Actualizado 12/02/2015 10:52

Llums fets a mida des de Gavà il·luminen la Meca i grans infraestructures d'arreu del món

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'empresa Grupo MCI exporta el 85% dels productes i ha treballat en construccions de funcionalitat molt diversa, com hospitals o equipaments esportius

Gavà (ACN).-

Il·luminar la plaça que envolta la Ka'ba a la Meca ha estat un dels projectes més solemnes que Grupo MCI, amb seu a Gavà (Baix Llobregat), ha realitzat. Aquesta empresa familiar, amb una setantena de treballadors, s'ha fet un lloc al costat de les multinacionals del sector per donar llum a grans infraestructures del mapa mundial. "Personalitzem el producte amb 'vestits' a mida", destaca un dels responsables, Carlos Hoffmann. La firma, que actualment exporta un 85% dels productes, ha treballat en construccions de funcionalitats molt diferents. Els llums de terminals aeroportuàries d'Abu Dhabi, d'un hospital de Singapur o d'un dels estadis del Mundial d'handbol de Qatar porten el seu segell.El fundador de Grupo MCI, Friedemann Hoffmann, ha volgut ensenyar als fills, que ara capitanegen aquesta empresa de la indústria de la il·luminació, que "res és impossible". "Oferim un producte totalment 'customitzat' i el que sembla impossible intentem convertir-ho en realitat". Per a Carlos Hoffmann, aquests són els motius principals, juntament amb més de 40 anys d'experiència, que han permès a una empresa familiar i d'estructura mitjana diferenciar-se de "la competència, les multinacionals conegudes en el sector". I els clients solen demanar 'impossibles' o, almenys, projectes "molt complicats", sobretot en els països de l'Orient Mitjà, ja que "volen ser la referència".

L'empresa, amb seu a Gavà i una oficina a Dubai, té una xarxa internacional d'una cinquantena de distribuïdors a través de la qual dóna a conèixer els seus productes i realitza els encàrrecs disseminats arreu del món. En les instal·lacions del Baix Llobregat, hi treballen entre altres els professionals del Departament d'I+D, que couen aquests projectes adaptats a les demandes dels clients, així com els de Producció, que fabriquen de forma no seriada bona part de les peces necessàries per a les lluminàries. La resta de producció s'encarrega a altres empreses.

La companyia es va obrir al mercat internacional a finals dels anys 90 i la "satisfacció" dels clients, el "boca-orella" i "sembrar molt" en les tasques de promoció van ser la clau per atraure encàrrecs de grans dimensions, assenyala Carlos Hoffmann, que comparteix la direcció general de l'empresa amb el seu germà, Frederik. Actualment, la firma té una forta presència a l'Àsia, als Estats Units, a l'Amèrica del Sud i, sobretot, a l'Orient Mitjà. Molt més a prop, ha il·luminat, entre altres, el Centre Comercial Splau de Cornellà de Llobregat; l'Hotel W de Barcelona i el Túnel de Viella a la Vall d'Aran.

L'estructura que envolta la Ka'ba pot acollir més de 100.000 pelegrins cada hora

El Grupo MCI va completar a finals de l'any passat un dels seus grans encàrrecs, la il·luminació del 'Mataf', l'estructura que circumval·la la Ka'ba a la Gran Mesquita de la Meca (Aràbia Saudita). "Cada projecte és un desafiament i una responsabilitat i les exigències són màximes. Però aquest era en un lloc sagrat i no podíem fallar en absolut", subratlla Carlos Hoffmann. L'expansió del 'Mataf' va permetre doblar-ne la capacitat i, ara, pot acollir més de 100.000 pelegrins cada hora.

No era la primera vegada que aquesta empresa amb seu a Gavà actuava en una ciutat tan emblemàtica com la Meca. Va treballar en el Museu d'Astronomia, ubicat a les Torres Abraj Al-Bait -el conjunt d'edificis més gran del món-, i el 2008 va assumir l'encàrrec d'il·luminar amb tecnologia LED la Plaça de la Mesquita del Profeta a Medina, també a l'Aràbia Saudita. Hoffmann avança que en els pròxims mesos participaran en més projectes tant a la Meca com a Medina.

Amb la mirada al Mundial del 2022

Una de les últimes creacions de l'empresa ha estat la il·luminació de la façana i exteriors d'un dels estadis construïts per al Mundial d'handbol masculí de Qatar, que es va disputar durant la segona quinzena de gener. L'objectiu era que el Qatar Handball Association Complex s'erigís com un dels "bucs insignes" pensant sobretot en el Mundial de futbol del 2022.

A partir de càlculs lumínics de precisió, l'empresa va dissenyar, braç a braç amb el gabinet d'arquitectes encarregat de la construcció del complex esportiu, un sistema d'il·luminació "molt versàtil" que canvia permanentment el color de la façana. "El programador i el sistema de control que vam dissenyar van permetre crear diferents escenes en les projeccions", diu Hoffmann. La relació amb els arquitectes és fonamental, ja que són aquests professionals els que ja solen "especificar els productes lumínics d'un o altre fabricant".

Països menys abonats a la il·luminació

La demanda principal de grans projectes d'il·luminació ve clarament del mercat exterior, en què alguns països han premut l'accelerador en construccions, mentre que a Catalunya i a l'estat espanyol s'han alçat pocs edificis en els darrers anys. "Aquí s'està patint la crisi i els projectes han escassejat, però ho hem pogut compensar amb l'exportació", assenyala.

Amb tot, Hoffmann apunta que la forta demanda d'encàrrecs d'il·luminació arquitectural per part d'alguns països s'explica també per una qüestió "de gustos" i de la normativa que regula la contaminació lumínica, ja que als països europeus existeixen "més limitacions" a l'hora de donar llum a l'exterior dels edificis. Vam il·luminar un hospital de Singapur amb canvis de color; un projecte que aquí seria segurament inimaginable ", planteja el director general. La manera com una ciutat il·lumina els seus edificis i infraestructures entronca també amb un debat que, lligat a l'estalvi energètic des d'un punt de vista econòmic i de sostenibilitat ambiental, s'ha intensificat en els darrers anys.

La revolució de la tecnologia LED

La tecnologia LED ha esdevingut el nucli de les propostes de Grupo MCI, ja que aquesta il·luminació està fent la seva revolució, relegant els sistemes tradicionals com les bombetes halògenes o fluorescents. Hoffmann explica que fa uns anys el LED encara era "massa costós", però ara ja és un sistema "molt competitiu". El director general augura que el camí del LED és "imparable" i que "encara ens pot sorprendre més". "Passa com en el camp de la informàtica; un LED que és pioner avui pot acabar desbancat en pocs mesos per un altre de major eficiència i rendiment", remarca.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés