Publicado 05/12/2014 09:42

L'ucraïnès agredit per antifeixistes a Gràcia surt de l'hospital i comença la recuperació d'un atac "absurd" que la família no sap d

Camina, parla i comença a recordar però està desorientat, pateix deliris i no tornarà a ser l'enginyer "brillant" que era abans

Barcelona (ACN).-

L'Oleksander, en 'Sasha', ja ha rebut l'alta hospitalària. S'ha passat 47 dies a l'Hospital de Sant Pau després de ser brutalment agredit amb un casc de motocicleta -propinat per un antifeixista radical- que va causar-li una fractura cranial amb greus lesions cerebrals. Ha superat tres operacions de neurocirurgia i ha dormit en un estat de coma induït que ha durat un mes perquè no era capaç de respirar. Ara viu a casa de la seva cunyada catalana, l'Ana, i ella explica a l'ACN que ha recuperat la mobilitat i que poc a poc també comença a recordar. Però la gravetat d'una agressió "absurda", que ha commocionat tota la família, no li permetrà tornar a ser qui era: "un enginyer brillant d'humor fi".El terrible cop de casc al cap el va rebre un home ucraïnès de 56 anys. Era un enginyer "brillant", un home dotat d'una "gran capacitat intel·lectual", molt inquiet "culturalment" i amant "de l'humor fi". Després de tres operacions i més d'un mes en coma induït, s'ha despertat un home desorientat, que es nota feble perquè es cansa molt i que pateix deliris que trenquen el cor a la seva dona, la Tetiana, que no s'ha mogut del seu costat des que va caure desplomat al carrer Sant Pere Màrtir del barri de Gràcia.

Els pronòstics, però, són esperançadors després d'haver estat "a punt de morir" en diverses ocasions. En Sasha ha recuperat la mobilitat i la capacitat de parlar. Les perspectives, amb totes les reserves possibles i sabent que la lesió deixarà seqüeles, són bones. 

La medicina distingeix entre l'oblit de la memòria anterior a la lesió i el posterior. Durant la fase més aguda, l'amnèsia postraumàtica, els pacients no són capaços de retenir els fets més immediats que acaben de viure. "Quan comencen a recordar què han esmorzat" es considera que han fet un progrés clau. L'Oleksander ja va recordant què ha menjat i, de mica en mica, també va tornant el seu passat. De l'atac, en canvi, no en té cap record. 

"Gràcies per cada any que heu passat estudiant, li han salvat la vida"

L'Ana, casada amb el germà de la dona d'en Sasha -la Tetiana-, va haver de fer esforços per no emocionar-se mentre traduïa les paraules que aquesta (no parla ni castellà ni català) va dirigir a l'equip mèdic de l'hospital de Sant Pau que ha curat en Sasha: "gràcies per cada any que heu passat estudiant medicina, li han salvat la vida", va dir la dona als metges. 

"El Dr. Asencio i el seu cap, el Dr. Molet -responsable del departament de neurocirurgia de l'hospital de Sant Pau-, i les infermeres i tots els professionals, ens han ajudat molt, molt, molt", remarca l'Ana. L'Oleksander no té la nacionalitat espanyola i la seguretat social no es farà càrrec de les despeses mèdiques. D'aquestes, se n'hauran de fer responsables els seus agressors, si són condemnats. La direcció d'aquest hospital ha acceptat "endarrerir" el pagament d'aquestes despeses i començar ja la rehabilitació cognitiva del pacient immediatament. 

Aquest gest l'han agraït molt els familiars d'entre totes les mostres "de suport" i "ajuda" que persones del seu voltant, "conegudes" i "desconegudes", els han fet arribar des que va començar el seu calvari. La traductora d'ucraïnès que ara els acompanya a la rehabilitació, per exemple, ho fa voluntàriament, de franc.

La decisió del centre ha estat tant rellevant perquè començar de seguida "la rehabilitació cognitiva" és vital per aconseguir una millor recuperació. "Ens destinaven a l'Institut Guttman, però allà es van limitar a subratllar-nos que hauríem de pagar per avançat un tractament que oscil·la entre els 25.000 i els 36.000 euros", lamenta la seva cunyada. 

Un atac "absurd"

Ni l'Ana, ni ningú de la seva família són capaços d'entendre per què van ser agredits l'11 d'octubre. "No ho entenc", repeteix mentre confessa que la violència d'aquest inesperat atac l'ha sumit també a ella en un estat "de por permanent", que li està costant superat.

Els ucraïnesos residents a Catalunya, a banda, estan molt dolguts amb el fet que se'ls qualifiqués de "feixistes" durant la conferència de La Torna. Molts d'ells "tenen familiars represaliats pel nazisme", recorda l'Ana. 

Xerrada a Gràcia amb desenllaç violent 

Els fets van tenir lloc durant una conferència celebrada l'11 d'octubre que abordava el conflicte ucraïnès, centrat sobretot en la regió de Donbass, i va acabar de la pitjor manera. A la xerrada, organitzada a 'La Torna' de Gràcia -que va cedir el seu espai al Comitè Català de Solidaritat amb els Antifeixistes Ucraïnesos- també van presentar-se un grup de ciutadans ucraïnesos, molts residents a Catalunya.

Entre ells hi havia precisament el president de l'Associació d'Ucraïnesos a Catalunya i també en Sasha, que acabava d'arribar a Barcelona de vacances i va acceptar anar-hi a proposta del seu cunyat, el marit de l'Ana, que viu a Barcelona des de 1993, quan es van casar. 

Van arribar-hi amb banderes ucraïneses i disposats a aportar el seu punt de vista, contrari al de la majoria dels assistents, molts d'ells catalans. Els ucraïnesos volien defensar la posició del govern ucraïnès, partidari que Donbass segueixi formant part del seu país i d'acostar-se a la Unió Europea allunyant-se de Rússia. Els ponents i assistents autòctons van qualificar aquesta postura -que rebutja l'annexió de Donbass al país que lidera Vladimir Putin- de "feixista".   

La reunió va tenir alguns moments de tensió, provocada en part perquè aquesta acusació va molestar als ucraïnesos, que recorden que el feixisme ha causat moltíssimes morts al seu país. Finalment van ser expulsats -sota crits de "feixistes!"- i la conferència es va donar per acabada. 

A la sortida un grup dels ucraïnesos, format per 8 persones, entre els quals hi havia un nen de 5 anys, van ser atacats per tres antifeixistes violents, que algú va convocar a 'La Torna' ja que ells no havien assistit a la conferència. Els Mossos encara investiguen qui va avisar-los -la principal hipòtesi és que algú des de la xerrada hauria iniciat una cadena per 'whatsapp' denunciant la presència de 'nazis' al casal-. 

De moment, set persones d'ideologia antifeixista ja han estat detingudes per la policia catalana per aquests fets, també l'autor material del cop de casc que mostra la gravació de vídeo, un jove català de 26 anys que ja es troba en presó preventiva, acusat d'un delicte d'homicidi en grau de temptativa amb l'agreujant de discriminació ideològica. 




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés