Publicado 02/09/2015 11:57

L'Hospital de Bellvitge fa la primera ressonància magnètica a l'Estat a un pacient obsessiu tractat amb estimulació cerebral profund

Barcelona (ACN).-

El Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Institut de Diagnòstic per la Imatge han dut a terme la primera ressonància magnètica cerebral a un pacient amb Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) tractat mitjançant estimulació cerebral profunda. Aquesta teràpia comporta la implantació de dos elèctrodes al cervell. Fins ara, les persones portadores no podien ser sotmeses a exploracions de neuroimatge estàndard de manera segura. La doctora Eva Real, membre del Servei de Psiquiatria del centre, recorda que la ressonància magnètica sol ser el millor mètode per obtenir imatges de qualsevol part del cos amb la finalitat de diagnosticar malalties o controlar patologies existents.El TOC afecta entre un 2 i un 3% de la població mundial. És tracta d'un trastorn mental crònic de curs fluctuant que es caracteritza per la presència de pensaments intrusius (obsessions) que en ocasions s'acompanyen de comportaments repetitius (compulsions). Les temàtiques obsessives més freqüents són la comprovació patològica, el rentat i la neteja, l'ordre i la simetria, pensaments agressius i/o sexuals no desitjats i la necessitat de preguntar, confessar o acumular. El tractament acostuma a ser farmacològic i psicològic, però aproximadament un 10% dels malalts són resistents a tots els tractaments i mantenen símptomes incapacitants, crònics i deteriorants.

Des de l'abril de 2015, els sistemes d'estimulació cerebral profunda (DBS per les seves sigles en anglès) de l'empresa Medtronic tenen la marca CE (conformitat europea) de comptabilitat per a ressonàncies magnètiques estàndard o de cos sencer. Aquests sistemes incorporen condensadors amb filtre de radiofreqüència, una tecnologia que dissipa l'energia emesa per la ressonància. A més, permeten que els dispositius continuïn encesos en mode bipolar mentre es fa la prova diagnòstica.

La ressonància practicada a l'Hospital Universitari de Bellvitge forma part d'un projecte d'investigació FIS dirigit pel Dr. José Manuel Menchón orientat a buscar predictors de resposta de teràpia, és a dir, a conèixer quins pacients tindran més probabilitats de respondre al tractament abans d'operar-los.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés