Publicado 08/07/2015 11:33

L'Hospital de Mollet incrementa un 18% la complexitat dels processos que atén des de la seva obertura el 2010

El centre preveu tancar un 20% de llits aquest agost però ho adequarà al volum assistencial

Mollet del Vallès (ACN).-

L'Hospital de Mollet ha incrementat un 18% la complexitat dels processos que atén des de la seva obertura el 2010. En el que va de 2015, les consultes han augmentat un 4%, atenent unes 250.000 a l'any, les urgències un 1% i les intervencions quirúrgiques ho han fet un 5%. D'altra banda, el temps d'espera mitjà per a les 14 operacions garantides és de quatre mesos i en el global de procediments quirúrgics la mitjana és de deu mesos. En general, el 99% dels pacient són operats abans d'un any. Durant aquest agost, el centre té previst tancar un 20% dels llits, que coincideix amb la unitat de cirurgia, però s'anirà adaptant al volum assistencial.El director general de l'Hospital de Mollet del Vallès, Jaume Duran, ha fet aquest dimecres un balanç de l'activitat assistencial durant el primer semestre de l'any i també algunes pinzellades sobre els cinc primers anys de funcionament del centre. En aquest sentit, ha destacat que l'activitat assistencial ha continuat creixent aquest any però que ho està fent menys ja que està arribant al límit de població que pot atendre.

En aquest sentit, està previst que a finals del 2015 finalitzi el procés mitjançant el qual els veïns de Caldes de Montbui seran derivats preferentment al centre de Mollet i no a Granollers. Actualment, el 55% són derivats ja a Mollet i la resta a Granollers, l'Hospital Taulí de Sabadell i altres centres. Amb l'absorció d'aquesta població, l'Hospital de Mollet hauria assolit el nivell de població pel que va ser creat i entraria en una "fase d'estabilitat".

Duran ha destacat que tot i que el centre ha incrementat un 18% la complexitat dels processos assistencials que atén, en especial per l'àrea de semicrítics, les complicacions a nivell general han disminuït per sota de l'estàndard i la mortalitat global està per sota de l'esperada.

Pel que fa a les llistes d'espera, Duran ha explicat que la mitjana d'espera és de quatre mesos per als 14 processos garantits per llei, de deu en el global d'intervencions. En alguns casos, com la pròtesi de genoll o maluc l'espera és de 90 dies de mitjana. El 99% dels pacients són operats abans d'un any només alguns casos, com el de cirurgies complexes d'esquena, l'espera supera els 12 mesos, "però no arriba als dos anys", ha puntualitzat.

20% de llits tancats a l'estiu

L'Hospital de Mollet té previst tancar un 20% dels llits aquest agost per fer tasques de manteniment. L'any passat la previsió era tancar-ne un 18% però el volum d'ingressos que hi va haver va impedir completar tots els tancaments. Tal i com ha explicat la directora d'Infermeria, Mireia Vicente, cada any es tanca una unitat i enguany serà el torn de la de cirurgia, tenint en compte que hi ha poca activitat programa per a l'estiu i que els casos que poden atendre provenen d'urgències.

Així, la última setmana de juliol està previst tancar 13 llits i el 30 del mateix mes la resta fins arribar a un total de 25 llits. Aquests romandran tancats fins a finals d'agost, quan la darrera setmana s'obriran els 13 primers que s'havien tancat i el 31 d'agost la resta. Vicente ha puntualitzat que aquesta previsió dependrà dels ingressos i de les necessitats de cada moment.

Resolta la llista d'espera de la prova del fibroscan

La Plataforma en Defensa de la Salut Pública al Baix Vallès havia reclamat que la Fundació Sanitària de Mollet es dotés d'un fibroscan, un aparell que s'utilitza per a la prova diagnòstica de l'hepatitits C davant la llista d'espera que hi havia. Duran ha explicat que s'ha optat per una solució més "eficient" que és derivar els pacients a l'Hospital de Granollers i després d'haver solucionat aquesta llista d'espera.

El director ha explicat que el centre ha de fer només entre tres i quatre proves a la setmana i que fins a finals d'any aquestes es feien derivant a d'altres centres hospitalaris, en concret a l'Hospital Vall d'Hebron. El canvi legislatiu que va determinar que aquesta prova s'havia d'ampliar va provocar un augment de les llistes d'espera.

La directora de l'àrea assistencial, Cristina Capdevila, ha explicat que no estaven conformes amb aquesta llista d'espera i que es va buscar una solució. En un primer moment, l'opció era que una empresa aliena anés a l'hospital un dia per fer les proves però això també provocava una gran llista d'espera i oferia "dubtes", segons Duran. Per això, finalment es va decidir derivar a un centre acreditat, la Clínica Delfos, per fer les proves a totes les persones que estaven en llista d'espera i, un cop resolta aquesta llista, s'ha decidit anar derivant els pacients a l'Hospital de Granollers. Duran ha defensat que no és eficient la compra d'un aparell propi per al centre tenint en compte que el volum de proves que s'en fan és baix.

Convenis amb universitats

D'altra banda, l'hospital ha anunciat que properament signarà un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) mitjançant el qual serà centre associat en els graus de Medicina, Infermeria, Farmàcia i Psicologia. També s'arribarà a un acord amb a Politècnica de Catalunya (UPC) per temes relacionats amb l'enginyeria biomèdica. Aquests convenis se sumen al que ja té amb la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Des del 2012, l'Hospital de Mollet ha incrementat un 55% els estudiants que passen pel centre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés