Actualizado 23/07/2015 18:54

La lluita contra el foc bacterià ha comportat l'arrencada de 125 hectàrees de perers a Lleida

Fins que el Departament d'Agricultura no va apostar per la convivència amb la malaltia que afecta els fruiters de llavors s'ha hagut de fer front a indemnitzacions de 1'4 MEUR

Lleida (ACN).-

Des del primer moment que es va detectar la malaltia del foc bacterià a Lleida al 2013 fins a la sortida de la zona protegida s'han arrencat un total de 125,52 hectàrees de perers, fet que ha suposat un cost en indemnització de 1.411.388,15 euros, segons el Departament d'Agricultura. Aquesta és una de les dades que s'ha donat a conèixer a la reunió de la taula sectorial de la fruita dolça celebrada a Lleida, on també s'ha posat de manifest que el sector ha valorat molt positivament l'aplicació de noves mesures de suport al sector de la fruita afectat per la crisi de preus i el veto rus. Es tracta de l'aprovació d'un nou cupó per a transformar en suc un total de 20.000 tones de fruita de pinyol.Des de la subdirecció general d'Agricultura s'ha informat dels resultats de l'aplicació de les noves mesures dutes a terme contra el foc bacterià a Lleida durant aquest any, en el que s'ha passat a conviure amb la malaltia en les 5 comarques d'aquesta demarcació que han sortit de zona protegida. Enguany s'ha detectat foc bacterià en 103 recintes, on s'ha comunicat als titulars les actuacions a dur a terme d'acord amb el que s'especifica sobre mesures contra la malaltia. A Girona s'està portant a terme una prospecció intensiva de la zona fructícola, sense que fins al moment s'hagi detectat cap arbre sospitós.

A la taula també s'ha parlat, entre d'altres, del desenvolupament de la campanya actual, marcada per la baixada de preus durant les darreres setmanes. S'ha valorat positivament l'aplicació de noves mesures de suport com l'aprovació d'un nou cupó per transformar en suc un total de 20.000 tones de préssecs, nectarines, i paraguaians retirats del mercat per a la distribució gratuïta a entitats benèfiques, i l'ampliació de les mesures excepcionals per fer front al veto rus que ha presentat la Comissió Europea perquè s'aprovi en breu, i que es tracta d'una pròrroga de les mesures que van estar vigents fins al 30 de juny, a les quals s'afegirien el préssec i la nectarina.

Les mesures es concretarien en l'autorització de retirada de 38.400 tones de préssec i nectarina, 55.450 tones de cítrics i 7.600 tones de poma i pera i la seva entrada en vigor serà a partir de l'1 d'agost i fins esgotar les quantitats autoritzades o el 30 de juny de 2016. Tot i així, el sector també ha reclamat un finançament similar al de les retirades, per a altres mesures de gestió de crisi com la collita en verd o la no collita.

La taula ha comptat amb la presència de les Organitzacions Professionals Agràries Unió de Pagesos, Asaja-Aeall i JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Mercolleida, Afrucat i la Federació de Viveristes de Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés