Publicado 06/03/2015 14:54

L'Oficina Antifrau veu "qüestionable" el contracte entre l'AMB i Agbar per gestionar l'aigua de l'àrea metropolitana

L'organisme arxiva una denúncia perquè no pot anar més enllà però troba que no s'ha justificat prou el preu de la concessió ni perquè no es va fer un concurs públic

Barcelona (ACN).-

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) veu "qüestionable" la societat mixta formada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la companyia privada Agbar per tal de gestionar tot el cicle de l'aigua, des de l'origen fins el consum humà, de la capital catalana i diversos municipis del seu entorn, que sumen gairebé tres milions d'habitants. La plataforma Aigua és Vida va denunciar l'operació fa un any, i ara l'OAC ha arxivat la investigació perquè no pot anar més enllà, però en l'informe conclou que no està prou justificada l'existència de la societat mixta ni tampoc el fet que no es fes un concurs públic per adjudicar el servei, així com el preu del cànon establert.En un comunicat, Aigua és Vida considera que l'OAC assumeix bona part dels seus arguments, i recorda que el cas està als tribunals per la denúncia d'altres empreses de gestió de l'aigua.

Segons Aigua és Vida, l'informe de l'OAC considera "qüestionable" l'elecció a dit del soci privat de l'AMB, cosa que a més, no està prou justificada en la documentació de la corporació pública, ni per la vessant tècnica ni per l'econòmica, i recorda que aquest procediment ha de ser "excepcional". No es van fer estudis al marge d'Agbar, denuncia l'OAC.

També posa en dubte la finalitat del cànon de gestió de 20 milions d'euros, i considera que podria ser una fórmula per amagar "una mala evolució futura del negoci", així com el de 5 milions pel 'know how' d'Agbar, perquè podria suposar pagar dues vegades pel mateix servei.

També es qüestiona que la valoració dels actius aportats per Agbar sigui de 476 milions, ja que no estan degudament justificats i l'expedient de la Intervenció de l'AMB no ho fiscalitza. En el mateix sentit, es considera poc argumentat que els actius que l'AMB compra a Agbar fossin de 190 milions d'euros. De fet, considera que en la negociació entre ambdues parts es va produir una "clara asimetria", ja que Agbar tenia molta més informació i recursos", i l'AMB estava massa predisposada a acceptar els arguments de la multinacional catalana, filial de la francesa Suez.

Per últim, Antifrau recorda que un jutjat ja va posar en dubte els contractes de gestió de subministrament d'aigua per part d'Agbar, que podrien estar caducats en molts casos, ja que no s'han renovat ni s'han convocat nous concursos.

Aigua és Vida considera que la companyia creada per l'AMB i Agbar suposarà un sobrecost anual de 124 euros per família durant 35 anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés