Actualizado 04/06/2015 11:46

Litterarum posa en escena divuit espectacles literaris per a públic i programadors aquest cap de setmana a Móra d'Ebre

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La vuitena edició del certamen i la dotzena edició de la Fira del Llibre Ebrenc esperen superar els 3.500 visitants de l'any passat

Móra d'Ebre (ACN).-

La vuitena edició de Litterarum, la fira catalana d'espectacles d'arrel literària, omplirà amb divuit espectacles diversos espais de Móra d'Ebre des d'aquest divendres i fins diumenge. La faceta poètica de l'artista valencià Ovidi Montllor, coincidint amb els vint anys de la seva mort, i la reivindicació de la memòria de la batalla de l'Ebre seran dos dels espectacles destacats. Al certamen es donaran cita un centenar de programadors dels Països Catalans per tancar noves contractacions. Com ja és habitual, Litterarum compartirà dates i públic amb la dotzena edició de la Fira del Llibre Ebrenc, punt de trobada d'editors, escriptors i lectors. L'organització preveu superar els 3.500 visitants de 2014.Considerat un certamen únic a Catalunya en el seu àmbit, Litterarum continua apostant per estrenes nacionals i produccions pròpies entre els seus plats forts. Així, Móra d'Ebre acollirà dissabte a la nit la primera representació d'una obra teatral dedicada al Montllor més lletraferit. 'El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar' explora aquesta faceta de l'actor i cantautor valencià, amb l'actriu Mercè Sampietro, el músic Eduard Iniesta i la cantant Llúcia Vives traient a la llum diversos poemes inèdits que Montllor va escriure al llarg de la seva vida. En l'obra també hi pren part la seva filla petita, Jana Montllor, que ha seleccionat aquesta obra juntament amb Jordi Tormo.

La fira, a més, presenta un nou espectacle de producció pròpia i temàticament vinculats al seu paisatge immediat. Aquest serà el cas de 'Vestigis', del director ebrenc Valer Gisbert, una reivindicació de la memòria històrica de la batalla de l'Ebre. Està basada en textos del llibre '115 dies a l'Ebre. El sacrifici de la lleva del Biberó', d'Assumpta Montellà, i la història de Teresa Rebull. L'espectacle, que incorpora poesia, dansa, teatre i música, transcorrerà de forma itinerant en diferents espais de Móra d'Ebre, colpits especialment per l'episodi bèl·lic, sortint de la casa noble Montagut, el castell, el riu Ebre i l'església. Estan previstes representacions durant els tres dies que dura la fira.

"És un recorregut a través d'un tot per recuperar la memòria històrica", sintetitza el mateix Gisbert, que ha construït el fil argumental a partir de la recerca que inicia Teresa, una dona republicana durant la batalla de l'Ebre, per trobar una persona pròxima desapareguda. Conscient que el tema aixeca, encara sovint, suspicàcies i recels al territori, el director persegueix obertament "demonitzar el concepte de guerra", donant veu i testimoni a diferents tipus de gent, explorant els "grisos" de la condició humana.

En total, Litterarum presenta divuit espectacles de quinze companyies diferents, procedents de Catalunya, però també del País Valencià i les Illes Balears. A banda dels ja esmentats, les obres al cartell recuperaran clàssics com Llull, Carner, Espriu o Moncada i d'altres veus crítiques "compromeses" com Antoni Canyelles. El director del certamen, Albert Pujol, confia que aquesta oferta permeti superar els 3.500 visitants i 70 programadors, d'arreu dels Països Catalans que hi van passar l'any passat. En aquest sentit, aposta perquè la fira es consolidi com una plataforma de referència per tancar contractacions d'obres que s'acabaran representant en teatres, festes majors o esdeveniments literaris arreu.

28 obres es presenten a la Fira del Llibre Ebrenc

Els espectacles d'arrel literària compartiran públic, des d'aquest divendres, dia 5, i fins diumenge, dia 7, amb una nova edició de la Fira del Llibre Ebrenc, la dotzena. Impulsada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Móra d'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, el certamen s'ha convertit en un punt de trobada ineludible per a editors, escriptors i públic, de tots els actors implicats en la producció, edició, promoció, venda o lectura de llibres gestats al territori o que tenen les Terres de l'Ebre com a temàtica. Enguany es presenten 28 obres en total en un format nou: a través d'un espai radiofònic en diversos blocs i amb entrevistes conduït pels professionals de Ràdio Móra d'Ebre-Cadena Ser .

Una dotzena d'escriptors ja han confirmat la seva presència als actes, segons Pujol. Entre aquests, el flixanco Andreu Carranza, premi Josep Pla de narrativa amb 'El poeta del poble', i Francesc Serés, premi Crítica Serra d'Or de narrativa amb 'La pell de la frontera', que protagonitzaran un debat sobre el paper de la biografia.

També com a novetat, la fira modifica enguany la fisonomia del seu espai incorporant un gran expositor de llibres, una gran llibreria oberta, coordinada per la mateix organització del certamen, l'Institut Ramon Muntaner i les tres llibreries de l'autoanomenat 'lobby del llibre ebrenc' -Llibreria Bassa de Móra d'Ebre, Llibreria Serret de Vall-de-roures i Llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa-. Es tracta d'un espai de 200 metres quadrats on s'oferiran un miler de títols de diversos autors i temes.

La inauguració oficial de la vuitena edició de Litterarum i la dotzena Fira del Llibre Ebrenc tindrà lloc aquest divendres a la tarda i anirà a càrrec del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés