les 100 inspeccions a perruqueries de Barcelona, l'explotació laboral i sexual de xinesos a Catalunya -a mans dels seus compatriotes- es continua produint. 

"D'aquí un temps" es fixaran en un altre sector econòmic, aventura el sotsinspector, "i veurem en aquest es produeix una explosió de treballadors xinesos" molt sobtada. Aquestes organitzacions aposten molt fort quan veuen una opotunitat de negoci, fent inversions "brutals" de diners i de personal. "Fluctuen" i "salten" d'un mercat a l'altre amb agilitat. Per això tenen una necessitat "sistèmica" de grans quantitats de mà d'obra que tracten com si fos "mercaderia". 

"Ho hem vist amb els bars", que de la nit al dia han canviat de propietaris i han passat a estar regentats per treballadors xinesos, "i també amb les botigues de xinesos", que en pocs mesos s'han estès per tots els barris de Barcelona i bona part de les ciutats catalanes. Ara, aquestes botigues "s'estan convertint en grans magatzems" i possiblement aviat començaran a vendre a majoristes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés